Корупцията като изкуство – на една река разстояние

Румънците са издигнали истински музей на подкупите и корупцията
27 дек 2016 12:50,
3
Корупцията като изкуство – на една река разстояние
Снимка: Bulgaria ON AIR

Корупцията като изкуство и подкупът като начин на живот - възможно е. И то е на една река разстояние. Мартина Ганчева и операторът Тодор Тодоров ни отвеждат в румънския Музей на корупцията.

Проектът е дело на дигитална агенция, базирана в Букурещ. Вдъхновението идва от напълно реални случаи в държавата. Като например този с бившия румънски депутат Флорин Попеску, който примамил избиратели с печени пилета – 60 тона на стойност 108 000 евро и си спечелил прозвището "пилешкия барон".

Или бившия финансов министър Дариус Вълков, който използвал прикритието на гробищнен парк, за да получава подкупите.

Но кой е най-куриозният случай?

"Всичките са невероятни. Интересно е разнообразието от подкупи. От милиони евро до минерална вода. Някои са забавни – две крави, три яйца", разказва пред Bulgaria ON AIR Дениса Армашу от Музея на корупцията.

Преди време пък в северната ни съседка нашумява и случаят на бившият министър на земеделието Дечебал Траян Ремеш, който взел кълцаница и палинка (ракия - бел.ред.) като подкуп.

Авторите на идеята разглеждат всички форми на престъпното деяние. Но какво ги е вдъхновило?

"Фактът, че ежедневно по новините виждаме нови и нови обвинения. Изчетохме много страници и досиета. Решихме, че е добре да има Музей на корупцията, за да не се забравят всички тези неща. В определен момент всичко се забравя, но бъдещите поколения трябва да знаят", споделят хората, които стоят зад музея на корупцията.

"В реалния живот рядко има щастлива развръзка, възмездие. Щастлив край е щетата да бъде покрита или ние като общество да се променим. Да свикнем да не даваме подкупи, да не искаме подкупи. Защото за повечето хора това е станало начин на живот. И битува мнението, че такива хора са недосегаеми", смята Дениса Армашу.

Румънският музей на корупцията не е първата подобна идея в света. Подобен има в Парагвай. В Олбани, столицата на щата Ню Йорк, предстои да отвори врати истински музей, който вече ще може да бъде посещаван и физически. А в Украйна наричат по този начин резиденция на бившия украински президент Виктор Янукович, който напусна страната през февруари 2014 година.

У нас или няма корупция, или явно сме твърде далеч от времето, в което бихме могли да я изпратим в музея

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ние направим такъв музей на корупцията, Лувъра ще ни се види като скромна експозиция.
1
0
 
13
 
! Отговори
TOP SECRET преди 7 години
А у нас , има един списък с 10-те Топ Милионери на Прехода който се крие като TOP SECRET