Руски военни открили в Алепо куп боеприпаси, Made in BG

Захарова: България произвежда оръжие по изтекли съветски лицензи
Обновена: 28 дек 2016 14:32 | 28 дек 2016 14:00, Елка Василева
426
Руски военни открили в Алепо куп боеприпаси, Made in BG
Снимка: архив, Reuters

Боеприпаси, произведени в България, САЩ и Германия са били открити от руските военни в хода на разминирането на Алепо. Това съобщи командирът на групата по разминиране от международния противоминен център на руската армия Иван Громов, цитиран от ТАСС.

Там има боеприпаси и стрелково оръжие – едрокалибрено, има реактивни снаряди за установки "Град".

Снарядите са германски, американски, произведени в България, каза Громов в ефира на "Россия 24".

Громов съобщи също така, че в една от щабквартирите руските сапьори са открили минометни снаряди калибър 122 мм, снаряди за реактивни системи за залпов огън, ръчни гранати, гранатомети, снаряди за гаубица. Според руските военни тези запаси щяха да са достатъчни за цял батальон.

По-рано този месец българският вестник "Труд" публикува репортаж от специалния си пратеник от Алепо, в който се посочва, че сирийските военни са открили в един от кварталите на града оръжейни складове с военни муниции от България. Ставаше дума за реактивни снаряди "Град", противотанкови снаряди за артилерийски оръдия и гранатомети.

По този повод говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че в съпроводителните документи са посочени фирмата производител и фирмата износител.

"Цялата посочена продукция се произвежда по изтекли съветски лицензи, които навремето са били предадени на България", каза Захарова.

Тя отбеляза, че от края на 90-те години Русия води преговори с България за сключване на двустранно междуправителствено споразумение в лицензионната сфера, което да регламентира преди всичко износа на военна продукция в трети страна. "За съжаление, българската страна не бърза да го сключи", каза Захарова.

"Вероятно тази неурегулираност на дадената проблематика напълно устройва определени представители на България – каза руският дипломат. - Тази позиция е удобна – продаваме на някоя държава, която не използва руско въоръжение и военна техника, а къде посредникът предава продукцията, нима не е важно за българските производители? Не става дума за карфици, а за търговия със смъртоносна стока, от която загива и мирното население на Сирия, за съдбата на което се тревожи ЕС", заяви Захарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


426
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
14
 
7
 
! Отговори
Живата истина преди 7 години
Оня ден хванаха цистерна из руските степи пълна със спирт,ходят из селата и продават на алкохолиците да има кво да фиркат,и това не си го измислям а е истина ,суровата истина за Русия,бедни алкохолизирани националисти разчитащи на контрабандни стоки които вкарват от Беларус за да не умрат от глад
190
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работата на оръжейните ни заводи е от ключово значение за националната ни сигурност. Поне малкото което знаем и можем, нека сме в състояние да си го правим сами.Иначе, открай време си е публична световна тайна, че продаваме оръжие на страни с конфликти. Но пък и кой ли друг не го прави. Всички продават. И САЩ и Русия и Китай даже. Чехия и Германия също продават. Яд ги е, че им подбиваме пазара с по-добра и по-евтина стока.
189
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен218Специален режим, това не е че само държавата продава бе ***.
188
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако си спомняте ,че в сопот имаше инцидент , при който няколко американци дадоха фира при изпробване на продукция на завода предназначена за износ , къде ли щяха да изнесат американците , българското оръжие ...???
187
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЕм поне не карат камони през новогодишни базари и не стрелят на посоки в училища университети и магазини.
186
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Да разлаем тролаКОГАТО РУСОФИЛИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ СЕ СМЕЯТ НА ГЛУПОСТИТЕ ИМ.
185
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алкохолиците съвсем откачиха...това вече и на пропаганда не прилича !
184
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 209: Мерси, не взимам поука от форумни философи, само вземи се ограмоти стоките със специален режим на търговия дали само държавата има право да търгува със тях и с кои от тях ИМА САМО тя право да търгува. 'Ай със здраве!
183
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ръшките продават само препарати за баня и конфети и са в Сирия на курорт!Те не бомбардират ,а хвърлят само помощи и агитационни матеряла!
182
3
 
6
 
! Отговори
Да разлаем трола преди 7 години
Когато фактите говорят и боговете мълчат!Очевидно в тролите няма нищо от божественото...
181
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може всеки който има пари да си купи оръжие(юридическо лице, ха,ха каква неграмотност)
180
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов затова забрани руските самолети с "дипломатически персонал" да минават през българска територия, защото сега щяха да твърдят, че и самолетите които бомбардираха Алепо са български !
179
9
 
8
 
! Отговори
Руски военен преди 7 години
"НА КОЛКО ТОЧНО ВОДКИ СА ЗАПОЧНАЛИ ДА ТВЪРДЯТ ТОВА РУСКИТЕ ВОЕННИ?"Ние пием само препарат за чистене на вана.
178
5
 
4
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Айде сега да купуват еднопосочни билети за Хага на Пръдналиев, мутрата и земеделеца-пилот.
177
0
 
2
 
! Отговори
Циник до 207 преди 7 години
Мхм...прав си - аз съм си виновен! Да чакам от този сайт кадърност, професионализъм, безпристрастност.....има по-реален шанс - налъмите ми да цъфнат...че и да вържат!Пхахаха
176
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От край време във всеки скандал с оръжия ние сме на топа. Няма ембарго което да не сме нарушили. В Украйна също е пълно с българско оръжие. Аз пък евала им правя на нашите търговци. Да се избиват там, пука ни! И с кокаин и с хероин и с оръжия и *** все сме намесени.
175
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До тТтАлоу, това не са вафли, има стоки със специален режим за търговия, вземи първо се образовай.
174
1
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
6 Юли 2016:Загиналият при взрива във ВМЗ-Сопот е американски военен. Пострадалите са двама българи и двама американци. Инцидентът е станал към 11:30 часа по време на изпитание на боеприпаси на полигона.. 26 Юли 2016:..министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на среща във ВМЗ-Сопот с делегация, включваща представители на два от водещите американски партньори на оръжейницата, както и на Пентагона и американската Програма за закупуване на нестандартно оборудване и амуниции...
173
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
90% от въоръжението в Сирийската армия е с произход бившия източен блок,в това число и българско, при толкова разгеабени складове на армията им, какво очаквате да намерят
172
1
 
0
 
! Отговори
тТт преди 7 години
До 204: Частно юридическо лице, свързано с производство на еди-какво си, да продава само на правителство???? Алоу!!!