България си остава проевропейска и след Brexit-а

Проучване: Мнозинството британци вече биха поискали оставане в ЕС
30 дек 2016 17:00, Елка Василева
143
България си остава проевропейска и след Brexit-а
Снимка: архив, Reuters

България остава сред проевропейските страни след тазгодишния избор на британците за излизане от ЕС. Това показва проучване, осъществено от "Галъп интернешънъл", за нагласите след Brexit сред 15 европейски държави.

Веднага след гласуването на референдума във Великобритания - още през юли, "Галъп интернешънъл" зададе сходен въпрос и делът на искащите напускане българи беше 25% - срещу 75% искащи оставане. Сега, в края на годината, тези дялове са съвсем сходни.

В края на 2015 г. пък делът на искащите напускане беше 18%. Покачването от 18% на 26% сочи известно разколебаване в подкрепата за ЕС, но като цяло структурата на мненията остава с очевиден превес на оставането в ЕС.

По-рано тази година "Галъп интернешънъл" публикува данни, според които доверието в ЕС у нас е в най-ниската си точка поне от влизането на България в Съюза. Това обаче не променя факта, че като цяло доверието в ЕС остава високо, особено на фона на доверието в българските институции.

Проучването показва, че гласуването на Великобритания да напусне Европейския съюз през юни 2016 г. на практика няма почти никакво влияние сред повечето европейски държави.

Делът на хората в Германия, Франция и Белгия, които биха гласували тяхната страна да напусне ЕС, е спаднал през последните 12 месеца.

В Швеция и Дания също значително по-малък процент биха гласували страната им да напусне в сравнение с преди година.

Обратно, във Финландия и Гърция се наблюдава известно увеличение на желаещите напускане на Евросъюза – във Финландия от 24% на 40%, и в Гърция – от 38% на 46%.

В Италия през изминалата година бяха регистрирани сериозни настроения за напускане на ЕС и осезаем ръст на евроскептичните нагласи. Сериозният дял се е запазил и сега и даже изглежда по-чувствителен – от 40% в края на 2015 г. до 42% сега.

Ирландците и испанците (по 20% гласували в полза на напускане) са най-проевропейски ориентирани сред всички изследвани страни. 

На въпрос във Великобритания как биха гласували, ако се проведе втори референдум, 54% от анкетираните заявяват, че предпочитат страната им да остане част от съюза, докато 46% са на противоположното мнение (а през миналата година бяха 54%).

А дали Brexit донесе във Великобритания оптимистични нагласи за бъдещето на страната? Изследването показва, че 48% от анкетираните във Великобритания, вярват, че страната им се движи в правилна посока (оценка, която през последните три години традиционно е била около 33%). Оптимистичните нагласи са най-разпространени в Ирландия (62%) и в Исландия (57%). 

Усещането в по-голямата част от европейските страни обаче е, че посоката, в която вървят, не е правилна. Най-съществено се вижда това в Гърция (89% негативни отговори), Франция (82%) и Италия (79%).

"През 2016 година основните на ЕС бяха разклатени. Нагласите в Гърция, Италия и Финландия биха създали допълнителна несигурност на пазарите. Но това, което действително се откроява в нагласите на европейските граждани, е тяхното категорично мнение, че страните им се движат в грешни посоки (най-видимо в Гърция и Франция). Това прави почвата за десните популистки партии плодородна", коментира изпълнителният директор на "ORB International" (основен партньор в изследването) Джони Хийлд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да , бе ! Ние , българите , по интелект сме на Първо място , а по всичко друго на Последно . Не се ли убедихте , че богатство без пиратство няма .
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да , бе ! Ние , българите , по интелект сме на Първо място , а по всичко друго на Последно . Не се ли убедихте , че богатство без пиратство няма .
64
1
 
0
 
! Отговори
Осторожно ребята преди 7 години
След обсебване на ръководството в МОсква със извънземни спец ваксини и спец наркотици вкл маскирани като подсладители от 1979 година Народна република БЪлгария трупа загуби от търговията и контактите с МОсква.Загубите стават огромни след показния нарко партиен преврат в софия на 10.11.1989 година. На власт са подставени нагло престъпни групировки маскирани като партии..
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТпосле само ти и други талибани ще останат тук, в потъващия кораб
62
2
 
6
 
! Отговори
минувач преди 7 години
Въобще НЕ вярно това! България винаги е била в Европа, но НЕ Е вече за формата - ЕС !
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами , ако се стигне до приемане на Турция в ЕС (при условие че съюзът оцелее толкова дълго ), той вече няма да е същият! Нищо чудно ЕС да приключи с приемането на Турция. Но истината е, че без Великобритания вътре, той вече няма същото влияние! Великобритания без ЕС може, ЕС без Great Britain -nay!! Ама не щат да си го признаят брюкселските зелки. А що се отнася България- и преди ЕС и в ЕС, в тази страна ВСЕ СЕ КРАДЕ и все мутри управляват.Да вярваме че някакви фондове се усвояват ли?: )И че те стигат до народа. За магистрали и метро -да, за да могат безпроблемно западните туристи да пътува
60
0
 
7
 
! Отговори
БЬЛГАРИН преди 7 години
КАТО СТЕ ТОЛКОВА СИГУРНИ ЧЕ 54 ПРОЦЕНТА СА ЗА ЕС НАПРАВЕТЕ РЕФЕРЕНДУМ---РЕЗУЛТАТА --ЩЕ Е ПЛАЧЕВЕН КАКТО СТАНА ПРИ РЕФЕРЕНДУМА НАСЛ- ТРИФОНОВ----3-5 000 000 БЪЛГАРИ СА ЗА И ПО ТРИТЕ ВЪПРОСА ---НО ПАРТИИТЕ СА ПРОТИВ ТРИТЕ ТОЧКИ---ЗАЩО
59
4
 
8
 
! Отговори
СТИГА ГЛУПОСТИ ,БЕ.. преди 7 години
БРИТАНИЯ ---ИМА СИЛНА ИКОНОМИКА И МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ВСИЧКО!БЪЛГАРИЯ ---КАКВО ИМА ...??!Със тия съдрани соц-*** на гол *** ....и у Азия при талибаните нема да може да просъществува!ДОБРЕ , ЧЕ Е ЕС ...ТА ДА СИ КРЕПИМЕ ЖИВОТА И ДЕЦАТА НИ ДА НЕ УМИРАТ ОТ ГЛАД!2,5-МИЛИОНА МЛАДИ ХОРА СА НА РАБОТА В ЕС!АКО СЕ ОСТАНАТ ТУКА ......ТИ ЛИ ШЕ ГИ ХРАНИШ ,БЕ ...?????!!!
58
3
 
9
 
! Отговори
до SpaceX преди 7 години
"101 Така ли мислиш Ще спрат директните плащания в селското стопанаствоЩе спрат програмите за малки и средни предприятия Ще спрат инфраструктурните проекти"Ау, че страшно, човек да се чуди как сме се справяли преди влизането в ЕС. А, да... не сме чакали с протегната ръка за милостиня, ами сами сме си решавали проблема. Държавите могат да съществуват извън ЕС и без неговите фондове, не знам дали ти е известно, британците го знаят. Пич, отивай да плашиш гаргите.
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"България си остава проевропейска и след Brexit-а"Тя и Великобритания беше проевропейска според проучванията преди Брекзит, затова след като той стана факт, всички в Европа, включително и на Острова бяха шокирани. Това, на което ни научи Брекзит е да не вярваме на поръчкови "проевропейски" проучвания, защото истината може да е друга.
56
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путинофил: Винаги с Турция, никога против Русия !
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceXИсторически е така но само история.Шведската стомана от 20 години е в Индия и Китай освен ако е останал скрап от Волво. Нокия вече 10 години се пренесе в Самсунг и Южна Корея.
54
1
 
5
 
! Отговори
Protest Iram преди 7 години
Това е лъжа!!! Евроманипулация!!! Едня от медийните стожери на еврочленството на Великобритания е провела свое проучване:Updated 2035 GMT (0435 HKT) December 19, 2016London (CNN)British voters would repeat their decision to leave the European Union if the "Brexit" referendum were held today, according to a new CNN/ComRes poll released Monday.За тези, които не могат да си го преведат - британските гласоподаватели биха повторили своя вот да НАПУСНАТ Евройпейския съюз ако Брекзит бе проведе
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е, че ако махнат свободното пътуване, само около 5-10% ще останат проевропейски настроени. На останалите ще им е през *** за ЕС и ще им е все тая дали ще сме в него или не. Други плюсове в ЕС няма.
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceXГовориш пълни глупости в момента.
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България винаги е била европейска, като част от континента, не ни втълпявайте, че да си в ЕС означава да си в Европа. Това обаче не означава, че сме 100% про-ЕС. Говоря за някои аспекти, като двойните стандарти, либерастията, отворените врати за бежанци, погазването на мнението на народите подменяйки го насилствено с някакви измислени "ценности", обезличаването на държавите. В този смисъл, доста малка част са про-брюкселски настроени. 99% са про-ЕС единтвено заради свободното пътуване.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceXНорвегия е петролна монархия без армия и оттам са парите в скандинавските страни със само 10 милиона население.
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceXРабота е там, че в Германия поримерно да живееш под наем не е като да живееш под наем в България. Понеже съм живял под наем в Мюнхен близо 6 месеца и там повече сгради които се дават под наем са държавни. Като имам познати там които семействата им имат доживотни договори с държавата и не могат да ги изгонят освен ако не нарушат клаузи по договора. Разбира се условията са в ПЪТИ над тези които получаваш при наем в България.
48
2
 
2
 
! Отговори
Lothbrok преди 7 години
България трябва винаги да е с Европа, докато скандинавските държави хранят цяла Европа, и България ще има бонуси.
47
4
 
4
 
! Отговори
до неразбралите преди 7 години
Скоро ще ви принудят да си продадете личната собственост(жилища).