Москва посрещна Коледа при минус 30 градуса

Това е най-студената нощ през тази зима, обявиха метеоролозите
Обновена: 7 яну 2017 16:19 | 7 яну 2017 14:02,
222
Москва посрещна Коледа при минус 30 градуса
Снимка: архив Reuters

Мразовито време завладя и Москва. Жителите на Руската столица посрещнаха Рождество Христово в най-студената нощ за тази зима, информира БТА, цитирайки ТАСС.

Православна Русия празнува Коледа по Юлианския календар на 7 януари.

Тази нощ температурите в Москва и околностите й спаднаха до минус 29,8 градуса по Целзий.

През 21 век три пъти в нощта на Рождество Христово температурите са падали под минус 20 градуса /2002, 2003 и 2015 г./ През 2015 г. температурите в нощта на 6 срещу 7 януари бяха минус 20,4 градуса по Целзий, а през 2003 г. - минус 26 градуса по Целзий.

Иначе рекордът за най-мразовита Коледа в Москва се държи от 1891 г., когато бяха отчетени минус 34,8 градуса по Целзий.

Най-топлата Коледа пък е била през 2007 г., когато бяха регистрирани максималните 3,5 градуса по Целзий.

В Санкт Петербург тази нощ бяха отчетени минус 24 градуса по Целзий. Студът взе една жертва в града, предаде Франс прес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От днес 30.11.2022 г. РПЦ реши Коледа да се чества на 25.12.2022 г. нов стил стар стил 07.01.2022 г. Патриарха на РПЦ Виктор | също одобрява промяната на Новия Календар който ще замени Стария Православен Юлиански Календар
115
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 201 Ти разбираш ли малко от астрономия?Пълнолунието и пролетното равноденствие се било определяло от календара ,по голяма глупост от това твърдение рядко можеш да срещнеш.Как ще накара календара, кога ноща и деня да са равни и луната да е в пълнолуние,тотална неграмотност.
114
1
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 134 преди 7 години
Освен това позволи ми да ти дам инфо защо още по времето на Константин Велики е избрана датата 25 Дек.Защото това е бил езическият римски празник Сатурналии,който чествал зимното слънцестояне и подготвял римляните за предстоящия земеделски сезон.Правейки християнството равноправно с другите религии,Константин го превръща и в официална.За целта е било необходимо да се сложат християнски празници на датите на езическите..Иначе Христос е роден през пролетта,а не посред зима...но това е друг въпрос
113
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 134 преди 7 години
Ц, братччед.Смяната на календара става в Бг през 1916. Попарвката през 1968 идва след като се разбира,че Православната църква НЕПРАВИЛНО измества при преминаването към грегорианския календар И НЕПОДВИЖНИТЕ ПРАЗНИЦИ !! А Коледа е неподвижен празник,както и именните дни.И никога не се е празнувал на друг ден, освен на 25Дек, още от 4 век.А Юлианският календар избързва с 1 ден на 128 години и сега е 13 дни напред,след 2100 стават 14..Така че това е историята,католическата църква няма тука нищо общо
112
1
 
2
 
! Отговори
До Шопп преди 7 години
Православната църква/като цяло/ е направила грешка при преминаването от единия календар към другия да измести и фиксираните празници.Това е глупаво,но са го разбрали по-късно,повечето.Сърбите и руснаците обаче това не са го променили. Ние също не напълно - напр продължаваме да честваме Гергьовден на 6 Май, а оригинално празникът е бил на 23 Април.Както и 24 Май-всъщност Кирил и Методий се празнуват на 11 Май.
111
2
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 196 преди 7 години
Глупости на търкалета!! Празнува се точно по календарите - нали те определят равноденствията...И да, нашият Великден се празнува спрямо изчисления, при които се използва Юлианския календар за да се спази канона винаги да е след еврейския Пасех, който се изчислява също с помощта на Метоновия цикъл/който пък е свързан с Юлианския календар/. Католиците се интересуват само от астрономическите дадености и не се съобразяват с еврейската пасха.Така миналата година празнуваха почти месец преди нея...
110
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 188 Правилно е това което е приела поместната църква.Каноните на Църквата са категорични в това,както и празнуването на Великден,,след 1събота на първото пълнолуние след пролетното равноденствие и за това Великден всички Православни празнуват заедно.В първите векове Коледа се е празнувала в зависимост от това как решат поместните църкви от началото на декември до средата на януари,разлика е имало и в празнуването на успение Богородично и в някой други празници.
109
3
 
4
 
! Отговори
anon преди 7 години
до shopp - не са го приели юлианския календар защото е само 15 дни след останалия свят- ако имаше календар да е 75 години след останалия свят, щеше да са го усвоили като стой та гледай...
108
5
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
До До Анонимен 175Никой не може да създаде азбука за един език,освен ако не го владее перфектно.Пък и кой византиец ще си дава зор,за да даде такова мощно оръжие като писмеността,в ръцете на главния враг на империята!?Враг,създал държава в хинтерланда на имперската столица!?
107
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1931год.болшевиките взривяват най голямата православна църква "Христос Спасител" в Москва.Къде са били православните руснаци тогава?
106
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Andrey AnevПиши на кирилица и изключи Caps Lock-a!
105
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 179 Това за Сталин е истина но ,не цялата .По време на 2световна война отваря църквите,разрешава преди важни боеве да се отслужви молеблени и литургии,Йеросалимския патриарх се среща с него и го предупреждава ,че ако продължи с гоненията и не отвори църквите ,ще загуби войната.Сталин е бил притиснат от обстоятелствата за да разреши това/някой казват ,че даже се бил изповядал и причастил/ ,тъй като след войната нещата се връщат по старому.
104
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До Анонимен 135 151Аз не прхристиянски морал защото съм израсъл по време на атиистка диктатура и не можах да се опазя от комунистите да не ми отнемат това духовно благо чрез методите които се опитах да опиша по-долу. Опитвам се да имам човешки морал до колкото е съвместим с бремето наследено от безбожното общество на българския социализъм. Относно прасетата прочети 156.
103
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 155"Някога в къщи си прзнувахме Коледа и нямам спомен някой да е бил уплашен."Аз пък знам много хора които са били уплашени. Ти ако не помниш това, можеш ли да ми кажеш колко хора познаваш, които са кръстени в църква през периода 1949 - 1989? Също така познаваш ли някой който се е венчал в църква през този период? Тези неща поне се документират и няма място за лъжи и шикалкавене.
102
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички християни (православни, протестанти, католици) почитат един Бог и празнуват неговото рождение на 24,12.Само руснаците не. Монголското влияние там силно и те не са съвсем християни а повече езичници.
101
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 150Съвременник на соца съм и помня и знам много неща. Никой не ми е промивал мозъка и не съм десидент. А това за прасетата го потвърждават твоите съмишленици. Почти всеки ден тук се изцепва някой от тях заплашвайки ни че "вече мажели въжетата", "приготвили били куршумите", "фабриките произвеждали вече раирани платове", "Белене го ремонтирали", "приготвяли прасетата" на които щели да ни хвърлят и т.н. Това "народно творчество" не пада от небето а има мрачна историческа основа.
100
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тайно празнували коледа !?! Вярващите християни ги хвърляли на прасетата!? Кога туй Ве брат ? На теб с какво са ти мили мозъка ?И защо толкова народ се мъчи да се изкара десидент, като още помним, какви къси еднотонови музикални форми правехте на комунистите ?
99
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледайте по руската телевизия как се празнува Коледа.КРАСОТА!
98
12
 
7
 
! Отговори
до127 преди 7 години
Православна Коледа е днес,но моло момче ти явно не знаеш,че ние празнуваме заедно с католицие от Запад,макар,че сме православни.
97
7
 
11
 
! Отговори
До Анонимен преди 7 години
Бати и сбърканите хора. Даже и Коледа не празнуват когато трябва ---------Явно понятие си нямаш защо, нали?????През 1968г. БПЦ се отказва от Юлианския календар и приема Григорианския календар и за почва да празнува Коледа на 25 декември в полза на Римокатолическата църква (един вид компромис), но продължава да празнува Възкресение по стария календар (Юлиански).В РФ, Сърбия, Македония, , Украйна, Грузия, Армения, Черна гора и манастирите в Света гара празнуват Бъдни вечер на 6 януари.