Маршът срещу Тръмп е събрал 500 000 души във Вашингтон

Хиляди жени протестираха из улиците на Европа
Обновена: 21 яну 2017 19:28 | 21 яну 2017 18:37, Анисия Иванова
297

Протестът във Вашингтон. Снимка: БТА

Протестът на жените срещу Доналд Тръмп е събрал тази сутрин в центъра на Вашингтон около 500 000 души. Това съобщи в "Туитър" Кевин Донахю, заместник-кмет по обществената сигурност и правосъдието, предаде Асошиейтед прес.

Предварително се очакваше в т. нар. марш на жените да участват около 200 000 души. Още от ранното утро стичащите се тълпи даваха знак, че те ще бъдат по-многобройни от зрителите на вчерашната церемония по встъпването в длъжност на новия президент.

Също в "Туитър" Хилари Клинтън, която бе победена от Тръмп на изборите през ноември, поздрави участничките в днешния протест срещу президента. По думите й този протест е "важен, както винаги". В съобщението си в социалната медиа Клинтън бе включила и лозунга от предизборната си кампания: "Ние винаги сме по-силни заедно".

Хиляди жени днес излязоха и по улиците на някои европейски столици срещу новият президент на САЩ Доналд Тръмп, поемайки щафетата от Азия, преди голямата акция, планирана във Вашингтон по-късно през деня, в която се очаква да се включат близо четвърт милион души, предаде Ройтерс.

"Сега е моментът да напишем история в битката за равенство", заявиха организаторите на протеста в Лондон. Демонстрантите скандираха "Станете. Говорете. Разобличете."

"Днес Лондон се присъединява към света, за да покаже колко много ценим правата, които всяка жена трябва да има", заяви кметът на британската столица Садик Хан, цитиран от Ройтерс.

Аналогични протестни походи имаше днес още в Берлин, Париж, Рим, Виена, Женева и Амстердам. Известни личности, борещи се за спазването на женските права, като Бианка Джагър, певицата Шарлот Чърч и актьора Иън Мъри Маккелън, изразиха подкрепа за демонстрациите срещу Тръмп, който вчера положи клетва като 45-ия президент на САЩ.

В други градове на САЩ, сред които Ню Йорк, Бостън, Лос Анджелис и Сиатъл, също ще има общо 300 подобни протестни акции.

Хиляди демонстранти, мъже и жени, започнаха днес деня с такива походи в Австралия и Нова Зеландия, което е нещо безпрецедентно, допълва Франс прес.

"Искам да защитя нашите права и да привлека вниманието върху факта, че когато хората демонстрират заедно, те са силни", каза Триша Норман, на 72 години, пристигнала във Вашингтон от Северна Каролина.

В съботната утрин метрото на американската столица бе пълно с жени, носещи розови шапчици с котешки ушички (pussy hats), превърнали се в символ на опозицията срещу Доналд Тръмп.

Очаква се над един милион души да се включат в днешните женски шествия, за да заклеймят сексизма и сексуалното насилие и да настоят за зачитане на правата на жените. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 67 АнонименНе се отварай много да та непритварят ......
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 58 и какво да снима още някоя дукоменталка 4е хи4 го няма във филмите последните години
54
1
 
10
 
! Отговори
антиседераст преди 7 години
До 63 АнонименНе е много има около 300, 500 платени сороски *** в София. Техното физическо почистване няма да се отрази зле на България а София ще стане чиста и приятна столица.
53
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледам лицета и лозунгите на протестиращите, Тръмп ми става все по- и по- симпатичен.
52
14
 
2
 
! Отговори
Гледам коментарите преди 7 години
Много *** хора има в БГ, или много руски ***. Жалко, но друго обяснение нямам. Поздрави от Чикаго!
51
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Марша на платените от Сорос отпадъци.
50
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много *** има тук подкрепяща сорос от която трябва да се отървем.
49
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин го смятам за крадлива гн,ус но за тези са същата г,адост
48
3
 
18
 
! Отговори
Дрт преди 7 години
Тръмп просто трябва да арестува Сорос (причини предостатъчно) и протестърчетата ще секнат и по света и у нас.
47
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп спечели свиквайте с това , да обърка много сметки и най вече на сорос та затова е този неистов вой.А гледам и тук има *** подкрепящи сорос кинтите ще секнат и кво правим.
46
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не им харесва да ходят в Мексико.
45
0
 
8
 
! Отговори
До 51 преди 7 години
Гледай да бягаш надалеч изчадие защото който хули Библията ще го пратим гол да слугува в бежански лагер
44
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са 500 000 "демократи", които не могат да приемат народния вот.
43
4
 
0
 
! Отговори
халиф Багдади преди 7 години
До Анонимен 55 май не си то4но нормален а лява резба света не се из4ерпва с тебе нито се върти около последните 20-30 години - Та да ни ДИКТУВАШ какво е нормално
42
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Част от речта при стъпването в длъжност Днес вземаме властта от Вашингтон и я връщаме обратно на вас, американския народ. Твърде дълго една малка група от столицата ни се облагодетелстваше от ползите на властта, докато народът трябваше да плаща цената. Вашингтон процъфтяваше - но народът не споделяше неговото богатство. Политиците просперираха - но работните места се съкращаваха, заводите затваряха. Системата защитаваше себе си, но не и гражданите на тази държава.
41
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
500 000? Това не са само жени. Това са още ***, латиноси, хомосексуалисти, както и платените от Сорос протестърчета. Но какво са 500 000 *** в една държава с 320 млн. население?
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Т. е. 300 милиона американци не са подкрепили марша и не са се включили.
39
6
 
0
 
! Отговори
халиф Багдади преди 7 години
До Анонимен 51 можеш и на тората и корана и там го има - кой си ти та да оспорваш Мойсей
38
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мършът на заблудените!
37
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само неразбрах, какви права на жените е нарушил.