Еднополови бракове в църква в Норвегия – възможно е!

Подобни религиозни церемонии има в Швеция, Дания и Франция
31 яну 2017 09:29, Елка Василева
73
Еднополови бракове в църква в Норвегия – възможно е!
Снимка: архив, Reuters

От днес еднополовите двойки в Норвегия ще могат да сключват брак с религиозна церемония, след като местната Протестантска църква, която е основното вероизповедание в скандинавската страна, прие нова литургия за честването на такива брачни съюзи, предаде Франс прес.

Църковният синод прие с 83 на 29 гласа нова литургия, отделно от вече съществуващата за хетеросексуалните бракове. Новата литургия от 1 февруари ще позволява да се сключват религиозни бракове на хора независимо от сексуалната им ориентация.

Всеки пастор обаче остава свободен да преценява дали да отслужва такива церемонии.

Подобни религиозни церемонии вече са разрешени от протестантските църкви в Швеция, Дания и Франция.

В Норвегия гражданските бракове и осиновяването са разрешени за еднополови двойки от 2009 г. Местната църква разрешава и ръкополагането на хомосексуални за свещеници.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
2
 
! Отговори
Детенце преди 7 години
До ДДТДиктаторът на Замбия ги праща в затвора и им казва, че ще ги пусне, когато си родят дете. Ама той е див диктатор в Африка.
43
1
 
4
 
! Отговори
Лошо преди 7 години
Брейвик напразно трепа. Язък за невинните жертви, норвежците дори не се позамислиха, Норвегия кощунства в църквите, а строи джамии.
42
5
 
8
 
! Отговори
Идиоти преди 7 години
Бог е направил хората нормални. Хомосексуалистите са деца на дявола - болни хора
41
4
 
6
 
! Отговори
Отврат преди 7 години
Точно затова християни са само православните, а останалите са сектанти и еретици. Тези мръсни народи ще свършат като Содом и Гомора - помнете ми думите. Много са зле.
40
3
 
2
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
И кво? На поповете им пука кой какво има в гащите, на Господ - не.Щом ще са заедно двама души - да не е в грях извънбрачно.
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още една страна с развита демокрация и човешки права а вие сърбате шкембе миришещи на чесън и ракия отворковци глейте си вашия мизерничък животец
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия са даже консервативни.Имаше некви дето се женеха с животни,предмети.Неква от САЩ се беше сгодила за истинско прасе дори спяха в едно легло.И прасетата били.... хъм хора.В тоя сайт май я имаше.Имам чувството,че тези хора нямат никакви проблеми и след десетилетия нищоправене и тъпотия вече се чудят какво безумие да измислят.Другото им любимо нещо е да канят тълпи талибани които още от интернет им обясняват,че искат да ги убият.И онези дори им пращат покани.
37
3
 
3
 
! Отговори
ДДТ преди 7 години
Ами,таз година - булка,догодина - люлка! Дано там са измислили и съответната литургия,когато им се роди отроче.
36
6
 
5
 
! Отговори
демократ о брат преди 7 години
обичам демокрацията, равенството, братството... обратните, еднополовите, двуполовите, триполовите, зоофилитемайките в Норвегия вече могат да с лягат със синовете си, а бащите... с който хванат от фамилията.Има детска полиция - взима децата от нормалните семейства и ги дава на обратните... познайте какво става.Брайвик е бил от тези дечица.. пръскали са го, като детенце, после той ги пръснал из острова.. Обичам демокрацията, дай Боже скоро и в Бъглария да ги стигнем норвежците
35
1
 
4
 
! Отговори
до 39 преди 7 години
Заради такива като теб
34
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това вече не християнска религия . Ерзац ,фалшификация някъква . Християнството е трън в очите на наследниците на Содом и Гомор.
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Турчина Славата на дупедавци на едни ,,гад..няр.ски ,,племена, днес наречени турци все още не е забравена в историята .Това е само един допълнителен детайл от съвкупността заради което са наричани ,, турци,, векове. И за децата на Осман е било смъртно обидна дума . Дупедатството все още характернао за мюслимските общности и затова виждайки безсилието на религията да ги озапти накъде режат глави убиват с камъни . А иначе идва от религията на народа живял в Содом и Гомор.
32
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Църква която не отговаря на изискванията на последователите си ги губи и е обречена на изчезване. Просто това е църковна реформация. Душите на гейовете са еднакво ценни с тези на хетеросексуалните. По принцип сексуалността в християнството се неглижира и се приема за едно от сатанинските изкушения. Добрият християнин не може да обича друг освен собствения си Господ Бог. Нито духовно нито телесно. Добрият християнин е асексуален.
31
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като се има в предвид, че почитателите на еднополовата любов сред клира са мнозинство и няма как да се издигнеш в църковната йерархия ако не си минал под патрахила на висшестоящия това узаконяване на еднополовите бракове е доста закъсняло. Де факто църквата признава де юре вековни практики. Пост фактум, както винаги.
30
1
 
3
 
! Отговори
До 38 преди 7 години
Значи учениците по свое усмотрение решават да променят основни правила във вярата. Че това си е ерес както и да го погледнеш. Дори и "замазването" с "духовното обрязване" прокламирано от Павел не променя това.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 1886 37Христовите ученици решават да не налагат този обичай сред езичниците защото си е чисто еврейски - да напомня на евреите за сключеният с Бог "договор"
28
1
 
4
 
! Отговори
До 1886 преди 7 години
А празникът"обрезание Господне" има ли нещо общо с ритуалния сюнет на осмия ден при евреите?Бихте ли разяснили на непросветените?
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Любовта към ближния е неотменна част от християнската доктрина. Също както и близзането на любимия. Жената в християнството е само инструмент за продължаване на рода.Някой да се сеща за апостол от женски род?
26
3
 
6
 
! Отговори
1886 година преди 7 години
До ТурчинаОт написаното от теб става ясно че:Теологически си неграмотен(Великден и Пасха са два коренно различни празника).Жалко защото и в товята религия се знае за Пасхата.Там не е имало христяни.Второ-културно си много ограничен...живей в твоята духовна и душевна слепота,само не скачай от толкова високо,ще се утрепеш.И помни 1886г...
25
3
 
6
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Егати църквата!