Русия изнася държавен ред в Сирия

Москва изпрати в Алепо военна полиция, състоящ се от етнически чеченци
31 яну 2017 22:34, Елка Василева
155
Русия изнася държавен ред в Сирия
Снимка: Reuters

Изпращайки в Алепо батальон военна полиция, състоящ се от етнически чеченци, Москва направи важна стъпка към уреждане на ситуацията в Сирия. Целта на руската операция не е само да разгроми терористичните групировки и да им отнеме влиянието, а да възстанови държавния ред на цялата сирийска територия. И така да спре разпространяването на хаоса в Близкия изток, започнал с нахлуването на САЩ в Ирак през 2003 г. и рязко ускорил своето разрастване през управлението на Барак Обама, пише "Известия".

Затова ликвидирането на терористите още не гарантира постигане на целта. Не е достатъчно те просто да бъдат унищожени или пропъдени. Ключовият въпрос е кога най-рано ще може да бъде стабилизирана ситуацията "на терена", кога новосъздаваните държавни институции ще могат да вземат властта в ръце и доколко тези институции ще отговарят на ценностите и възгледите на местните хора в освободените територии.

В тази насока работи Центърът за помиряване на враждуващите страни в Сирия, това е причината със съдействието на Русия и партньорите й да сядат на преговорната маса делегати от най-различни сирийски политически групи, както неотдавна в Астана.

Присъствието на руски батальон военни полицаи от Чечения в региона е значимо по няколко причини.

Първо, критично важно е да се поддържа ред в Алепо, най-големия град в Сирия. Гражданската война в страната все още не е приключила, държавните органи на властта в районите, освободени от терористи, тъкмо започват работа. Разрушена е градската инфраструктура, необходимо е разминиране, постоянна и мащабна хуманитарна помощ.

Години наред градът бе разцепен, част от него - под контрола на терористите. Сирийската армия, също като всяка друга армия в света, не може да изпълнява полицейски функции. Местната полиция е слаба. И е трудно да съдим колко безпристрастна може да бъде с оглед дългогодишния граждански конфликт.

Други войски, сражаващи се на страната на Дамаск в сухопътните операции, например Хизбула, са тясно свързани с Иран. Затова жителите на Алепо надали биха склонили точно те да им гарантират сигурно всекидневие.

Именно руската военна полиция, по-точно батальонът, съставен от чеченци - мюсюлмани сунити, може да бъде най-неутралната сила тук. При това чеченските военни вече имат подобен опит. През 2006 г. батальоните "Изток" и "Запад" бяха изпратени в Ливан да охраняват военните строители, участващи във възстановяването на страната след сблъсъка между Израел и Хизбула. По-късно двата батальона бяха разформирани, а в края на миналата година ротите, останали от тях, бяха обединени в батальон военна полиция. Което показва пряка приемственост.

Второ, Русия се стреми да докаже на близкоизточните си опоненти, че в сирийския конфликт няма религиозна съставка, няма подкрепа за шиитите и алауитите (към последните спада и президентът на Сирия Башар Асад), както се опитват да представят нещата на Изток.

Аргументът е несъстоятелен - в Сирия линиите на политическо разцепление са други, различни вероизповедания са представени и сред ръководството в Дамаск. Трудно бихме си въобразили по-нагледно опровержение от присъствието на руски военни - сунити, в Сирия. И то с функции на военна полиция, предвиждащи най-тесни контакти с населението.

Трето, Сирия - и на първо място Алепо, преживява днес същото, което преживя през миналото десетилетие Чечения. Господство на терористични групировки, донесли хаос в региона, гражданска война и съответните последици - жертви, разрушения, всеобщо ожесточение. Ако има на света армейско подразделение, чиито войници и офицери знаят от собствен опит какво е да минеш през такава криза и как трябва да се действа в такива условия, това е руският батальон военна полиция, комплектован с хора от Чечения.

Накрая, тук има и вътрешнополитически аспект. Общността на руските мюсюлмани е обект на пропаганден натиск отвън - разказват им, че в Сирия Русия заставала срещу исляма. Военнослужещите мюсюлмани от Чечения ще видят с очите си какво става в Близкия изток.

Под лозунга, че изнася демокрация, Западът изправи Близкия изток на ръба на катастрофата, а някои страни от региона тласна дори отвъд този ръб. Русия пристигна в Сирия с идеята за възстановяване на държавните институции, законността и реда въз основа на широк компромис между силите, участващи в гражданския конфликт.

Дейността на руските военни полицаи в Алепо представлява чисто и просто механизъм, чрез който се предава в други региони от света руският опит в противодействието срещу тероризма и уреждането на граждански конфликти.

Благодарение на този механизъм Русия изнася в Близкия изток държавен ред, а без държавен ред, както знаем, е невъзможна и демокрацията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
0
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
До до мазепаКажи сега нещо и по темата.
34
7
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Чеченците са известни със своята продажност. Путин изби 60 000 от тях през руско-чеченската война, но те са готови да му служат. Няма подобен случай на такова безчестие в историята.
33
4
 
10
 
! Отговори
Гагарин преди 7 години
Какво и кого Путин праща в Сирия ми е все тая. Важното е да се държи руския бутуш далече от България.
32
1
 
11
 
! Отговори
до мазепа преди 7 години
"Аз ти обяснявам, че чеченците извършиха Чипровското клане, но българите ги наричаха неправилно ''черкези''"Айде бе, неправилно сме ги наричали черкези. Момче, не сме САЩ да бъркаме Словения със Словакия. Не ми вади от 9 кладенеца вода да ми съшиваш съчинения.
31
11
 
0
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
До АнонименАз ти обяснявам, че чеченците извършиха Чипровското клане, но българите ги наричаха неправилно ''черкези''. Очаквам тотално опрашване на алеповските девойки.
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"През 1686г. в Чипровец чеченците (наричани тогава черкези) също извършиха ''полицейски функции'' върху българското население."***, чеченците не са черкези, черкезите населяват днешната Карачаево-черкезка република.
29
13
 
5
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
През 1686г. в Чипровец чеченците (наричани тогава черкези) също извършиха ''полицейски функции'' върху българското население. Тогава служиха на Османската империя. Тези продажни *** могат да ''воюват'' само с граждани след като е приключила битката.
28
4
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Само не става ясно ***, какво общо има Алепо с ИД и терористите.
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те ще ги оправят, гарантирано.
26
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Изпращайки в Алепо батальон военна полиция, състоящ се от етнически чеченци, Москва направи важна стъпка към уреждане на ситуацията в Сирия."Етнически чеченци, не бих искал да съм на мястото на ИД. Джихадята по-добре да почнат да си секат главите сами, иначе като дойдат чеченците, ще стане по бавния начин...
25
5
 
14
 
! Отговори
Y преди 7 години
Родните хибриди подмокриха.....
24
3
 
11
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 35,Не знам колко държат на думата си в Кавказ, но факта си е факт! Войната в Чечения приключи! Имаше жертви имаше и бежанци(руснаци) по време на тази война! Така е обаче при война- за съжаление! Края на войната в Чечения показа едно- много е трудно, дори невъзможно да се реши съвременен въоръжен конфликт без компромиси и от двете страни! Интересно е кога ще го разберат това новите управници в Киев!
23
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едни изнасят тероризъм и хаос наречени демокрация други изнасят редл Тръмп и той постави под съмнение политиката на САЩ през поседните 70 год. Cамо *** не могат или не искат да схванат ситуацията.
22
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президентът на Чечня Рамзан Кадиров в instagram:Винаги ще съм благодарен на Владимир Владимирович за всичко, което той е направил лично за мен и за моя народ. Аз съм негов верен съратник завинаги, независимо от това, дали той е президент или не. Да дам живота си за такъв човек е най-леката задача за мен. Уверявам, че ще изпълня всяка заповед, ще реша всякаква задача за него, независимо колко ще е сложна тя и колко би ми струвала". В Кавказ държат на думата си.
21
2
 
14
 
! Отговори
един там преди 7 години
До наблюдаващ отдалеч,Тази гупост за "най-богатата на природни ресурси" няма да спрете да я повтаряте! Канада пък има само с 40% по-малка територия от Русия и повече от четери пъти по малко население! Пък когато Холандия вадеше Курск, Путин все още работеше по спиране на разпада на Русия и стабилизиране на държавата! Днес руснаците ходят в други страни да помагат, включително в Израел, Гърция и Япония!
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До :)И какво се случва днес в Ирак 14 години след намесата на американците?
19
4
 
14
 
! Отговори
:) преди 7 години
Американците правят същото в Ирак и Афганистан. Изнасят държавен ред под формата на хиляди военни. Е, не са чеченци, но повечето са "афроамериканци" от гетата, където е по-страшно и от Чечня в момента.
18
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кадиров помоли да изпрати в Сирия чеченската пехота. "Аз, като мюсюлманин, като чеченец, като руски патриот, заявявам, че през 1999 г., когато републиката беше завзета от тези шейтани, ние се заклехме пред Корана да се борим цял живот срещу терористите, където и да се намират те. Моля да ми бъде разрешено да участвам в спецоперациите." отбеляза Кадиров.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
усещам, че българина скоро ще получи това за което се бори. Няма да му хареса, но пък ще си го заслужава
16
5
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
Изнася демокрация! Оп, окупация...