Криза в Украйна с енергетиката, въвеждат режим на тока

Националисти блокираха ЖП линия, Киев обвини руски хакери
16 фев 2017 08:47,
48
Криза в Украйна с енергетиката, въвеждат режим на тока
Снимка: Reuters, архив

Украйна обяви вчера извънредно положение в енергетиката и предупреди, че може да има спирания на електроснабдяването заради блокадата от ултранационалисти на железопътна линия, свързваща въгледобивните райони на изток с останалата част от страната, предаде Франс прес.

Решението за обявяване на извънредно положение в енергетиката бе взето на заседание на правителството, което се опитва да ограничи потреблението на електроенергия. Киев продължава да купува за украинските електроцентрали определен тип въглища, които се добиват само в сепаратистките проруски източни райони, отбелязва АФП.

Министърът на енергетиката Игор Насалик каза, че населението и индустрията трябва да пестят електроенергията. "Ще има спирания на тока, за да уравновесим функционирането на украинската енергийна система, ако мерките за пестене се окажат недостатъчни", добави той.

Украинските ултранационалисти обосновават блокадата на железопътната линия с аргумента, че Киев не бива да търгува с бунтовниците на изток.

Украйна вчера обвини руски хакери, че атакуват енергийната и финансовата система и друга инфраструктура с нов вирус, който прониква в индустриалните процеси, предаде Ройтерс.

Олександър Ткачук от украинската служба за сигурност каза на пресконференция, че кибератаките са организирани от руската Федерална служба за сигурност с помощта на частни софтуерни фирми и криминални хакери, а вирусът вероятно е дело на същите хора, създали зловредния софтуер "ЧернаЕнергия" (BlackEnergy), добавя Ройтерс.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
16
 
! Отговори
НЕЗАВИСИМИ ОТ РАЗУМА преди 7 години
До Петьо-Еврей (13)Украйна си беше прекрасна, базисна и процъфтяваща република в състава на СССР. В уродлива и несъстоятелна я превърна така наречената независимост, получена след разпада на великата сила.
29
0
 
9
 
! Отговори
До юбералес преди 7 години
Ами наистина има въглища много по света.Въпроса е на каква цена ще дойдат до ТЕЦ-а защото ти и представа си нямаш колко вагона въглища гълта една централа за едно денонощие.Ако искаш мога да ти кажа .
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
руската провинция украйна е окупирана от фашизоиди и затова народът и страда.нормалният свят с изключение на запада трябва да помогне на русия да си върне украйна
27
2
 
31
 
! Отговори
един там преди 7 години
Руските хакери са всемогъщи! Проникват дори и в съзнанието на украинските ултранационалисти и ги карат да ходят да блокират ж.п. линията към Донбас!За протокола- по времето на Янукович Украйна беше страната с най-евтин ток в цяла Европа! Да им е честита новата национал-демокрация на украинците! те ултранационалистите, които държат в страх по-голамата част от мирното население в Украйна няма да пуснат лесно кокъла! То и затова в Донбас са готови да умират но да не допускат тези на своя територия
26
9
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Националистите блокираха жп линията по която се доставят въглища от проруски Донбас до ТЕЦ-а в Славянск, който е собственост на Александър Янукович - син на Виктор Янукович. Стигна се до сблъсъци между полиция и националисти. За режим на тока не е ставало дума, а въглища колкото искаш по света. Просто мината е от едната страна на границата, а ТЕЦ -а от другата.Ринат Ахметов принуждава Янукович да му продаде ТЕЦ-а. Това е.
25
4
 
0
 
! Отговори
Някой преди 7 години
И да поставяте минуси и да не поставяте... Все тая! Това си е чиста истина. С очите си съм го видял това, така че минусите нищо не променят.
24
3
 
23
 
! Отговори
Хм преди 7 години
По-далеч от хохлите-тия за нищо не стават!Ще си взривят даже и някой АЕЦ*,само за да направят мръсно на руснаците!*Всъщност това вече без малко да се случи,ясно от кого беше заплатено!
23
11
 
8
 
! Отговори
Някой преди 7 години
До Анонимен34Ще си позволя да Ви допълня с един стар позабравен анекдот от времето на "соца" както го нарекохте:- На какво прилича България погледната от самолет?- На дискотека. "Тук" светне, а "там" угасне!На по- младите ще им кажа да не вярват на лъжи. Тогава имаше по 2ч. режим на тока и имаше специален бюлетин в който предупреждаваха хората кога да спрат да ползват асансьорите за да не остане някой да виси 2ч. на тъмно и студено вътре.
22
2
 
20
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Е тези изказвания ги разбирам така: Ние сами ще си създадем дефицит в Украйна (както е било в България), за да има проблем с икономиката, за да паднат цените на фирмите и предприятията, за да се внасят и купуват само вносни стоки ТЪЙ КАТО СЕ ПОТГОТВЯ МАСОВА ПРИВАТИЗАЦИЯ (както е било в България). Нищо ново!
21
1
 
20
 
! Отговори
АлексСпб преди 7 години
Цялата тази история е срещу Ринат Ахметов .Негов ДТЭК е собственник на доста ТЕЦове в Украина, освен това на много въгледобивни компании (50 процента от които се намират на Донбасс). Въглища тази година станаха от 40 до 70-80$, и другите украински компании трябва купуват по скъпи въглища зад границата (за тях Донбас е затворен), а Ахметов кара по-евтини от Донбасс и може да предлага доста по-интересни цени. С това блокиране му създават проблеми и ще се опитат да му отнемат ДТЭК.
20
42
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия постоянно върши мърсотии спрямо Украйна.
19
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Същите тези ултранацисти които блокират линията сипят бомби и в Донбас.
18
2
 
42
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
Хохли_те тотално са изперкали ....сами блокират границата и не допускат вагоните с въглища, после руснаците им виновни .. Порошенко и компания ги е налегнала някаква политическа шизофрения. Тези пък руски хакери са като извънземните .... всичко могат, никой обаче не ги е нито виждал, нито чувал .... истината е, че Украйна се е превърнала в европейска Сирия, правителството контролира само площада /майнана/ в Киев, а в страната върлуват въоръжени банди-батальони.
17
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сами си блокират линиите, сами си спирт тока и пак Русия им е виновна : ))) Изключително забавна "нация"!
16
28
 
7
 
! Отговори
Дядо Либен преди 7 години
Декември 2016, Януари 2017 в Украйна отбелязват рекордни снеговалежи и арктически студове - стига до -32 С. Властите съобщаваха данни за почти 100% натоваване на системата и пускаха резервни мощности в ТЕЦ-овете и на моменти внасяха ток от съседни държави . Не бъдете толкова критични, а по интелигентни. В България се случи същото при средни температури от -20, а сме европейска държава...може да се случи на всеки. А че Русия води тиха война с тях по всички фронтове е ясно.
15
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Излиза че, украинците сами си режат клона на който седят. Блокират жп линиите с доставки на въглища. И заради това въвеждат режим на тока! Ами никой не може да им помогне!
14
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя филм сме го гледали вече. В България тече 28-ми сезон...
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
смисъла от съществуването на тая "държава" не е много ясен. 3 години се избиват един друг, ток нямат парно нямат пари нямат само *** имат в излишък, сега и тях трябва да ги храниме в ес
12
0
 
8
 
! Отговори
АлексСпб преди 7 години
До Анонимен 7по капацитет на атомните реактори може да са на 7 място, обаче през 2016 година имаше над 10 аварии на энергоблококове на украинските АЕЦ (особенно Южно-Ураинска и Запорожска) и от 40% генерация падна доста.
11
1
 
29
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
дано студа тъмното и глада да ги събудят тез зомбирани хорица...