Решено: НАТО увеличава силата си в Черно море

Става въпрос за учения на различни части – военноморски, сухопътни...
16 фев 2017 14:00,
256
Решено: НАТО увеличава силата си в Черно море
Снимка: Reuters, архив

Министрите на отбраната от НАТО са решили днес да бъде увеличено присъствието на алианса в Черно море. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

В отговор на въпроси той поясни, че разширеното присъствие означава допълнителни учения и общи дейности на съюзниците с участието на военноморски, военновъздушни и сухопътни части. Всичко това ще бъде в съгласие с международните ни задължения, уточни генералният секретар.

Той определи това решение като действие с отбранителен характер. По никакъв начин това не цели предизвикването на сблъсък или повишаване на напрежението, обстановката го изисква, посочи Столтенберг.

Не искаме нова студена война, искаме диалог с Русия на основата на принципи. Необходимо е уважение към териториалната цялост на държавите в Европа, целим по-конструктивни отношения с Москва, добави той.

Генералният секретар определи вчерашните думи на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис за ускоряване на военните разходи в алианса като "твърдо съобщение", което всички останали министри са разбрали и подкрепили. Това съобщение отразява политическата действителност в САЩ, добави Столтенберг, цитиран от БТА. Член 5 от Вашингтонския договор е безусловен, той е сърцевината на алианса, допълни генералният секретар.

Той съобщи, че Либия е поискала официално от НАТО съдействие за организиране на новите служби за сигурност в северноафриканската страна. Управлението в Либия бе сменено покрай операция на НАТО през 2011 г. и дотогавашните специални служби и войската по същество прекратиха съществуването си.

Столтенберг добави, че министрите на отбраната тази сутрин са приели решения за допълнително укрепване на киберзащитата на държавите от пакта и на силите за бързо реагиране. По неговите думи изпращането на бойци на НАТО в Полша и балтийските държави е "ясен знак към всеки потенциален агресор". Няма да се надпреварваме с Русия - танк срещу танк и войник срещу войник. Целта не е да предизвикаме, а да предотвратим конфликт, заяви Столтенберг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
7
 
6
 
! Отговори
Четиво за Русофили преди 7 години
чл.5 на Будапещенския меморандум подписан от Русия:-РФ се се задължава да се въздържа от заплахата или използването на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на Украйна, както и гарантира, че нейни оръжия няма да бъдат използвани срещу Украйна.
88
1
 
4
 
! Отговори
Ставри преди 7 години
Черно море е богато на нефт.Закакво мислите Крим стана така желан изведнъж.А когато и в Български води се откри се спомена за 5 секунди в края на централните новини по К1 и толкоз,След това БСП възкръсна като феникс,патриотите рязко забогатяха(само една пура на Волен му струва 325лв ).Появиха се стотици сайтове за хибридни дисинформации.
87
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО е усмирителна риза за агресивни жужета!
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай Дончо Трънски е хвърлил око на Кабаева)
85
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Накрая краварите ще ядат хурката и ще мирясат.
84
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай Дончо рече,че администрацията на Обама е била твърде мека към руската *** след анексията на Крим и докато Русия не го върне на Украйна и не изтегли терористите си от Донбабве санкциите остават.
83
3
 
8
 
! Отговори
де сопа де преди 7 години
Раушките реагират като незадоволена ***.Особено тази Захарова е пример за това.Накрая рашките ще ядат хурката и ще мирясат.Защото забравиха Лендлиза, забравиха че 40 години Источна Европа ги храни.Вместо благодарност, вижте какви дивотии пишат по форумите.
82
4
 
9
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Не знам ама доста държави напират да влизат в НАТО и ЕС пък в Евразийския союз - бъдещето на човечеството никой не ще. Чудя се защо
81
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И като дойдат насам той Путин ги чака да ги почерпи с локум и захаросан памук знаем как завършват тия приключения на ОТАН.
80
1
 
1
 
! Отговори
СПрете диверсиите преди 7 години
Напомнят че на Братска Украйна са нанесени щети за трилиони живи долари с използванн мощна пихотронно пихотропна техника целяща срив на индустрията и рязко увреждане на живота на милиони важни там..Без Евросъюза и НАТО да им дадат и едно Евро помощ..
79
7
 
10
 
! Отговори
Честен човек преди 7 години
За какъв *-й ни са в Черно море?САЩ създадоха ИД и сега целия арабски свят се изправя срещу християните. Сега идват тук и господ да ни е на помощ. Окупатори.Ние искаме МИР. Вън САЩ от Балканите.
78
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия събуди НАТО с агресията си към съседите, а сега руските *** пищят, че правело учение в Черно море, което е граница на три натовски държави и на две жертви на руската агресия - Грузия и Украйна.
77
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И как ще стане като НЕчерноморските държави са ограничени да ползват Черно море и проливите, а НАТО-вските държави в Черно море сме ние и румънците (хаха, Путин напълни гащите...) и Турция, която де факто вече е извън НАТО и даже се сгъстява с руснаците? Та как точно ще стане?
76
4
 
8
 
! Отговори
НЕ на КОнфронтации преди 7 години
ИНаче целта на нарко обсебените е да повредят трайно региона..И да нанесат тежки щети наа БЪлгария ,Турция и Румъния..
75
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руският окупатор е уплашен
74
5
 
6
 
! Отговори
u4en до 52 преди 7 години
Това - подводница клас Лада - потопена под водата стара ЛАДА ли е ?
73
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не съм чувал Русия да прави учения в Мексиканския залив
72
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МинаващКакво си мислят от НАТО, че Русия ще гледа безучастно всичко това?нали точно това е посланието - да си обират партакешите от Крим и Донбабве.Виж как правилно си го схванал.
71
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гаврата с Русия продължава....
70
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Джуджете с Масква се наака миличкото :)