Юнкер иска Европа на различни скорости

Невъзможно е да се върви по сегашния път, смята той
24 фев 2017 08:22, Александър Попов
30
Юнкер иска Европа на различни скорости
Снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че Европейският съюз би трябвало да направи по-лесно някои държави членки да задълбочават своята интеграция в определени области, без цялата общност да следва примера им, предаде Ройтерс.

Юнкер каза, че следващата седмица ЕК ще представи Бяла книга с предложения по политиката.

Идеята за Европа на различни скорости отдавна предизвиква разгорещени дебати. След гласуването във Великобритания за напускане на ЕС някои правителства искат да задълбочат споделения суверенитет с надеждата на направят общността по-ефективна, а други смятат, че Брекзит и възходът на националистически партии показва, че европейците не харесват идеята.

Още по темата

Юнкер даде ясно да се разбере, че подкрепя първия вариант.

"Вече не е време, когато можем да си представяме всички да правят едно и също нещо заедно", каза той в реч пред белгийски студенти.

"Не би ли трябвало тези, които искат да се движат напред по-бързо, да могат да правят това, без да притесняват другите, като въведат по-структурирана рамка, отворена за всички? Ще настоявам за това в идните дни", каза Юнкер.

По думите му отбраната е област, в която някои страни членки искат да напредват по-бързо в сътрудничеството, отколкото други, отбелязва Ройтерс.

Според него ЕС ще се разшири, но не по-рано от 2020 г., посочва ТАСС.

"Ще се разшири ли ЕС? Да. Но не виждам нито една страна кандидатка, която да бъде готова да се присъедини до 2020 г.", заяви той.

По негово мнение е невъзможно да се изгради Европа като континент без Русия.

"Въпреки всички проблеми, които имаме сега с Русия, е необходимо да се разбира, че без Русия не бихме изградили Европа в континентален смисъл", каза Юнкер.

Според него е необходимо европейците "да преосмислят европейската архитектура, защото е невъзможно да се продължи да се върви по сегашния път".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: Жан-Клод ЮнкерЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма здрав разум у западняка; за сетен път се убеждавам че са изкукали
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За нас ще включат на задна.
15
5
 
5
 
! Отговори
x преди 7 години
Коментар 11 е най-близо до истината!!! Подходът на Меркел,Юнкер и прочие за двете скорости ще доведе до там,че Русия ще ни прилапа бързо,бързо с помощта на *** си у нас-БСП,ДПС,Атака и др.!!!
14
8
 
4
 
! Отговори
европа преди 7 години
Ако Путин не беше *** на американците и мюсулманските петролни шейхове до сега Европа да се е обеденила.
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя Еропа и сега си е на различни скорости. Нали не вярвате че сме равностойни по качество на живот и услуги с другите европейци?
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами нека СЕТА е за бързите, а останалите да не се набутват. Или сметката е, първо да ни натресат колективно ЦЕТА, а после да се оправяме както можем?
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този кукумицин ще изиграе роля, по-лоша и от ролята на Горби. Въвежда санкции на Русия, но иска цялостна Европа? Благодарим! Така, страните с периферна скорост ще си се подредят на старата опашка, а избраните ще си поделят мигрантите. Само така ще стане изравняване на скоростите.
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-ха-ха,ся си го казаха официално.То и сега е така - нас ни навряха в аварийната лента,а те са в най-лявата и хвърчат.
9
1
 
5
 
! Отговори
Eule преди 7 години
V kakav smisal? Bruxelle, Berin, Paris, Rom visokoskorostni kato Damask?
8
2
 
8
 
! Отговори
Мангализатора преди 7 години
Америка има далавера да скарва ЕС и Русия. Двама се карат третият печели. Но ако Европа е разделена, тогава трудно можеш да манипулираш толкова самостоятелни държави.
7
7
 
14
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Ще видите че ЕС ке се разпадне! Неизбежно е. Той е една Вавилонска кула. Има слаби звена, най вече ние и Гърция. Скоро ще спечелят националистите в някои държави и чао. Това беше.
6
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя Европа си е екстра и на една и на две скорости. Лошото е че българските политици са включили на задна и си искат руската *** ,беззаконието , социализма и ДС агентите.
5
6
 
12
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Той и Горби говереше за перестройка и всичко се разпадна. Та така и тука. И после кютек. Както Раша и Украйна. Знаем ги тия съюзи. Точно както после при развод, дай си ми куклите, на ти парцалките. Хаха
4
5
 
22
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Ай стига с таз Европа. Да не би Азия и Африка да са така. Какво е Европа? Превърна се в гето за най бедни, необразовани и озлобени чужденци.
3
0
 
9
 
! Отговори
Да преди 7 години
Аз съм с автоматик! :D
2
17
 
9
 
! Отговори
Съвет преди 7 години
Прав е човека.Европейската част на Русия да се пресъедини към Европа и НАТО и ето ти Обединена Европа.Да , ама Не! Русия иска да насади примитивизъм и простотия в цивилизования свят , към който принадлежим и ние.
1
10
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
И за радост на комунистическите кратуни, България ще е принудена да остане в периферията на бавна скорост....