Вишеградската четворка с мисия: Еднакво качество на храните за всички!

22 продукта в Словакия били различни от тези в Австрия
2 мар 2017 13:00,
109
Вишеградската четворка с мисия: Еднакво качество на храните за всички!
Снимка: архив Reuters

Лидерите на четири централноевропейски страни ще се срещнат днес във Варшава, за да призоват Европейския съюз да вземе мерки срещу производители на храни, включващи нискокачествени съставки в продукти, предназначени за продажба в по-бедните членки на Общността, предаде Ройтерс.

Още по темата

Тази специална среща на върха ще "призове Европейската комисия да вземе законодателни мерки, които да забранят подобни практики. . . това унижава гражданите и създава две категории хора", посочи миналата седмица словашкият премиер Роберт Фицо.

Лидерите на страните от Вишеградската четворка - Чехия, Унгария, Полша и Словакия - ще обсъдят този въпрос във Варшава, посочва БТА.

Организации за защита на потребителите и държавни власти се оплакват, че някои производители на храни използват по-евтини съставки в продуктите, предназначени за Централна и Източна Европа, отколкото за същите стоки, които се продават в Германия и Австрия.

В момента тази практика е разрешена, тъй като правилата на ЕС изискват единствено на опаковката всички съставки да са ясно изброени.

Министерството на земеделието на Словакия представи резултатите от лабораторни тестове, показващи, че половината от 22 продукта, купени в словашката столица Братислава, се различават по вкус, външен вид и състав от същите продукти, купени в два австрийски града от другата страна на границата, припомня Ройтерс.

Ладислав е словак и е наясно, че храните в страната му не са същото качество като тези в съседна Австрия, макар че границата е на броени километри.

"Те ни взимат за идиоти и само гледат да печелят за наша сметка. Мигар ние сме сметището на Европа? Честно: чувствам се като втора ръка европеец", възмущава се Ладислав, цитиран от "Дойче веле".

Чешкият министър на земеделието Мариан Юречка също изрази недоволство от двойният стандарт. Пред Ройтерс той заяви: "При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук".

Законите на ЕС обаче не забраняват такова нещо. Ако всички изисквания за безопасност на храните са изпълнени и съдържанието е описано - проблем няма.

Множество производители в Европа твърдят, че разликите в продуктите им в различни страни се дължат на "угаждане" на местния вкусия и познати рецепи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
7
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
До бай ганюАма е по джоба на българчето цигарите и пиячката, нали ?!И това при ниските заплати !!
24
1
 
12
 
! Отговори
олинклузив фен преди 7 години
Ние пък го връщаме на лошите европейци със скапана храна и менте алкохол в хотели на ол инклузив.
23
16
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 7 години
те качественните неща си имат цената и са непостижими за средностатистическия нашенецняма как да се продава европейски качествен продукт у нас на народни цениако се уеднакви качеството тогава и цените ще са европейски което не е по джоба на българина
22
6
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
И като дойде края на ЕС, какво ? пак ще сме си крадливи мързеливи мижитурки. Кога ще ви влезе в т*ите кратуни че не ЕС е проблема, а манталитета на нацията.
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За европейци второ качество - храни второ качество! Докато тук е пълно с хора второ качество ще е така! Само хора извоювали си да ги приемат за първо качество заслужават съответното отношение!
20
10
 
11
 
! Отговори
късата памет преди 7 години
До БългаринаПреди па пишеш е добре да четеш. 45-50% от БВП на България идва от износ на стоки и услуги. 90% от тоя износ е към ЕС. Ако имаме мита със страните от ЕС на тях няма да им пука защото цяла България като потребление е колкото един голям град. Засегнати ще сме ние защото губим пазари с над 450млн потребители. Това не се учи по ленинизъм и история на БКП, но е факт. Умрелия според теб ЕС е най голямата икономика в света и най доброто място за живеене
19
2
 
26
 
! Отговори
До 21 преди 7 години
Точно казано- това са безценности, а не ценности. Лъжи и лицемерие. Краят няма как да не дойде.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДаниТоест ***.
17
2
 
23
 
! Отговори
Дани преди 7 години
Купувайте български стоки,макар че са скъпи. Поне знаеш какво ядеш.
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото повече чета коментарите в този сайт толкова повече се убеждавам, че сме меко казано глупав народ. За нация няма да говоря, такава няма от много време. Чакайте да се оправим.
15
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 11Не става с призиви. Щом турските домати идват до България на по ниски цени, в приличен търговски вид и в опаковки подходящи за продажба и съхранение, значи проблема е при нашите производители. Не може 1 лев да не инвестираш и да очакваш да продаваш. Виж на някой пазар как турските и гръцките домати са в дървени щайги, по 2 реда най много и са калибрирани. После виж бг доматите в мърляви кашони от банани 10та употреба и долните редове са на пюре.
14
2
 
24
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Проблема с евроатлантическите безценности се решава лесно, базова продукция от местни производители, за чуждите мито, т.е. Ес е реално е ориключил просто никой не го казва
13
7
 
9
 
! Отговори
Дегустатора преди 7 години
Нали ЧАРА на Европа със отделните държавици Е различните специфики на храните в отделните раьони !!!!!!!!!!!!!!! Именно това беше интересно като отиде човек командировка....и КАКВО ? вече навсякъде трябва да е еднакво ГМО заредено ....еднакви коли... това на какво всъщност заприличва ??? ДЪРТ КОМУНИЗЪМ ! Правата на хората се ограничават под натиска на режисирания теторизъм всеки ден!...
12
0
 
36
 
! Отговори
123 преди 7 години
Не са само храните. Така е с битовата и другата козметика- качаството тук и в Германия е различно. казвам го от личен опит!
11
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един приятел работи в една от веригите и ми каза на каквато и да е стока, има ли обяснение на английски, немски, френски, значи е правена за западна Европа!Ако пише на български, македонски, сръбски ... значи е менте за източна Европа!
10
0
 
42
 
! Отговори
BILL преди 7 години
Честитооо европейци, разбихме си държавата и станахме сметище, НО европейско!Страните от Вишеградската четворка, ще си решат проблема. Ние ще си останем същите хора 2-ро качество.
9
4
 
4
 
! Отговори
Циник до 8 преди 7 години
Близо до нас - има и Лидл..и Алди...ама още по-близо е Hit...домързява ме, и пазарувам в него - м Лидл рядко!
8
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България тряба да се забранят ябълките от Македония, краставиците и доматите от Турция! Може и сами да си ги произвеждаме, стига сме купували чуждото!Голяма грешка беше унищожаването на ТКЗС-тата, сега и селата щяха да са живи и по магазините щеше да има по качествени български стоки, само в Пайнер, щеше да има по малко певеци....ама това е друг въпрос!
7
0
 
38
 
! Отговори
ас преди 7 години
добре, че е вишеградската четворка, да оправят нещата, че ако чакаме на наще надупалници... Що не ги питат журналята какво ще направят по въпроса, дип предизборно време е?
6
5
 
20
 
! Отговори
Циник до 7 преди 7 години
Извода е - стягай куфарите - и се изнасяй на запад!