Щайнмайер: Ердоган излага на риск успехите на Турция

Новият германски президент положи клетва
22 мар 2017 15:52, Елка Василева
16
Щайнмайер: Ердоган излага на риск успехите на Турция
Франк-Валтер Щайнмайер. Снимка: БТА

Франк-Валтер Щайнмайер положи клетва като 12-и президент на Германия и използва речта след встъпването си в длъжност, за да отправи остро предупреждение към турския си колега Реджеп Ердоган.

Щайнмайер заяви, че Ердоган рискува да унищожи всичко, което страната му е постигнала през последните години и да навреди на връзките с партньорите й, съобщи Ройтерс.

Анкара е в дипломатически конфликт с Берлин и други европейски столици заради агитацията сред живеещите в чужбина турски граждани за референдума, на който те ще гласуват дали да разширят правомощията на Ердоган.

"Начинът, по който гледаме на Турция, се характеризира със загриженост, че всичко, което беше изградено през годините и десетилетията, се срива", заяви Щайнмайер в речта си след встъпването в длъжност.

Още по темата

"Президенте Ердоган, поставяте под заплаха всичко, което сте изградили Вие самият, както и други", подчерта германският лидер, заявявайки, че би приветствал всякакви признаци за подобряване на ситуацията.

Турция е съюзник на Германия в НАТО, но обвинява Берлин, че използва нацистки тактики, за да попречи на изявите на турски министри. Анкара предизвика недоволство в Германия и със задържането на германския журналист от турски произход Дениз Юджел, отбелязва Ройтерс.

"Прекратете неприемливите сравнения с нацистите!", призова Щайнмайер, цитиран от Ройтерс. "Не прекъсвайте връзките с тези, които искат партньорство с Турция! Зачитайте върховенството на закона и свободата на медиите и журналистите! И освободете Дениз Юджел", добави новият германски президент.

Журналистът Юджел има двойно турско и германско гражданство. Той беше задържан тази година по подозрение в участие в терористична организация, неправомерно използване на данни и терористична пропаганда. Съдът в Истанбул реши той да бъде пратен в ареста до приключване на следствието, като според турските закони той може да бъде задържан до пет години. Властите все още не са допуснали представители на германското консулство при журналиста, припомня ТАСС.

12-ият германски президент положи клетва на общо заседание на двете камари на парламента и произнесе първата си реч като държавен глава.

По-късно днес той ще бъде посрещнат с военни почести в двореца Белвю, официалната резиденция на германския президент в Берлин, съобщава ДПА.

По-рано тази година 61-годишният социалдемократ Щайнмайер беше заменен на поста външен министър от вицеканцлера Зигмар Габриел.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Ердоган се държи като османски каубой, но чакай да дойдат индианците. С руския самолет беше същото и като видя дебелия край - клекна. Времето ще покаже колко е ербап. Не го виждам обаче, освен ако не фалшифицира референдума
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турците заловиха десетки агенти на немското разузнаване в сътрудничество с ПКК, лично меркел се молеше за някои от тях, затова е цялата дандания!
9
2
 
3
 
! Отговори
Турко преди 7 години
Франк да си гледа бърлогата щом подкрепяте терористи, утре като загърмят бомбите в германия друга песен ще запееш, гледай си работата и остави Турция на турците, швабе!
8
3
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Като има тотално оглупели ЕС лидери да толерират окупатора Турция, няма начин тя да не се "качи на главата" на всички!
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странно, че Меркел "излага на риск "успехите" на еуропката"........ама всички мълчат като бунаци! Е, давайте, давайте....в правилна посока вървите!!!
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От теб ли ще вземем акъл
5
3
 
2
 
! Отговори
пак глупости преди 7 години
от колега германец от турски произход знам, че няма такова животно като двойно гражданство в Германия, или си немец или турчин. От близо 5 -тил. там само 2 м. са немци, останалите са временно пребиваващи турци. Затова и министрите на султана са се разтичали да ги облъчват.
4
4
 
8
 
! Отговори
Филип Тотю преди 7 години
В Турция малко вожд,много индианец- махнете вожда и стадото ще се укроти!
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да му пращат дрон и да се приключва, голяма драма - голямо нещо, направо турска сапунка стана
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много се говори, малко се прави в ЕС по проблема с Турция, трябват действия не безмислени речи и безполезни санкции. ефективни действия, защото това вече прелива чашата!
1
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо изобщо Ердоган е коментиран ,така само му вдигат имиджа .Събират се ония бюрократи и мастити бизнесмени от ЕУ решават и започват изтегляне на инвестициите от Турция вкл.и преместване на заводи и всякакви предприятия другаде вкл.и в България .Като им вкарат икономиката в криза ,като им огладнеят задниците ще им дойде ума в шамандурите които носят на раменете