Русия: Отношенията ни с ЕС са ненормални

Москва чакала евросанкциите заради Крим да бъдат съборени отвътре
28 мар 2017 19:00,
55
Русия: Отношенията ни с ЕС са ненормални
Владимир Чижов. Снимка: архив, Reuters

"Отношенията между Русия и ЕС са ненормални", заявява руският посланик към европейските институции Владимир Чижов пред италианския вестник "Кориере дела сера".
 
"След толкова години изграждане на стратегическо партньорство, развитие на цялостна структура на сътрудничество, сме свидетели на замразяване на отношенията от страна на ЕС в повечето направления на институционално сътрудничество", оплаква се в интервюто Чижов.
 
Работата между Москва и Брюксел вървяла само по практически въпроси като борбата с тероризма и с климатичните промени и войната в Сирия, но връзките се поддържали само на ниво експерти.
 
Според Чижов за проблемите в отношенията е виновен ЕС, тъй като Русия си е свършила работата в изясняването на "елементите на сътрудничество, които са наистина важни".
 
Руският посланик смята, че ЕС се намира в състояние на политическа криза в няколко посоки, от които той цитира Brexit, липсата на адекватна връзка между евроинституциите, националните правителства и гражданите, както и популизма в Европа.
 
По повод дебата за бъдещето на Европа Чижов, който е автор на фразата, че България е троянският кон на Русия в ЕС, коментира, че "географията не може да бъде променена". Той добавя, че по време на разширяването Москва била наясно, че някои страни от Централна и Източна Европа били влезли в ЕС и в НАТО, само за да се отделят от влиянието на Русия.
 
Чижов смята, че Европа на различни скорости би била по-ефективна от настоящата конструкция. Още с публикуването на 5-те сценария за бъдещето на Европа от Жан-Клод Юнкер било ясно, че вариантът за ЕС на различни скорости ще събере най-голяма подкрепа. И това щяло да се случи, независимо че някои държави са против него, защото се опасяват, че ще останат в периферията. Европа вече е на различни скорости, констатира руският дипломат, като се аргументира с еврото и с Шенген.
 
Руският посланик коментира и санкциите срещу Москва заради окупирането на Крим, които ЕС продължи до 31 юли 2017 г.
 
"По този въпрос ние преговори с ЕС не водим, от никого нищо не искаме. Достатъчно сме търпеливи да дочакаме момента, когато в ЕС ще се набере критична маса и ще се появи политическа воля, за да се случат нужните промени", казва посланикът.
 
Според него всеки път, когато в Брюксел се обсъждат санкциите, има държави, които се обявяват за тяхната отмяна, но решението непрекъснато се отлага.
 
Руската позиция е, че санкциите са несправедливи, тъй като са били въведени, за да стимулират Кремъл да започне политически диалог с Украйна, което е било направено с подписването на Минското споразумение. Последващото обвързване на европейските и американските санкции с изпълнението на тези договорености Русия смята за необосновано.

Чижов изразява разочарование от американския президент Доналд Тръмп, който "се изказа по много въпроси в предизборната си кампания, но сега ситуацията е различна. НАТО вече не е "остарял механизъм", а санкциите все още са в сила".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До смях"А нормалните държави подкрепят ли терористи,правят ли преврати?"-----------За русия ли говориш? Тя подкрепя терористи и прави преврати от както съществува.
43
5
 
3
 
! Отговори
Сенека преди 7 години
Имат да чакат да паднат отвътре - троянският кон е з ремонт
42
9
 
10
 
! Отговори
Различни светове ... преди 7 години
Хората в нормалния свят мислят и говорят за полети до Марс...В Русия Путин се опитва да ограничи пиенето на лосион и антифриз със закони ...Различни светове ...
41
8
 
6
 
! Отговори
Това е положението.. преди 7 години
"Знайте САЩ ще продължат да държат Русия отговорна за Крим, дори докато търсим нови допирни точки" каза Пенс . Това е отношението на САЩ към Русия . Путин очевидно вече е клекнал на Тръмп. Това е положението...
40
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Владимир Чижов ще последва съдбата на Чуркин.
39
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Москва чакала евросанкциите заради Крим да бъдат съборени отвътреМосква с по-голям успех може да дочака топурдаците на пръча да паднат сами.
38
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофиле , а сега сравни колко Москвича и Мерцедеси има в Куба и България.Също колко корекома и банани има. Може и колко е интелекта на кубинеца и на Българина. Може и ИТ сектора да сравниш. Пенсионер загубен.
37
10
 
10
 
! Отговори
Русия е в 19 век преди 7 години
На 50 км. от Москва селяните живеят в дървени къщи, спят върху печките след тежък запой, хващат прясна риба от дупки в леда и чакат с канчета пред цистерни с надпис "квас". За жалост това е състоянието на по-голямата част от населението на Русия извън големите градове, което в болшинството си живее със стандарта и манталитета на 18-19 век.
36
7
 
7
 
! Отговори
Класация БВП 2015 преди 7 години
Брутен вътрешен продукт в USD :1 United States 17 419 000 000 0002 China 10 354 831 729 3403 Japan 4 601 461 206 8854 Germany 3 868 291 231 8245 United Kingdom 2 988 893 283 5656 France 2 829 192 039 1727 Brazil 2 416 635 506 0768 Italy 2 141 161 325 3679 India 2 048 517 438 87410 Russian Federation 1 860 597 922 763Коментарите са излишни !
35
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия: Отношенията ни с ЕС са ненормалниРуснаците да се изнесат от Крим и Донбас, пък тогава може и да им се получат по-нормално отношенията с ЕС.
34
6
 
9
 
! Отговори
Куба-тъжно е! преди 7 години
В Куба средната заплата е около 460 песос(около 20 долара). Това е голямото постижение след повече от 50 години социализъм. Затова хората по-цял свят бягат от социализма, заради беднотията и масовата тъпотия. Сега за пръв път им позволиха да имат частни леки коли и достъп до интернет. Ето докъде води социализма в чист вид !
33
8
 
8
 
! Отговори
Комунизмът е пагубен преди 7 години
Кажете ми една страна в света където комунисти управляват и народът да е добре. Например Венецуела е най-богатата държава на петрол , а народа гладен , няма ток , няма вода и т.н. В другата комунистическа държава Куба средната месечна заплата е около 20 долара. Това е голямото постижение след повече от 60 години социализъм. Да не говорим за мизерията в Северна Корея. Затова хората по-цял свят бягат от социализма, заради беднотията и масовата тъпотия. Прости и необразовани хора не могат да управляват .
32
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те отношенията и с Украйна са ви ненормални и с Половината свят са ненормални.Събудихте ли се : )
31
5
 
2
 
! Отговори
от долния преди 7 години
А, забравих да допълня:на терасата на панелката, наследена от родителите ви...
30
8
 
8
 
! Отговори
До всички русофоби преди 7 години
Предполага се, че сте евроатлантици. Като евроатлантици сравнете БВП на България и Куба и, моля ви се, не забравяйте, че Куба е 60 години под ембарго, а България е 30 години евроатлантическа. И като установите, че Куба има 2.5 ПЪТИ по - голям БВП, моля седнете на терасата на панелката и преосмислете животите си. И нека силата бъде с вас. И разума...
29
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И все по-нормални ще стават с продължаващите санкции. Ще се отрезвите напълно.
28
5
 
9
 
! Отговори
Само минавам преди 7 години
На кого му дреме за Рушката ***...
27
8
 
6
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
НОРМАЛНО!!!!!!ЧИЖИК -ПИЖИК......ДРЪНКА ОТНОВО "Великодържавни ТЪПИЗМИ"!ТАКА Е --НА 4-ВОДКИ!
26
8
 
9
 
! Отговори
Чижов преди 7 години
"Руската позиция е, че санкциите са несправедливи, тъй като са били въведени, за да стимулират Кремъл да започне политически диалог с Украйна, което е било направено с подписването на Минското споразумение. Последващото обвързване на европейските и американските санкции с изпълнението на тези договорености Русия смята за необосновано."ВЕЛИКО! ВАЖНОТО Е ДА ПОДПИШЕМ СПОРАЗУМЕНИЕ, А НЕ ДА ГО СПАЗВАМЕ!ВЕЛИКО ИЗКАЗВАНЕ! КАТО ЗА УЧЕБНИК!
25
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то пък щото отношението на Русия към съседните й държави е много нормално?!? какво очакват, похвали за Крим и Грузия ли?!?