Евросъюзът отново набира сили, преживява "ново начало"

Милиони млади хора се интересуват от политика и се борят за своята Европа
3 апр 2017 21:57,
192
Евросъюзът отново набира сили, преживява "ново начало"
Снимка: Архив, Reuters

Европа се събужда! Под това заглавие германският седмичник "Ди Цайт" публикува обширен анализ за случващото се в днешния ЕС, който стига до един неочакван извод: европейският проект отново набира сили, включително и благодарение на милионите млади хора, които все по-интензивно се интересуват от политиката и се борят за "своята Европа". Авторите не без гордост цитират данни от допитвания и от различни статистики:

"Най-щастливите хора на света живеят в … Европа. Градовете с най-високо качество на живот се намират в … Европа. Най-доброто здравеопазване на света е в … Европа. Европейски са и мнозинството фирми на борсата. Дори по олимпийски шампиони Европа пак е на първо място. Само едно нещо ѝ липсва на Европа напоследък: самочувствие."

В анализа, с поглед към САЩ, се сравняват и редица други показатели. Така например 32% от гражданите в ЕС имат доверие на своите парламенти, докато в САЩ този процент е едва 9. На 100 000 души в ЕС се падат около 120 излежаващи наказание в затворите, в САЩ са 700 на всеки сто хиляди – около шест пъти повече. Държавите от ЕС отделят 87 милиарда долара за помощи за развитие, САЩ – едва 31 милиарда. На територията на ЕС се извършват 0,9 убийства на 100 000 жители, в САЩ – 4,7.

Авторите цитират и други много интересни цифри, но преди това – ето още няколко изречения от анализа:

ЕС започва да черпи нови сили

"Дълго време мнозина охулваха ЕС като "проект на елитите". И колкото повече растеше гневът срещу елитите, толкова по-остри ставаха и нападките срещу ЕС. Тъкмо от това уравнение засмукаха своята енергия популистите. Сега обаче по всичко личи, че Евросъюзът започва да черпи нови сили отдолу, от недрата си. В много държави подкрепата за ЕС нараства."

В анализа са посочени и доказателства за това твърдение. Ако трябва да дадат гласа си "за" или "против" членството на своята страна в ЕС, днес 70% от гражданите на ЕС биха подкрепили това членство, показва изследване на авторитетната фондация "Бертелсман", публикувано наскоро. През март 2016 г., преди референдума във Великобритания, този процент беше 65.

Още по-окуражаващо звучи отговорът на друг въпрос в допитването. 66 на сто от гражданите на ЕС съобщават, че техни приятели и колеги се изказват положително за ЕС – преди Брекзита същото твърдяха едва 47 на сто. Според едно представително изследване на Сдружението на германските банки, в момента 61% от германците имат много високо мнение за ЕС – с пет процента повече, отколкото преди три години и с цели 10% повече, отколкото преди 9 години. Близо две трети от германците смятат, че еврото се е доказало като обща валута.

По-нататък в обширната статия четем: "Но има още нещо ново и неочаквано: политическото пробуждане върви ръка за ръка с един изненадващ икономически подем. След дългата криза, икономиката във всички страни-членки на ЕС отново бележи ръст. Настроението на предприемачите се разведрява, бюджетните дефицити спадат, безработицата намалява. През последните четири години в ЕС са разкрити близо 5 милиона нови работни места. При това все повече трудови договори се подписват не само в икономически преуспяващата Германия, но и във Франция, в Ирландия, в Испания, че дори в изтерзаната от кризи Гърция.

Да, последствията от кризите не са преодолени изцяло и навсякъде, но приказките за "склерозиралата Европа", която изобщо не можела да се мери със САЩ или с Китай, нямат нищо общо с действителността. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OИСР) през последните години страни като Испания, Гърция, Португалия, Ирландия и Полша са водещи по показателя "осъществяване на икономически реформи". А през миналата година икономиката на държавите от еврозоната растеше по-бързо от тази на САЩ."

В анализа, над който са работили 9 журналисти от "Ди Цайт", се разказва още за успеха на проевропейското движение "Пулсът на Европа", за политическата ангажираност на все повече млади европейци и за отличните бизнес-прогнози, с които експертите насърчават Евросъюза. С други думи, констатират авторите на публикацията, в момента Европа преживява "ново начало".

(Дойче веле)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алоо, как мислиш се командва мегадържава наброяваща 500 милиона души!? Та 100 хиляди души администрация не са много.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все едно, статия в Работническо дело от април 1988 година. Явно и ЕС ще върви при социализЪма.
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Либерастията е наш основен враг. Няма значение дали си комунист или демократ. Либерастията убива Европа докато си мерим пиш ките. Да се концентрираме върху основният си враг- Меркел, както и втората му цигулка Брюксел. Благодарение на "мъдрите" им действия, ЕС се разцепи на лагери, точно както ние се фрагментираме на комунисти и демократи. Имаме по-голям враг в момента, както казах по-рано.
29
2
 
6
 
! Отговори
Bolt Thrower преди 7 години
Лъжат тези от Дойче веле. Земния рай е Русия, а Путин е син божи. А тези дето емигрират на запад го правят от съпричастност с изстрадалите западняци. ;)
28
4
 
3
 
! Отговори
н преди 7 години
Още вярвате на ес той умира дъртаци изяждат пари
27
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Задръжте юздите другари евроатлантици. Тука не обсъждаме дали ще го има ЕС, а в каква форма ще продължи да съществува. Пределно ясно е, че посоката, която следва в момента е напълно грешна. На първо място трябва да се осигури безусловна равнопоставеност между членките, на второ място трябва да се преразгледат така наречените "ценности" и на трето място; трябва да се спре с ислямизацията на съюза. Кризата в съюза се дължи на противоречията между членките и на наглото налагане на либерални ценност
26
8
 
2
 
! Отговори
Девил преди 7 години
Единственото, което аз искам е тази измислица ЕС най-накрая да се разпадне.
25
1
 
7
 
! Отговори
Психиатър преди 7 години
Странджа, прибирай се и ти веднага! Значи днес не сте си пили хапчетата с Професора и сте побеснели!За празниците никаква отпуска, ще стоите в лечебното заведение!
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горната бравурна статия много прилича на германските военни комюникета, от последните дни на райха. Съветската армия вече е в крайните квартали на Берлин, а от радиото гърми за победи на вермахта. Хахахаааааа...
23
0
 
1
 
! Отговори
и аз събирам сили преди 7 години
Да емигрирам от България. Тъкмо няма да плащам данъци на мафиоти
22
0
 
2
 
! Отговори
Психиатър преди 7 години
Професоре, знаеш ли какви последствия има ако смесиш алкохол с хапчетата които взимаш?Санитарите ще проверят цялата стая и ще конфискуват алкохола който имаш!
21
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На това му се казва фалшива новина. ЕС е смъртно болен пациент.Правят му изкуствено дишане и го лекуват с популизъм и притискане на слабите и бедните.
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Милиони млади хора се интересуват от политика и се борят за своята Европа"Абсолютно вярно, само че "нашата Европа" не е Европата на Меркел и Брюксел. И ще продължим битката за Европа, без значение дали ни наричат популисти, нацисти и тем подобни. Изтече времето на евро некролозите, които си позволяват да ни лепят такива названия.
19
0
 
3
 
! Отговори
До 24 Професор преди 7 години
Имаш изгоряла платка
18
0
 
8
 
! Отговори
дааа преди 7 години
Да хората ще се борят за своята Европа а не за тяхната на политиците Европа,да пробуждане има и то е че сегашните "лидери"на ЕС не стават за нищо и трябва да си ходят,така говорят в Европа хората но това се крие ........
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ние също си избрахме нови управляващи, ама...
16
0
 
2
 
! Отговори
Психиатър преди 7 години
Професоре, искам да запазиш спокойствие, ти си спокоен, ти си спокоен, ти се носиш като перце пух във въздуха, спокойно санитарите ще ти помогнат след малко!
15
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Старата песен на нов глас. Някои от големите евроикономики (Франция) обмислят екзит, другата част от големите икономики (Испания, Италия) вече се питат дали не биха били по-силни без ЕС. Британия вече напусна, Източна Европа се отцепи във Висшеградската четворка, Меркел и Брюксел гласуваха за ЕС на няколко скорости. Какви сили набира съюза, очевАдно е, че се разцепва и се крепи цял само на тънки конци.
14
1
 
3
 
! Отговори
Психиатър преди 7 години
Професоре ввче чухме от кои храсти в района на Психиатрията рецитираш тоя стих! Санитарите идват!
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А пазителката на традиционните изконни ценности рязко дръпна назад.