Мигрантите се жалят: В България бият брутално и крадат!

Доклад на "Оксфам" ни сочи с Унгария и Хърватия за нехуманно отношение
7 апр 2017 12:23,
173
Мигрантите се жалят: В България бият брутално и крадат!
Снимка: Архив, Булфото

Мигрантите по Балканския маршрут са подложени на насилие, бруталност, грабеж и незаконосъобразно третиране от полицията и граничните служители. Това твърди доклад на известната неправителствена организация "Оксфам", публикуван в сряда.

Той се основава на 140 интервюта на мигранти и бежанци, направени през януари и февруари 2017 г. от "Оксфам", Белградският център за правата на човека и от Асоциацията на младите македонски юристи.

В тях са записани свидетелства за издевателства срещу търсещите закрила и за отказ за допускането им до процедурите за убежище в България, Унгария и Хърватия, а също така и в Сърбия и Македония. Европейската комисия съобщи, че изследва документа и ще вземе отношение по него.
 
"Сложиха ни в клетка и три дни не ни даваха храна. Биха ни и дори ни пуснаха ток", е цитиран да казва Исак от Афганистан за посрещането си в България.

Мнозинството от интервюираните идват от Афганистан, но са записани и разказите на граждани на Пакистан, Ирак, Иран, Сирия, Египет и Ливан. Почти всички от тях са били върнати от властите през границата, която са пресекли. Някои неколкократно.
 
Докладът на "Оксфам" не се занимава с доброволците по границата, а проследява случаи на малтретиране от страна на държавни служители. За България се цитира случай, при който полицаи са взели не само ценностите на имигрантите – телефони, дрехи и пари, но дори им събули обувките преди да ги върнат обратно в Турция. Посочва се инцидент в Унгария, при който се твърди, че имигрантите били съблечени голи и накарани да седят в снега, докато полицаите ги поливали със студена вода. В Хърватия пък ги били с палки.
 
При друг случай на група имигранти, стигнали в Сърбия, било казано, че ги водят в приемен център, а вместо това ги откарали в гора на българска територия и ги оставили там през нощта през зимата. Когато ги открили, двама вече били в безсъзнание от измръзване.

Според доклада през 2016 г. има 77 случая на колективно изгонване на 1411 мигранти от Сърбия към България. Колективната екстрадиция е недопустима по международното право, според което всеки индивид има право на индивидуално изслушване за основателността му да получи закрила.
 
Шестима афганистанци, пристигнали у нас през пролетта на 2016 г., се оплакват от условията в центъра в Харманли, където стаите били мръсни, а на обитателите му се давал само хляб и вода. Според тях условията наподобявали затвор, но те се съгласили да останат 6 месеца, тъй като били заплашени в противен случай да бъдат депортирани.

През февруари те се прехвърлили в Сърбия. Там полицията ги натоварила на микробус и през нощта ги закарали в гората, свалили ги и им казали "Вървете в България". У нас ги разпределили отново към Харманли и те избягали повторно в Сърбия. Там отново ги хванали и върнали в България. При третия им опит да влязат в Сърбия афганистанците най-накрая били отведени в приемен център там, където продължават да са и до момента, пише в доклада на "Оксфам".
 
Разказана е историята на 29-годишния пакистанец Захид, който бил арестуван за 24 часа, защото излязъл от приемния център, за да си купи храна. Мъжът казва, че времето, прекарано у нас, било трудно, макар да бил официално регистриран като кандидат за убежище.

След като избягал от България, той се опитвал 7 пъти да влезе в Унгария и всеки път бил насилствено връщан обратно в Сърбия. Друг пакистанец, Фарук, не се оплаква от условията, при които българският му трафикант го държал в дома си, докато го прехвърли в Сърбия. Фахим от Афганистан разказва, че българските полицаи му счупили ръката и го депортирали в Турция. Там му отказали медицинска помощ, защото нямал документи и той трябвало да се самолекува.
 
"Оксфам", както и другите две организации, записали имигрантите, се обръщат към правителствата на Сърбия, Македония, Хърватия, Унгария и България да спрат нарушенията на човешките права и настояват Европейската комисия да гарантира изпълнението на международните задължения към бежанците и мигрантите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
16
 
! Отговори
.... преди 7 години
кви са па тия нежни бежанци, само от Сирия няма.... дет е война, да не говорим, че са 90% мъже между 20-30 години.... някви пъзльовци, дет са чули че в европата ще взимат социални 10 пъти повече от колкото в родината им, като работят
26
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако бяха наистина застрашени щяха да останат в първото безопасно място. тука говорим за пакистанци, ливанци, иранци и египтяни там няма военни конфликти. еврипейския съюз в случая е неадекватен това са НАРУШИТЕЛИ и са заплаха са сигурността ни.защо не искат закрила в турция? бягаш уж от война идваш в свободна страна и се оплакваш и искаш да те пуснат да ПРОДЪЛЖИШ пътуването си естествено до германиа англия и т.н . това са предатели вместо да стоят и защитават страната си ако има конфликт
25
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То добре, че сте грозни, че освен бой и кражби и друго щеше да ви се случи!
24
2
 
18
 
! Отговори
самолечение преди 7 години
сложете табели по оградата "тука бият с ток" и да преминават през нежна Гърция и Италия за социалния рай Дойчланд. ислямската специалистка зовяща мощно за мир между сунити и шиити Магарини обеща да задържи по-надарените умствено от тях, останалите без документи ги праща на Меркел.
23
2
 
35
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Не мога да разбера, уж в Сирия воюват, а какви са тия афганистанци, пакистанци и други брадати и космати? Намерили и на кого да дават интервюта - македонци и сърби. Като не им харесва България да минат през Македония да видим после на кого ще се жалват. Какво се натискат тука?
22
4
 
24
 
! Отговори
Българка преди 7 години
Къде са доказателствата,че думите им са истина?Тая *** са готови да лъжат на кило, само и само да си доберат при баба Меркел да ги хрантути в Германия.Само не ги искам после да ми ги раздава на квоти.
21
3
 
27
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Никаква милост не трябва да има КПП-тата са за това, ако е читав няма проблеми, а не през границата и много ми е интересно как все "горките бежанци" са без документи, но всички са с GSM-ми и доста пари как става тази работа
20
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нпо са в интерес да има нарушения от всякакъв характер. От там им идват парите. Проблема е тук е, че се взима за достоверно разказите на НАРУШИТЕЛИТЕ на държавната граница. Хора готови да достигнат Германия на всяка цена и метод. Не може да се взима на сериозно думите им. Ще кажат всичко, за да придобият съжаление, да изглеждат онеправдани, подтиснати, измъчени и незнам още какво. Това им е целта.
19
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като бием, бием качествено, на който не му харесва да заминава директно за Германия.
18
4
 
9
 
! Отговори
тръмп преди 7 години
Аз пускам томахавки да подкарам повече мигранти към границите ви, а вие се оплаквате
17
1
 
34
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Не е лошо , да вземем пример от Сърбия и Унгария.Връщане през границата, до която са заловени.И да са благодарни, че не се действа така, както действаха Гранични Войски едно време.А щом в тая анкета има замесени македонски и сръбски "правозащитници", ясна ми е историята.И в канибализъм няма да се учудя, ако ни обвиняват.
16
3
 
35
 
! Отговори
dido преди 7 години
Правилно, така трябва. Какво прави тоя от Афганистан тук?!? Да ходи бежанец в Индия Китай
15
5
 
29
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
" ...известната неправителствена организация "Оксфам" ... - не съм чувал за такава организация. Мисля че 99% от хората също не са чували.
14
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама Динко от кво мислите че стана милионер, а ?
13
3
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
То и старите хора по селата се жалят от същото, но никой не им обръща внимание.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Са че дойдат още, след американската бомбардировка сутринта
11
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бъдете милосърдни, бягат от война клетите младежи.
10
5
 
39
 
! Отговори
Skunka преди 7 години
Могат да трогнат някой, който не ги вижда що за стока са ежедневно около лъвов мост. Да не говоря, че след 20 часа на женския пазар е все едно съм в кербала. И гледат животински всеки, за малко един да изяде една топла палка в ребърца...Нямам милост за тези бежанци, не от война, а от тамошното правосъдие, защото повечето бягат именно от това, свестните избягаха 2009-2011.
9
4
 
34
 
! Отговори
ТУРЧИНЬ преди 7 години
Аууу колко са лоши българите! Добре де разбрахме. А ония бомбаджиите са по добри нали?!
8
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много лъжат мигрантите, бе! В Корана явно не пише, че не трябва да се лъже. Три дена в клетка, че и ток му пускали?????????