САЩ удариха Сирия с 59 ракети "Томахоук"

Това е отговор на химическата атака срещу Хан Шейхун
Обновена: 7 апр 2017 06:30 | 7 апр 2017 06:28, Елка Василева
567
САЩ удариха Сирия с 59 ракети "Томахоук"
Снимка: БТА

Бойни кораби на САЩ в Средиземно море изстреляха тази нощ 59 крилати ракети "Томахоук" по правителствени цели в Сирия.

Ударите са били насочени срещу сирийско летище в отговор на предполагаемата химическа атака от страна на силите на президента Башар Асад срещу град Хан Шейхун в провинция Идлиб.

Според източник от администрацията във Вашингтон, пожелал анонимност, сред поразените мишени е военновъздушната база край централния сирийски град Хомс, откъдето във вторник сирийската авиация е извършила химическата атака, в която загинаха много цивилни.

Още по темата

Доналд Тръмп призова тази нощ "всички цивилизовани страни" да се присъединят към САЩ, за да се сложи край на кръвопролитията в Сирия.

По думите на Тръмп атаката срещу базата, от която на 4 април сирийската авиация е предприела химическата атака срещу цивилни, е била "жизнено важна за националните интереси" на САЩ.

Президентът каза, че докато неговата страна отстоява справедливостта, "мирът и хармонията ще надделяват".

Той заяви, че сирийският режим несъмнено притежава забранените химически оръжия и че САЩ трябва да предотвратят и спрат разпространяването и използването им.

Настоящата бойна операция е най-драматичната военна заповед на Тръмп от встъпването му в длъжност.

Малко по-рано Русия предупреди за негативни последици от евентуални
въздушни удари на САЩ в Сирия.

Руският заместник-посланик в ООН Владимир Сафронков предупреди снощи, че ще има "негативни последици", ако САЩ решат да нанесат въздушни удари в Сирия заради смъртоносната химическа атака, предаде Ройтерс.

"Трябва да мислим за негативните последици, негативните последици и цялата отговорност, ако има военна акция, ще падне на раменете на тези, които инициират такова съмнително и трагично начинание", каза Сафронков пред репортери, запитан за възможни въздушни удари на САЩ. На въпрос какви биха били тези негативни последици руският дипломат отговори: "Вижте Ирак, вижте Либия".

Пентагонът междувременно обяви тази нощ, че Русия е била уведомена предварително за предстоящите въздушни удари по база на сирийските ВВС край Хомс, от която според Вашингтон е била предприета смъртоносната химическа атака във вторник срещу цивилни.

Преди това американски медии съобщиха, че САЩ са уведомили много страни за подготвяната операция, но сред тях не е била Русия.

Източник от Пентагона каза, че ракетите не са поразявали секторите на летището, където вероятно имало руски самолети.

Според източник на Ройтерс по първоначални данни ракетната атака срещу летището "Шайрат" е нанесла сериозни повреди и унищожения на сирийската авиация, както и на инфраструктурата и оборудването на летището, пише БТА.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че Русия не е изпълнила споразумението от 2013 г. за обезопасяване на химическия арсенал на Сирия. По думите му Москва или е била съучастник на режима в Дамаск, или е била некомпетентна да гарантира прилагането на споразумението.

Тилърсън каза, че у Вашингтон има голяма степен на категоричност, че на 4 април сирийската авиация е използвала нервнопаралитичния газ зарин. Относно въздушните удари по базата край Хомс Тилърсън каза, че според него те са пропорционален отговор.

По сирийската държавна телевизия беше заявено, че американските военни удари срещу военновъздушната база на режима в провинция Хомс са акт на „агресия“, предаде АФП.

Сирийската държавна телевизия цитира военен източник, според когото на летището край Хомс има поражения. А губернаторът на провинция Хомс заяви, че атаката на САЩ обслужва целите на "въоръжените терористични групи и на "Ислямска държава".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


567
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
374
22
 
22
 
! Отговори
соросоиден илюминат преди 7 години
Хахахахаха русфолски ***, каква я мислехте, а каква стана? Май Тръмп се оказа лошичък? Къде е сега малоумникът Жириновски, да гръмне някое и друго шампанско? Джуджето е в мат, нали беше гросмайстор? Чичо Сам показа кой е господаря в Сирия. Следващият път томаховките трябва да са по *** глави на руснаците, подкрепящи режима на сатрапа Асад, който използва химически оръжия срещу сирийските деца. GOD BLESS AMERICA !
373
0
 
7
 
! Отговори
Стопкемтрейлс преди 7 години
хамелеон е вид влечуго нагаждащо , променящо си краските към околната среда . Този ужааааас химично оръжие й ГМО безврееееееното им оръжие скриващо ни слънцето всеки Божи ден Е от едно и също ВЛЕЧУГО .Само дозата са предозирали в Сирия .
372
15
 
8
 
! Отговори
Инкото преди 7 години
Май само рубладжийченцата не разбраха че клана Асад преди войната е убил повече противопоставящи му се цивилни сирийци по затвори и лагери, отколкото ИД може да убие за 50 години напред
371
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво се радвате за САЩ ??? -убити хора -нови бежанци -военен конфликт с РУСИЯ Абе ако не ви плащат.... значи сте доста т*пи да защитавате САЩ
370
8
 
22
 
! Отговори
карина преди 7 години
Чета новините по тази тема и си мисля - събития от рода на това на 11 септември в САЩ не трябва ни най-малко да ни учудват.
369
3
 
29
 
! Отговори
точен преди 7 години
"жизнено важна за националните интереси" на САЩ." и "Той заяви, че сирийският режим несъмнено притежава забранените химически оръжия и че САЩ трябва да предотвратят и спрат разпространяването и използването им.".Те така започна и безсмислената война в Ирак, където не намериха никакви оръжия....
368
8
 
16
 
! Отговори
Даола преди 7 години
Тръмп извърши първата си голяма външнополитическа грешка. Очевидно външната политика е най-слабото му място и той отстъпва пред своите " експерти" - ролята на Военно-промишления комплекс също няма да остане на заден план.
367
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СПОРЕД МЕН ХИМИЧЕСКАТА АТАКА Е ОРГАНИЗИРАНА ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ,ЗА ДА МОГАТ ДА СЕ НАМЕСЯТ В ЗАЩИТА НА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА . ТИЯ НЕ ДОТАМ УМНИ,МАЗНИ И ДЕБЕЛИ ХАМЕРИКАНЦИ ИГРАЯТ С ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА СРЕЩУ ЕВРОПА
366
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ognyanz 442Спомняме си, че не само бяхме съюзници в коалицията, нападнала Ирак, но и че там толкоз много ни се зарадваха, че убиха - мисля - 17 наши военнослужащи и заклаха 2 шофьори. САЩ не само ни използва за пушечно месо, но и ни накара да опростим милиард и половина долара дълг (всъщност с лихвите повече) на Ирак, за да могат САЩ да приберат цялата плячка от завоюването на страната. Какво е взел за услугите си Паси, представа нямам. Ковчезите с убити ги посрещна на летището Царят.
365
6
 
20
 
! Отговори
Жестоки палячовци преди 7 години
САЩ се смятат за недосегаеми, ама светът отесня.
364
5
 
6
 
! Отговори
Dublin преди 7 години
Stranno...59,spored drugi iztocnici sa zafiksirani 71 puska...po 1-2 mil $ broikata..NAD 100 miliona gustera...zertvi 4 CETIRI plius niakolko brakuvani samoleti...Ne znam za vas, no na men mi ponamirisva na niakakva sdelka na golemite.Po-veroiatno e za povisavane na reitinga na cico Donio v kravarskata si mu kocinka.
363
8
 
15
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Правилният ход на Путин в момента е само един - възможно най -брутален удар по Ислямска държава, по конкретно в Защитавате и бастиони в Сирия, друго не му остава за да матирана градовете от САЩ!И мисля че ще го направи'
362
6
 
19
 
! Отговори
/./ преди 7 години
Войната започва. След тези удари по сирийската армия, от ИД видяха че САЩ им помага и веднага се юрнаха да атакуват и те. Сега тези от ИД ще започнат още по масирани акции срещу нас европейците... Ще се мислят направо за безсмъртни и ще има да взривяват... не ми се мисли направо. Защо САЩ се бъркат навсякъде? Да си гледат там държавата и толкова. Защо се намесват навсякъде и си мислят че могат и знаят всичко??? Руснака още не е отговорил на ИД за взривеното метро а САЩ заради някакъв газ - *****
361
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Клоунът в белия дом подпалва трета световна война, последна за човечеството на земята.
360
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА Е МЕЖДУНАРОДЕН ТЕРОРИЗЪМ,И КОРАБИТЕ ОТ КОИТО СА ИЗТРЕЛЯНИ РАКЕТИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПОТОПЕНИ-КАКТО СТАВА С ВСИЧКИ ТЕРОРИСТИЧНИ ОРЪЖИЯ
359
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето за това САЩ е най-великата демокрация и военна свръхсупер сила в света! Долу побеснелия кръвожаден диктаторски клан Асад
358
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И КАКВО ИЗЛИЗА СЕГА? АМЕРИКАНЦИТЕ ПОДКРЕПЯТ ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА,ЗНАЧИ ПОДКРЕПЯТ ИСЛЯМИЗАЦИЯТА НА ЕВРОПА . НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ЦЕЛИЯТ СВЯТ ДА СЕ НАДИГНЕ СРЕЩУ ТЕЗИ СВЕТОВНИ ТЕРОРИСТИ-АМЕРИКАНЦИТЕ?
357
1
 
27
 
! Отговори
Хм... преди 7 години
Попиляха Сирия, попиляха народа й. Жалко! Заради амбициите на някои "свръхчовеци", които се мислят за богопомазани, страдат всички невинни хора по света.
356
16
 
14
 
! Отговори
ДАВАЙ ТРЪМП! преди 7 години
БРАВО! ВЯРНО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ВЕЛИК ПРЕЗИДЕНТ! МАЧКАИ ПИЯНИЦИТЕ!
355
2
 
23
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Тази атака с химическо оръжие е толкова ненужна на Асад, колкото се оказва изключително полезна за Ислямска държава. Така че въпросът кой я е извършил и защо остава открит. Най-вероятно никога няма да се разбере. И за Ирак по времето на Саддам Хюсеин англосаксонците бяха сигурни, че има химически оръжия, а след това не ги намериха, но военните вече си бяха свършили работата.Някой спомня ли си, че и ние бяхме съюзници в тази коалиция и Паси разправяше, че ще участваме във възстановяването.