Рахмат Акилов - терористът, който окървави Стокхолм?

Двама шведи, британец и белгийка са загиналите в атентата
Обновена: 9 апр 2017 21:38 | 9 апр 2017 21:34, Анисия Иванова
11
Рахмат Акилов - терористът, който окървави Стокхолм?
Снимка: БТА

Шведският в. "Експресен" съобщи, че предполагаемият извършител на терористичния атентат в Стокхолм се казва Рахмат Акилов, предаде ТАСС.

Изданието потвърждава информацията на властите, че той е на 39 години и че е узбекистанец.
На 24 февруари Акилов бил обявен за издирване, тъй като се укривал, за да не бъде депортиран, след като му било отказано разрешително за постоянно пребиваване в страната, допълва вестникът. Кандидатствал за постоянно пребиваване в Швеция през 2014 г. Молбата му била отхвърлена през юни 2016 г.

Още по темата

Според него Акилов е симпатизирал на екстремистки организации, сред които Хизб ут Тахрир ал Ислями (в превод Партия на ислямското освобождение). Това е международна религиозно-политическа организация, създадена през 1953 г. и поставила си за цел отстраняването на неислямски правителства и връщането на мюсюлманите към "истинския ислямски модел на живот".

В Швеция групировката е съществува от 2012 г., но сега е много малочислена. Същевременно шведският премиер Стефан Льовен каза, че е разочароващо, че властите не са били способни да депортират мъжа, смятан за основен заподозрян за атентата в Стокхолм. Той призова за по-строги мерки за гарантиране, че депортациите, постановени от властите ще се изпълняват.

По-рано шведската полиция съобщи, че заподозреният за нападението с камион в Стокхолм е кандидатствал за разрешително за постоянно пребиваване в страната, но молбата му била отхвърлена и той трябвало да бъде депортиран. Полицаите започнали да издирват мъжа, след като той не се подчинил на заповед на шведската Миграционна агенция от декември миналата година. Тогава тя дала на узбекистанеца срок от четири седмици да напусне страната доброволно иначе ще бъде депортиран. Той не изпълнил заповедта.

Полицията съобщи също, че заподозреният за нападението узбекистанец е изразявал симпатии към екстремистки организации, сред които "Ислямска държава".

Противоречиви са информациите за другите арестувани в хода на разследването. Първо Ян Евенсон от полицията на Стокхолм каза, че са били задържани петима души, а разпитаните са били над 500 души.

После шведският прокурор Ханс Ирман и съдийката Хелга Хулман от съда на Стокхолм казаха, че втори човек е задържан под стража заради нападението освен основния заподозрян, предадоха световните агенции. Засега не се уточнява какви са връзките на този човек с основния заподозрян.

Разпознати са всички загинали в атентата от петък. Това са двама шведски поданици, един британски поданик и една белгийска поданичка.

Полицията съобщи, че няма конкретни индикации към момента, че в страната могат да бъда извършени други атаки.
Петнадесет души бяха ранени в атентата. Сред тях е и 83-годишна румънка, която е просела на улица "Дротнинггатан", на която бе извършено нападението, съобщава АП. От ранените 10 остават в болница, като двама са интензивно отделение, предаде Ройтерс.

Днес на площад "Сергелсторг", в съседство с пешеходната улица "Дротнинггатан", имаше проява в памет на загиналите в нападението. Тя бе организирана във Фейсбук и премина под мотото "демонстрация на любовта". Идеята е хората да покажат, че терорът и омразата няма да ги заслепят, няма да разрушат устоите на шведското общество, които са именно откритостта, толератността и загрижеността за другите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пишете за Русия, било това, било онова. Да, руснаците са изстрадали хора, живеят като нас, в корупция и битка за оцеляване. Четат чного, умни са но има и много пиещи. Москва не е Русия, като у нас, София не е България. Америка е години напред, но не се срами да наема руски учени и специалисти от всякакъв ранг. По света където и да съм бил, с руснака съм се разбирал винаги. С тях се разбираме.Ще ти помогнат, ще те нахранят, много сме близки.Опитайте с американец, франсе или скандинавец. Няма шанс
9
4
 
3
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Отказали му постоянен престой....е...сега ще го пратят на хотел за 15-20 години...и най-смешното е, че държавата ще го издържа, включая медицински прегледи, и зъболекарски услуги! И след излежаване на срока сигурно и социална пенсия ще му се полага! О темпора, о Морес!Няма такива извращения другаде - само в гейлесбопедофилна Европа!
8
2
 
5
 
! Отговори
sdcds преди 7 години
Виждаме, че шведите се отнасят с разбиране към проблемите на мушмурока, който ги гази с камион. Какво прекрасни хора - как да не привлекат още по-големи *** към себе си. Едно време , в тъпия комунизъм беше незаконно да оставиш колата си отключена - праскаха ти глоба, защото така стимулираш крадците. Дали шведите не трябва да получат една дебееела глоба за тая глупост с камиона? Та дано им дойде акъла - не да се правят на ангели с крилца приживе на Земята. Това е безумие.
7
3
 
2
 
! Отговори
Shopp™ преди 7 години
Ама оставете го човечеца, той бяга от кървавия режим на Путин!
6
1
 
17
 
! Отговори
истина е преди 7 години
ШВЕДИТЕ БЯХА МНОГО ЗДРАВ НАРОД ,АМА СЕГА ВЕЧЕ СА МЕКИ КИТКИ !!
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ги знам колко смотани са шведите, малко ме съмнява тези цветя да не са за атентатора.
4
14
 
9
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
То пък вие сте Лас Вегас ! Даже метрото не ви е като Московското , а мечтаеш да си по добре от Москва ! Я си погледни селата и градовете извън столицата и тогава говори ! А и столицата ви - *** пълна с бежанци и шведи.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Узбекистан. Години наред там се правиха биологични и какви ли не опити,справка остров Возрождения. Унищожиха на хората държавата, пресушиха Аралско море, разбираемо е местните да се отклонят на някъде,но защо агресията е насочена към беззащитни и невинни хора.
2
10
 
20
 
! Отговори
Ало предишния преди 7 години
Още много път има да извърви Русия. Бях там миналата седмица. Изключая центъра на Москва (ама 15 квадратни км), останалото е Еди огромен Люлин. И доста кален.... хората са готини , но Русия е далеч от истината!
1
13
 
12
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
Голяма новина , няма що ! Вече писах , че му е отказано убежище през 2016 г. и въпреки всичко той все още е в Швеция. Има ли там въобще полиция ? Загрижен ли е някой за народа ? Добре че Русия се оттърва от такива навлеци като този от някои бивши републики , да ходят из Европа.