Тръмп: Китай не е валутен манипулатор, доларът е силен

Доларът поскъпва от средата на 2014 г., което подкопава Us износа
13 апр 2017 11:07, Елка Василева
11
Тръмп: Китай не е валутен манипулатор, доларът е силен
Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смекчи тона към Китай, заявявайки, че страната няма да бъде определена като "валутен манипулатор" и призна, че доларът е твърде силен.

В интервю за в."Уолстрийт джърнъл" държавният глава също така не изключи втори мандат за ръководителката на Управлението за федерален резерв (УФР) Джанет Йелън.

Тръмп изрази подкрепата си за продължаване на дейността на държавната Експортно-импортната банка на САЩ, която кредитира чуждестранни компании, за да купуват американска продукция.

Отстъпвайки от предизборното си обещание, президентът посочи, че администрацията му няма да определи Китай като валутен манипулатор в доклад, който трябва да бъде оповестен тази седмица.

Тръмп започна да критикува Китай в началото на предизборната си кампания, заявявайки, че Пекин изкуствено поддържа валутния си курс нисък, за да имат китайските производители нечестно предимство в световната търговия. Слабата китайска валута спрямо долара например прави китайските стоки по-евтини за американския потребител, а американските стоки по-скъпи в Китай, отбелязва Асошиейтед прес.

В интервюто за "Уолстрийт джърнъл" обаче Тръмп заяви, че е променил мнението си, защото сега вярва, че Китай не манипулира валутния си курс от месеци и че ако Пекин бъде наречен валутен манипулатор, това може да навреди на преговорите с китайците във връзка с противопоставянето на Северна Корея.

По въпроса за стойността на долара като цяло спрямо основните търговски партньори на САЩ Тръмп посочи: "Мисля, че доларът ни става твърде силен и отчасти вината е моя, тъй като хората ми имат доверие. Но това вреди - в крайна сметка ще навреди."

По думите му е много трудно да се устоява на конкуренцията, когато доларът е силен, а останалите страни девалвират валутата си.

Доларът започна да поскъпва в средата на 2014 година - тенденция, която подкопава американския износ.

Тръмп също така коментира в интервюто, че предпочита УФР да запази основните лихви относително ниски. Той остави открита възможността Джанет Йелън отново да бъде назначена на поста ръководител на централната банка след изтичането на мандата й през 2018 година.

В предизборната си кампания Тръмп бе изключително критичен към Йелън, обвинявайки я, че поддържа лихвите ниски, за да помага на демократите. Харесвам я, уважавам я, посочи в интервюто Тръмп.

Във връзка с Експортно-импортната банка на САЩ държавният глава съобщи, че ще назначи двама души в петчленния съвет на институцията и банката ще има отново кворум и ще може да работи със заеми над 10 милиона долара. Изборът на Тръмп ще трябва да бъде одобрен от Сената, който блокира номинираните от предишния президент Барак Обама, посочва Ройтерс.

Тръмп посочи пред "Уолстрийт джърнъл", че банката помага на малките компании и създава работни места, което е отстъпление от предишни негови критики към институцията. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СИЛНА, СИЛНА, АМА И КИТАЙ И РУСИЯ СЕ ОСВОБОЖДАВАТ ОТ ДОЛАРОВИТЕ СИ ЗАПАСИ, КАТО КУПУВАТ С КНИЖНИ ДОЛАРИ КРУПНИ АКТИВИ В ЕВРОПА.
7
0
 
3
 
! Отговори
найден преди 7 години
Значи ето кой му дърпа юздите - федералния валутен резерв , който е частна банкерска организация , разпореждаща се със световните валути и която направи долара по-евтин от т. хартия !
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не може да имаш трилиони дългове и да твърдиш че валутата ти е силна , по същата логика защо затриха гърция а тя няма трилиони задължения , скоро балона ще се спука , тия рейтинговите агенции изкуствено подържат краварника но ще видим до кога
5
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ееех, защо подкрепихме Тръмп, а не Хилари? Някой разузнавач ще трябва да го отнесе сега, вождът Путин си знае работата!
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не случайно Путин каза,САЩ нападат изтрелват ракети без да имат основание за това ,а много държави ги подкрепят за това и им се кланят като КИТАЙСКИ кукли.Ясно е че Тръмписка да дистанцира Китай от Русия.Дъщеря му се разтроила от кадрите по телевизиатас деца от химическата атака в Сирия и му казала да изтреля 59 крилати ракети срещу Асад.Сега леля му сигурно го е накарала да нарита задниците на Северна Корея.Психара няма ли съветници.
3
0
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Юздите ги дърпат милиардерите. Имаме си достатъчно по света
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няколко месеца в капитола и го светнаха като в MIB.Трънп вече е зомбиран, не смятате ли?
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тоя май му поставиха хомот.Кой дърпа юздите обаче