Привържениците на Ердоган намаляха, но все още водят

При преброени 95.5% от бюлетините: 51.62% са посочили "да"
Обновена: 16 апр 2017 20:25 | 16 апр 2017 20:25, Веселина Йорданова
120
Привържениците на Ердоган намаляха, но все още водят
Снимка: БТА

51,62% от турските избиратели са гласували с "да" на днешния референдум в Турция, според преброени 95,50 процента от бюлетините, съобщи турската телевизия телевизия НТВ.

Още по темата
48,38 процента от избирателите са гласували с "не", според частичните резултати. 

 
Според последните данни 51,05 от избирателите в най-големия турски град Истанбул са гласували с "не" на всенародното допитване.
 
В столицата Анкара изборът на 50,56 процента от избирателите също е "не", посочва БТА.
 
Избирателната активност в днешния референдум за въвеждане на президентска система на управление е била около 86 процента, информира телевизия Хабертюрк, цитирана от Ройтерс.
 
Резултатът от референдума ще бъде решаващ за отношенията между Турция и Европейския съюз.
 
Турция, която е членка на НАТО, сви притока на имигранти основно от Сирия и Ирак в ЕС, но Ердоган каза, че може да преразгледа това споразумение след гласуването.
 
Около 55 млн. турци имаха право на глас в 167 хил. избирателни секции.
 
Опонентите на Ердоган казват, че президентска република би означавала повече авторитарност в страна, където след проваления преврат през юли 2016 г. бяха затворени около 47 хил. души, а 120 хил. бяха уволнени.
 
Пакетът от 18 поправки в конституцията ще премахне поста премиер и ще даде на президента право да изготвя проектобюджата, да обявява извънредно положение, както и да издава укази за контрол на министерства без парламентарно одобрение, припомня Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
15
 
! Отговори
Аз казах: Ай Сиктир преди 7 години
Продажната турска медия Днес от миналата неделя е публикувала повече статии за Турция отколкото за България. Това е защото им се плаща от МИТ и ТИКА и тук е пълно с платени турски тpoлoвe. Така подробно ли се следяха току що преминалите избори в Сърбия. Колко статии има тук в последните 10 години за Румъния, например? Платените Киряк Стефчофци от Днес ни тикат новини от една държава, която е културно и религиозно далече от нас. Поне пишете на родния си турски език, жалки продажници!
15
6
 
15
 
! Отговори
Доволен преди 7 години
Гледайте в бъдещето. С този на власт турция никога, ама никога няма и да подуши членство в ЕС. Нещо повече, редица чужди производства ще започнат да търсят близка локация. Изобщо, добре е, че стана така.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рано е да се каже колко е спечелил. По-скоро ясно си личи, че цялото му общество е разделено точно на две. А това никога, ама никога не е добре.
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мотора на Ердоган е вътрешен Анадол. Кония и т.нт,Там 90 процента са религиозни турци живеещи в миналия век с огромна раждаемост. Изтока са кюрди а запада модерни турци. Но младото население е в центъра. Въпреки миграцията към Истанбул централен анадол е двигателя на ердоган.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И как точно ще ги анексира?
11
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ердоган върна с години назад Турция!"С кое събитие по точно...:-):-):-)С промени от конституцията ли стана това...знаеш ли 18 те промени с точност какво гласът бе ***...С какъв източник правите тези изводи:-):-):-)няма да ти изброя всички точки от промените но едната е "Вече може да бъдеш кандидат да те избират на 18 години, преди беше на 25."Друга промяна е "Вече може да се съди президента...преди не можеше" и т. н.И това връща назат Турция и ти си се загрижил за това ли:-):-):-):-):-)
10
7
 
10
 
! Отговори
Константин преди 7 години
Радев вече трябваше да лети до Атина за преговори с византийците за общи действия! Психопата ерджуган се кани да пусне мигрантите, а след това и дс анексира територии от България и Гърция!
9
2
 
29
 
! Отговори
Така преди 7 години
Трите най-големи града (Истанбул, Измир и Анкара) са гласували против Ердоган, както и Кюрдите. Това е по официална информация идваща от Турция. Ердоган може да спечели с гласовете на анадолците, н отова няма да му е достатъчно да спечели контрола над големите градове. Именно те могат да го свалят, така че Ердогана може да има пирова победа тази вечер.
8
5
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ако загърбим посланията на тези новини и се погледне реално то страни като турция , северна корея, които или са или искат да станат ЕТ :) винаги са под ударите на големите сили , видяхме какво стана с либия , сирия , ирак :) и ето моя въпрос , кое нанася повече поражения на една страна едноличния търговец , който си плаща рушветите и част от реалните задължения или организираната престъпна група :) която плаща на друга група и нищо за държавата :) така е и в управлението на една страна :)
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Усещам как скоро време наред с всички останали, истински бежанци от Турция ще почнат да бягат къ България.
6
14
 
7
 
! Отговори
"Мустафа" преди 7 години
Много"анализатори"се навъдиха...брех,брех,ама какъв интерес към тази Турция,може пък тайничко да я обичате;)
5
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердо върна туриция 200 години назад тогава когато българия беше вилает
4
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тия са ни съседи, а нали знаеш, когато гори при съседа, може да се запали и при теб! Не зависимо от избора, Ердоган върна с години назад Турция!
3
7
 
7
 
! Отговори
"Мустафа" преди 7 години
При 99,9% преброени Ердоан води с около и над 3%
2
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе вие за Американските избори не давахте такъв отчет...:-):-):-):-)Нали не ви интересуват Анадолците:-):-):-):-):-)Следа на живо от Турция в момента отворени сандъци 97.9% ...51.3% Евет48.7% Хайър:-)Честито за новите промени в конституцията!!!:-)
1
5
 
26
 
! Отговори
мдаа преди 7 години
За да направи поддръжниците си 100 % бай Реджеп ще трябва да намали населението на страната наполовина.