В Рияд Тръмп сключи най-голямата военна сделка в историята на САЩ

Саудитска Арабия получава оръжия, за да повиши сигурността в района
Обновена: 20 май 2017 20:56 | 20 май 2017 20:56, Анисия Иванова
161
В Рияд Тръмп сключи най-голямата военна сделка в историята на САЩ
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и кралят на Саудитска Арабия Салман подписаха в Рияд днес серия от споразумения, циментиращи военното и икономическото партньорство на двете страни, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Сред тях е най-мащабната в историята на САЩ оръжейна сделка, включваща доставки на американски оръжия и военно оборудване на Саудитска Арабия за почти 110 млрд. долара. Тя влиза в сила веднага. Сделката предвижда и допълнителни продажби на оръжие за Рияд за 350 млрд. долара през следващите 10 години.

Пакетът от военни споразумения за доставки на военна техника и услуги има за цел "да повиши сигурността на района на залива пред лицето на иранската агресия", заяви на брифинг за журналисти представител на Белия дом, цитиран от АП и ТАСС. Целта е също така да се повиши способността на кралството да подпомага контратерористичните операции в целия регион, "намалявайки бремето върху американските въоръжени сили да водят тези операции".

Подписаните днес военни сделки, включително и споразумения в частния сектор, ще създадат десетки хиляди нови работни места в американската военна индустрия.

Арабският телевизионен канал "Скай нюз - Арабия" показваше на живо подписването на тези споразумения в кралския дворец Ал Ямама" в Рияд, на което присъстваха президентът Тръмп и крал Салман, които си стиснаха ръцете.

В изявление пред журналисти след церемонията Тръмп каза, че това е "забележителен ден" и изрази благодарности на Саудитска Арабия. Става въпрос за "огромни инвестиции в САЩ и нашата военна общност е много щастлива", не скри той.

Според подписаните днес споразумения в Саудитска Арабия ще бъдат сглобявани американски многоцелеви бойни хеликоптери "Блякхок". САЩ ще окажат съдействие на Рияд в създаването на саудитска система за ПВО и други "умни оръжия", както и за местно производство на други видове оръжия.

Подписани бяха и споразумения и сделки в областта на икономическото сътрудничество - меморандум между саудитска корпорация по развитие на информационните технологии и американската компания "Епъл", споразумения за сътрудничество в областта на електроенергетиката, добива на полезни изкопаеми и авиопревози.

Последното предвижда закупуване на американски пътнически самолети от Саудитска Арабия. Утвърдени са съвместни инвестиционни проекти за развитие на технологии, на инфраструктура и на жилищния сектор, а също на нефтохимическата индустрия на кралството.

Тръмп пристигна в Саудитска Арабия на първото си задгранично пътуване като президент по-рано днес, посрещнат лично от крал Салман и с бляскави церемонии и военни почести на летището на Рияд.

Да първи път американски президент дебютира на международната сцена с посещение в арабска и мюсюлманска страна. Следващите спирки на първото му турне са Израел и Ватикана, след което ще присъства на срещата на върха на НАТО в Брюксел, където ще се срещне за първи път с американските съюзници от алианса.

След като бе разведен заедно с първата дама Мелания Тръмп из един от най-пищните дворци в Рияд, Тръмп получи лично от крал Салман най-високото саудитско отличие - орден "Крал Абдул Азиз", на името на основателя на управляващата династия. Той му се присъжда за усилията му за укрепването на връзките с региона.

Същото отличие преди са получили руският президент Владимир Путин, британският премиер Тереза Мей и предшественикът на Тръмп - Барак Обама, който обаче бе недолюбван в Рияд заради отказа му да се намеси с военна сила в Сирия в подкрепа на бунтовниците, щедро финансирани от Саудитска Арабия.

Тръмп и Мелания посетиха и изложба на съвременно изкуство, уредена в Кралския двор в Рияд. Първата дама на САЩ бе облечена в черна туника с дълги ръкави, голям златен пояс, но без покривало на главата си, както изискваха местните традиции. Наблюдателите веднага отбелязаха, че преди нея само неколцина най-видни западни посетителки в страната са си позволявали да нарушат този саудитски протокол.

При визитата президентът се придружава още от дъщеря си Иванка Тръмп и съпруга й Джаред Къшнър. И двамата са част от екипа му в Белия дом.

След тези пищни церемонии и след традиционното арабско кафе с кардамон, 70-годишният Тръмп и 81-годишният Салман започнаха двустранните преговори. Според АП те били чути да разговарят за природни ресурси и оръжия.

Кралят изразил дълбоко огорчение от разрушенията, причинени от войната в Сирия. Той изтъкнал, че преди нея Сирия била една от най-напредналите страни, преди "те да я разрушат", визирайки управляващия режим на Башар Асад.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
2
 
28
 
! Отговори
Войник преди 6 години
Арабите просто си платиха таксата, тая откачалка да не ги закача поне следващите 10 години ...
103
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя Тръмп и пари им иска на арабите за оръжието си. Рашкобляда Путин го раздава на кредит на Башар Асад. Само за миналата година кредита надхвърли 20 милиарда долара а общият дълг на Сирия към велика Русия за оръжие надхвърля 40 милиарда долара. Е как рашкобляда да се откаже от Асад? Докато подкрепя Асад има свръх минимален шанс един ден да му бъдат възстановени загубите, но ако дойде друг на мястото на Асад, трябва да забрави за тези пари, както забрави за кредитите взети от Янукович.
102
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп заложи на куция кон. На тия чалмосани мърди и марсианците да им дадат оръжие войници няма да станат. Най-много да се самоубият. Самоубил се при самозащита с оръжието за самоотбрана, що е то? Саудитски "войник".
101
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквито и сделки да сключва Тръмп дните му на президент за преброени. Той заработи досега гафове и недопустими действия за президент на САЩ минимум за 5 импийчмънта. Дори да арестува за един ден Путин, Асад и Ким Чен Ун и да ги въдвори в Гуантанамо няма да му се размине оставката или отстраняването му от длъжност.
100
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"да повиши сигурността на района на залива пред лицето на иранската агресия", на някой да му прави впечатление, че последните 200 години Персия не е нападнала никой
99
1
 
13
 
! Отговори
то преди 6 години
То човек да се засрами от политиката на т нар цивилизация. Гета и продажби на отъжие за петролните държави .Путин,Меркел ,а и сега Тръмп са си просто кукли на тъпанарския бизнес .А неомарксизва затрива планетата Земя.
98
9
 
5
 
! Отговори
osmanli преди 6 години
нищо не казахте .кога ще го обрежат на дърти години.путин го обрязахме .волен сидеров.валери бургуджията си е обрязан.а забравих макрон е младеж за него ще е по лесно.паси си е по рождение.дерзайте.хайде почвайте.......
97
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Тръмп получи лично от крал Салман най-високото саудитско отличие - орден "Крал Абдул Азиз"...Същото отличие са получили Владимир Путин,Тереза Мей и Барак Обама. "Това е най-мащабната в историята на САЩ доставка на американски оръжия и военно оборудване на Саудитска Арабия -за почти 110 млрд. долара"...Така е-трябва да се внимава в "картинката",че иначе и тях ще ги "хване" демокрацията...
96
6
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Представяте ли си, ако всички трилиони които се влагат в създаването на инструменти за смърт, бяха насочени към подобряването на човешкия живот? Каква тъжна и жалка цивилизация...
95
4
 
14
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Саудитска Арабия получава оръжия, за да повиши сигурността в района - СМЕШКА ДО ПРИПАДЪК Е ТАЗИ "НОВИНА" (ЗА МЕН НЕ Е НИЩО НОВО; ПОНЕ 10 ПЪТИ СЪМ ПИСАЛ ПРЕДИ 2г ЗА "ЦИМЕНТИРАНИТЕ" ПАРТНЕРИ НА САЩ ИЗРАЕЛ И СА). ИНАЧЕ АЙЗЕНХАУЕР КАЗА КВОТО ТРЯБВАШЕ КАЖЕ ДОСТА ОТДАВНА....
94
5
 
0
 
! Отговори
Военно дело 03 преди 6 години
След сблъсъка имаше три силни вълни,които промениха скоростта и траекторията на планетите във вашата слънчева система.Жената не пострада. Нямаше и драскотинаха. Погледнахме края на роклята и къде третия обект се взриви. Дрехата също беше като непокътната. Нещо повече, дори края и непомръдна.Тогава разбрах,че всички физични закони на Земята са създадени така, че са не могат да наранят нашия- Истински свят
93
3
 
3
 
! Отговори
Военно дело 02 преди 6 години
Спомням си после искаха да създам нов обект с тройно по-голяма сила. Само, че този път тестваха не тествахме моята броня , с която съм облечен, а обикновена дреха. От нашия Свят пристигна жена. Дрехата и приличаше като вашите женски дълги рокли. Нейната беше бяла и толкова светеше.Малко преди сблъсъка на трите обекта в жената, аз забелязах,че тя леко се отдръпна така,че двата обекта да я улучат в средата на тялото, а третия само в края на роклята. След сблъсъка имаше три силни вълни,които пр
92
5
 
2
 
! Отговори
Военно дело 01 преди 6 години
Едно от първите неща, които тествах , когато за първи път пристигнах на Земята е закона свързан със скоростта и силата. Понеже така ми беше заповядано. Тогава на Земята нямаше растения, животни, хора.Създадох малък обект, който се движи със голяма скорост. Изчислих, че при директен сблъсък със планетата, тя ще бъде унищожена. Когато обекта достигна максималната скорост, която изчислих, аз го насочох към себе си. При сблъсъка на обекта в мен нямаше никакви поражения. Спомням си после искаха д
91
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе твоето айкю го знаем, малко над същото на твърдо сварен картоф. Ние имаме най-много студенти на глава от населението, но това нищо не значи. Дори и ти с тази ментална лимитация сигурно си бил студент пък виж до къде си я докарал.
90
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 110Знаеш ли... Знам, защото моето IQ е с 30 пункта над твоето. А ти знаеш ли, че Иран, една от страните с най-младо население в света има 2 пъти повече студенти от Израел на глава от населението. Има впечатляващи успехи в нанотехнологиите, ядрената физика, ракетостроенето... За Саудитите се знае, че някои кензат в златни кеннеффи.
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В моя Свят войни няма, защото всички знаем закона за "взаимната свързаност". Това е нещо като физични закони. Например - земното притегляне. Всичко хора знаят, че след скок следва падане. Така и в закона за взаимната звързаност винаги чувствата и мислите не оставят скрити.Така например едно велино създание реши да създаде нов свят. Това не остана скрито и затова беше изгонен от нашия Свят и сега живее с Вас на Земята.В моя Свят само мисълта за оръжие те обрича до вечно заточение.В моя Свят
88
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АРАБИТЕ СА ОБЛЕЧЕНИ ТАКА КАКТО СА СЕ ОБЛИЧАЛИ ДЕДИТЕ ИМ
87
2
 
3
 
! Отговори
До Либералист преди 6 години
Ходил си в Риад, колкото и на Луната. Лъжи, щом не приемаш този Божия заповед, но го прави интелигентно! Не можеш, защото си еталон за тыпота и то такъв, като фарада.Отсега ще ползваме за оценка на тыпотата единици като микролибералист, нанолибераст, пиколибераст. Ти се обезсмърти, бе!
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен110 ти си много плосък.. Където и да ги пратят това са чужди университети ..
85
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парите от нефта можеш да ги похарчиш за лукс какъвто е случаят със Саудитска Арабия..Можеш да ги похарчиш за образование и наука - както е в Иран.....Ами нека да не казваме кой как да си харчи неговите си пари. Знаеш ли саудитците по какви университети пращат децата си? Защо ли питам.