След "много важни" срещи: Тръмп зове мюсюлманите за единство

Президентът на САЩ се среща с лидери на арабски страни
21 май 2017 15:30,
41
След "много важни" срещи: Тръмп зове мюсюлманите за единство
Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещна в Рияд днес с пристигналия специално за случая тук президент на Египет Абдел Фатах ас Сиси, предаде Асошиейтед прес. 

Египетският държавен глава покани Тръмп да посети неговата страна, като го похвали: "Вие сте уникална личност, способна да извърши дори и невъзможното". Тези думи предизвикаха усмивки сред присъстващите, особено след като Тръмп отвърна "Съгласен съм с Вас". 

Американският президент посочи, че разговорите му с египетския държавен глава са "много, много важни" и че с общи усилия в отношенията между двете страни напоследък са настъпили значителни подобрения. Той обеща скоро да дойде в Египет, като включи това посещение в програмата си в най-близко време. Тръмп отбеляза, че Сиси "е свършил страхотна работа с оглед на съществуващите условия" и добави, че сигурността в Египет, изглежда, силно се е подобрила.

Ройтерс припомня, че Египет е един от най-близките съюзници на САЩ в Близкия изток и получава всяка година от Вашингтон военна помощ на стойност 1,3 млрд. долара.

Тръмп е на посещение в Саудитска Арабия от вчера. Днешният му втори ден е посветен на срещи с лидери на страните от региона. При срещата си с краля на Бахрейн, малка страна край Залива, шейх Хамад бен Иса Ал Халифа, президентът на САЩ отбеляза, че отношенията с нея ще се подобрят.

"Нашите две страни имат чудесни отношения, в които напоследък се появиха малки напрежения, но при тази администрация няма да има напрежения", каза Тръмп по време на фотосесия с краля на Бахрейн. 

Ройтерс припомня, че след идването на власт на Тръмп Белият дом даде ход на сделката за продажба на 19 изтребителя Ф-16 от концерна "Лакхийд Мартин" на Бахрейн и на свързано с тях оборудване. Миналата година изпълнението на сделката бе задържано по съображения за човешките права в малкото арабско кралство. С помощта на някои други арабски страни от Залива Бахрейн смаза местно въстание, вдъхновено от "Арабската пролет", с искания за повече права и демокрация. Правителството обвинява сили на опозицията, че се стремят към свалянето му със сила и с помощ от главния враг - Иран. 

Миналия месец външният министър на Бахрейн шейх Халид бин Ахмед Ал Халифа заяви пред Ройтерс, че Тръмп по-добре от своя предшественик Барак Обама разбира заплахите, произхождащи от Иран, за арабските съюзници на САЩ от района на Залива.

По време на днешната среща кралят на Бахрейн, от своя страна, похвали "дългосрочния съюз" между двете страни. 

Тръмп се срещна и с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани. Президентът отбеляза, че двете страни имат "приятелство от дълго време". После той изтъкна, че "никой друг не прави" военна техника като САЩ и че една сделка между двете страни ще създаде работни места в САЩ и сигурност за Катар.

По време на откритата за журналисти част от срещата не е имало дискусия за човешките права в Катар, отбелязва Асошиейтед прес. Страната е обект на наблюдение заради тежките условия за работниците, изграждащи стадионите и другите съоръжения за световното първенство по футбол през 2022 г., на което Катар ще бъде домакин.

Очаква се по-късно днес Тръмп да използва посещението си в Саудитска Арабия, която е място на най-свещените места за мюсюлманския свят, за да произнесе важна реч, в която да призове за мюсюлманско единство в борбата срещу тероризма, отбелязва АП. Агенцията добавя, че е получила от два различни източника текста на тази реч, смятана за централен елемент от програмата на цялото задгранично турне на Тръмп. От Белия дом потвърдили, че проектът е автентичен, но добавили, че президентът все още не е утвърдил окончателния вариант на речта и че в нея могат да бъдат направени промени в последния момент. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Зов: мюсюлманите единни срещу Иран, Асад, а Русия е по подразбиране
33
0
 
1
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До ХмОчевидно 8 млрд са твърде много за ресурсите на Земята!И се търси начин 80% да бъдат утилизирани.Какъв по-лесен начин от войната?При това с огромна печалба-избиваните сами финансират унищожението си!Изобщо,очертава се люта битка кои ще са в тоя 1,5млрд който ще оцелее....
32
0
 
1
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Война е!Оформят се на външен вид невъзможни коалиции-"великата демокрация"-САЩ заедно с най-мракобесните ислямски държави срещу други ислямски държави,исляма срещу християнството,Западът срещу Русия,САЩ срещу Китай....Къде мислите че е общия знаменател на цялата галимация,чий интерес обслужва всичко това?Отговорът е еднозначен-Израел!В дъното на всичко стоят плановете на Богоизбраните за Пълен световен контрол.Включително и над човешката популация!Очевидно 8млрд са твърде много за Земята......
31
2
 
2
 
! Отговори
bigpick преди 6 години
Има по-добро от американското, не се хабете да го произвеждате.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Компютъра го е измислил "дедо" ми от Бояджик, Ямболско. Ама от такива чуждопоклонници като тебе не е успял да го произведе тук
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДОБРЕ БЕ, ТИ ПРОИЗВЕДИ ПО-ДОБРО ОТ АМЕРИКАНСКОТО КАТО НЕ ТИ ХАРЕСВА, АКО ИСКАШ И КОМПЮТЪР СИ ПРОИЗВЕДИ И ИНТЕРНЕТ СИ НАПРАВИ
28
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много важни срещи, за да пробута оръжие което е по-скъпо, отколкото ефективно.
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изключително далновидна политика на Тръмп! Браво!
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До снайпераСЪЖАЛЯВАЙ СИ, ТОВА НЕ Е НЕЗАКОННО
25
1
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
В ИЗРАЕЛ ВЕЧЕ СА МУ ПОДГОТВИЛИ ЧЕРВЕНИЯ КИЛИМ, ЗНАЯТ МЕ ТОЙ Е БАШ ШЕФА НА СВЕТА.
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До снайпераА ТИ ДО ЗАТВОРА МОЖЕ ДА СТИГНЕШ НАЯВЕ И ТО АКО НЕ ОКАЗВАШ СЪПРОТИВА ПРИ АРЕСТА ИНАЧЕ ОТИВАШ ПРИ МУАМАР
23
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До снайпераЩЕ ИМАШ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ФИЛОСОФСТВАШ В КИЛИЯТА С НЯКОЙ НАДАРЕН АРАБИН ЗА КОМПАНИЯ
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До снайперакой ти каза че е един? има хиляди богове
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп започна много успешна политика и ще я доведе до още по-успешен край.
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До снайпераМОЖЕ, АМА ТИ НЕ СИ ГОСПОД И СЛУЖБИТЕ ЩЕ ТЕ ПРАТЯТ ПРИ ДРУГИТЕ ПСИХАРИ И ГЛУПОСТА НЯМА ДА ТИ ПОМОГНЕ
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До снайпераПИЧ, НАЛИ ЗНАЕШ ЧЕ АМЕРИКАНСКИТЕ СЛУЖБИ СЛЕДЯТ НЕТА И КАТО ТЕ НАМЕРЯТ ЩЕ ИДЕШ ПРИ ДРУГИТЕ ОТПРАВЯЩИ ТЕРОРИСТИЧНИ ЗАПЛАХИ
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРОТИВ ТРЪМП СА САМО ***
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целият свят е мобилизиран да купува оръжия от САЩ,а вноската на ЕС за нато скача.Тия докато не излязат на плюс мир няма да има.Разпалват войни за да си продават оръжията.ЕС и Русия могат да си сътрудничат с мир ,не ,че кремъл са цветя но са по приемливи от ислямизма .
16
2
 
10
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Мюсюлмани и единство? Голям смях. Мюсюлманите са единни само пред други хора които не изповядват тяхната религия. За тях всички които не изповядват мюсюлманството са нисши същества. Но помежду си мюсюлманите са разделени на толкова течения че всички се мразят. Шиитите мразят сунитите. Иранците мразят тези от Саудитска Арабия защото едините са шиити а другит: сунити. Иранците мразят иракчаните въпреки че те са шиити. Има уахабити които са крайни: те мразят всички. Има още 10 различни които се мр
15
0
 
8
 
! Отговори
до Анонимен преди 6 години
"СА или СКорея са по лоши..."Отговор: СССР----------СССР вече няма бе младеж!Вече 26г.!!!!Затова пък си имаме Ал-кайда и ИД!