Почина Збигнев Бжежински

Той спомогна за събарянето на икономическите бариери между СССР, Китай и Запада
Обновена: 27 май 2017 06:47 | 27 май 2017 06:42, Елка Василева
258
Почина Збигнев Бжежински
Збигнев Бжежински. Снимка: архив, Reuters

Збигнев Бжежински, съветник за националната сигурност на президента Джими Картър, е починал вчера. Той беше на 89 години, предаде Асошиейтед прес.

Съобщението за смъртта му направи в социалните медии снощи дъщеря му, телевизионна водеща в Ем ЕС Ен Би Си, Мика Бжежински, като го нарече най-вдъхновяващия, любящ и предан баща, което би могло да има едно момиче.

Збигнев Бжежински е американски политолог, социолог и държавен деец от полски произход, един от водещите идеолози на външната политика на САЩ.

Бжежински спомогна за събарянето на икономическите бариери между Съветския съюз, Китай и Запада и помогна на президента Картър за сближаването между лидерите на Египет и Израел Ануар Садат и Менахем Бегин, довело до споразуменията от Кемп Дейвид, припомня АП.

Годините на президента Картър обаче бяха белязани също от кризата със заложниците в Иран, която стана символ на провалите на неговата администрация, пише БТА.

През последните години Бжежински участваше в усилията за приобщаване на бившите съветски републики към НАТО.

Бжежински е известен и като автор на книгата „Голямата шахматна дъска“: Господството на Америка и нейните геостратегически императиви“ (1997).
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още по темата: Збигнев Бжежински
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
28
 
! Отговори
до 130 преди 6 години
Що пишеш глупости! Осама бин Ладен е бил полеви командир при муджахидините и след раняването му от руснаците е изпратен в Пакистан за лечение и в школа на Цру, където американски военни съветници го вербуват. Това е всеизвестен факт. А и няма разлика дали е обучаван за партизански или терориститчни действия. Като му дадеш оръжие и пари, може да бъде и двете.
69
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО въоръжи ислямските бандитски формировеания в Югославия и после назначи лидерите им за правителсвто на Косово. А там търгуваха с човешки органи. От ООН уволниха няколко човека затова, че предоставиха доказателства, че това се е извършвало с помощта на ООН. Същото направи и в Украйна. По тоя начин навремето създаде контрите в Иран, Ал Кайда в Афганистан, Идил в арабския свят и т.н. А за Латинска Америка идея нямаш какво са правли. Това, което знаем около нас е нищо...
68
1
 
7
 
! Отговори
Петолъчка в сърцето преди 6 години
Бжежински с латински букви се пише BrzezinskiНапишете в Гугла на английски Brzezinski and Osama и гледайте какви снимки ще излязат
67
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ал Кайда е създадена от САЩ, а не само въоръжавана. Както и ИДИЛ де.
66
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако щатите не въоръжаваха муджахидините в Афганистан, срещу които се биеше СССР, нямаше да има Ал Кайда и следващите ИД. Не случайно след 11.09 2001г, щатите започнаха да бомбардират Афганистан, за да се отърват от творението си. Но напразно!
65
1
 
21
 
! Отговори
Петолъчка в сърцето преди 6 години
Не е смешно, ужасно трагично е, че САЩ са обучили 35 ХИЛЯДИ джихадисти от 43 държави през 1982-1992, терористичните актове днес в Европа са тяхно дело.СНИМКИТЕ НА БЖЕЖИНСКИ С ОСАМА БИН ЛАДЕН са факт, всеки, който може да си ги намери в интернет, търсете сами и не позволявайте да ви манипулират.
64
2
 
25
 
! Отговори
Петолъчка в сърцето преди 6 години
. За периода 1982-1992 от ЦРУ са обучени над 35 000 джихадисти от 43 различни ислямски държави, които да се включат в Ал Кайда и други организации под нейното крило. Основоположника на тази политика е Роналд Рейгън. Съединените щати не само обучаваха, въоръжаваха и спонсорираха ислямски екстремисти. САЩ влагаше милиони в програми за обучаване на ученици в Афганистан. Но там те бяха запознавани с книги, съдържащи радикални и ислямистки послания и изпълнени с гневна пропаганда, с която промиваха мозъците на афганистанските деца.
63
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И той като Чърчил е казал; колко много неща направих, но накрая нищо не направих. Това ще кажа и ще свърша.
62
1
 
24
 
! Отговори
Петолъчка в сърцето преди 6 години
10 години по-късно, през 1999 г., НАТО започна бомбардировките срещу Белград. С циничен надпис върху ракетите с обеднен уран "Честит православен Великден!" Храбрите атлантици надовлякоха от Афганистан в Косово една накървавена *** "разбунени ислямисти", които заедно с НАТО и АОК оскверниха, сринаха и опожариха 530 православни църкви и манастири, повечето строени и зографисани от средновековни български майстори. После в Прищина щръкна кичозен паметник на Бил Клинтън, най-луксозният магазин за дамска мода се нарича "Хилъри", най-големият булевард - "Джордж Буш-младши". И насадиха в сърцето на
61
16
 
6
 
! Отговори
Old man преди 6 години
Збигнев е идеолога на унищожението на империята на злото-СССР.
60
1
 
21
 
! Отговори
Петолъчка в сърцето преди 6 години
10 години по-рано, през 1979 г. в Афганистан, същият Бжежински изобрети "Ал Кайда" по формулата "няколко разбунени ислямисти", възложи им историческата мисия - "падането на Съветската империя и освобождението на Централна Европа", СНИМА СЕ ДРУЖЕСКИ С ОСАМА БИН ЛАДЕН пред "разбунените ислямисти": "Ние знаем вашата дълбока вяра и ние сме уверени, че вие ще победите. Тази земя на север (СССР) е ваша земя и вие ще я завоювате! Аллах акбар!"
59
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разби СССР, това добре, но с това помогна за създаването на Руската Империя, снабди руснаците със западни технологии само за 10г, нещо което при социализма би траело 100г, въоръжи Китая и ги снабди с водещи технологии, зароби краварита за 1000г да му плащат разходите за многото войни по света, които запали. Още 100 примера, но нека да оставим момента за себе си.
58
1
 
15
 
! Отговори
qwerty преди 6 години
Този създаде ал кайда.
57
1
 
20
 
! Отговори
Петолъчка в сърцето преди 6 години
В началото на 80-те години на вече отминалия ХХ век, един от най-видните стратези на американската политика Збигнев Бжежински, поставя началото на откритата война срещу Православния свят: "След комунизма, най-големият враг на западната демокрация е Православието". Така, с едно изречение, полякът католик обяви всички православни християни за врагове на демокрацията. До смъртта си Бжежински нито е опровергал, нито се е извинил за безбожната си и дискриминационна политическа стратегия!!!
56
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубавите новини идват все по-често! А Соррос кога?
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обвиняват го, че създаде Акаида и световния тероризъм
54
1
 
11
 
! Отговори
666 преди 6 години
колкото и зло да си сътворил накрая си отиваш в хаоса който си създал един по един дявола си ги прибира сега е ред и на изчадието шорош
53
0
 
16
 
! Отговори
Петолъчка в сърцето преди 6 години
Това беше най-големият враг на православието и славяните на планетата, дяволите в ада вече му подгряват казана с катран, с ядрен реактор.
52
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отиде при своя боен другар Осама при девиците.
51
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 97--------------------------Не можете да се оправите, защото се оказа че пишман демократите ви са много по-калпави и по-крадливи даже от комунистите ви!Тъй наречената "руска окупация" и другите глупости свързани със събития от преди 30 и повече години (не знам дали осъзнаваш колко много време е това) са оправдания за наивници