Черна гора в НАТО – Русия заплаши с ответни мерки

"В политиката, както и във физиката, всяко действие има противодействие"
6 юни 2017 09:37, Елка Василева
393
Черна гора в НАТО – Русия заплаши с ответни мерки
Снимка: БТА

Русия заплаши с ответни мерки след присъединяването на Черна гора към НАТО, предаде Ройтерс.

Вчера бившата югославска република официално стана 29-ият член на Алианса.

"В светлината на враждебния курс, избран от черногорските власти, руската страна си запазва правото да предприеме ответни мерки на реципрочна основа", реагира руското министерство на външните работи в изявление. То се аргументира, че "в политиката, както и във физиката, всяко действие има противодействие".

Черна гора носи "пълната отговорност", след като се присъедини към санкциите на Европейския съюз срещу Русия през 2014 г., подчерта руското външно министерство.

Още по темата

Някога Русия бе ключов съюзник и водещ инвеститор в Черна гора. Отношенията между двете славянски православни страни обаче се влошиха, откакто бившата югославска република кандидатства за членство в НАТО - организация, създадена през 1949 г. като антисъветски съюз.

През октомври черногорските власти обвиниха Русия в заговор за ликвидиране на тогавашния премиер Мило Джуканович и довеждане на власт на проруската опозиция. Кремъл отхвърли тези твърдения като абсурдни.

Във Вашингтон заместник-държавният секретар на САЩ Томас Шанън похвали Черна гора, че е "упражнила суверенното си право да избере своите собствени съюзи, дори и изправена пред съгласуван чуждестранен натиск".

След церемонията в американската столица, на която бившата югославска република бе обявена за 29-ия, най-нов член на НАТО, нейният премиер Душко Маркович бе приет в Белия дом от вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, но не и от президента Доналд Тръмп. Маркович каза на Пенс, че Черна гора е планирала да увеличи разходите си за отбрана до 2 процента от брутния вътрешен продукт - целевото равнище на Алианса - до 2024 г.

Вицепрезидентът на САЩ изрази сила подкрепа за евроатлантическите аспирации на страните от Западните Балкани. "Всички държави трябва да са свободни да избират своите съюзници без намеса от трети страни", подчерта Пенс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


393
Още по темата: НАТОЧерна гораРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със съшия успех Путин може да се закани на Монако :)
257
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО са смешници. Да плашат гаргите, Русия не е залък за тяхното гърло.
256
0
 
9
 
! Отговори
До Демократични бана преди 6 години
В натовското гей клубче са висчки най-развити технологично, военно, икономически държави в Света! Русия е сама подкрепяна единствено от няколко приятелчета по съдба, от сорта на бат Башар и дебелия Ким.
255
0
 
9
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
До Анонимен 261 Ние отиваме на почивка в Черна Гора, вместо руснаците. Да помогнем на братята черногорци. Вече сме в един отбор.Честито!
254
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Черна Гора заплашва националната сигурност на магучая Русия ??? Путин се заканва :) а в Черна гора му викате, ай си таковай ....:)))
253
1
 
10
 
! Отговори
Сава Муткуров, проф. преди 6 години
До Анонимен.....евроатлантици...издавят в Дунава....Чети за съдбата на русофилите-превратаджии и не се отвивай много. Българския народ знае как се лекуват русофили за бяс. Ще приложим старите изпитани рецепти.
252
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе, в дълбока заблуда си попаднал. Русия не се страхува, никого не заплашва, ами просто информира партньорите си от НАТО, че ще вземе реципрочни мерки. А НАТО знаят, че единствените мерки които Русия ще вземе са просто за няколко минути да нанесе координатите на Черна гора на спътниците насочващи ядрените ракети. Русия може да порази смъртоносно и да унищожи всеки потенциалне противник във всяка точка на земното кълбо и в космоса. Докато НАТО трява доста да се охарчи за Черна гора.
251
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това е единия черногорски пирон, другия е че започва строителството на газов терминал в Черна Гора с капацитет 12 млрд.куб.м, честито другаРЕ
250
2
 
4
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
До 268,То ние яко сме се обвързали с руските туристи-няма що! За 2013г. България е посетена от около 350хил. руски туристи, а за същата година Турция е посетена от около 4млн. такива! Смятай за какво обвързване става на въпрос!
249
0
 
8
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Кучето си лае , кервана си върви...
248
7
 
2
 
! Отговори
Демократични банани! преди 6 години
Русия не е заплашвала Черна Гора, а е казала, че ще има ответни реакции, което е напълно нормално. Най-вероятно ще има отлив на туристи и инвестиции, а Черна Гора ще бъде възприета, като потенциална вражеска страна в комплект с насочване на противоракетни щитове и ядрени ракети срещу нея. А когато бай Дончо изблъска черногорския ***, той ще му благодари за жеста! Добре дошли в натовското ни гей клубче!
247
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дреме им на черногорците, те в продължение на векове са били обградени отвсякъде от осмснлиите и пак са оцеляли и не са отстъпили, та тука некакъв криминал от Кремъл ще им казва какво да правят, в Черна Гора винаги си правят каквото искат
246
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ясно еНееее изборът беше между НАТО или прорушки преврат. Избраха вярното решение.
245
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е няма толкова нагли създания, като руснаците. Подмолно организираха преврат, а сега си позволяват да заплашват, понеже Черна гора търсят сигурност. Въобще не ме изненадва, че единствените симпатизанти които останаха на Путин са 2-3-*** диктатори от Близкия изток.
244
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пущинякто в Хтрватия и Черна Гора руски туристи са незначителен брой, там имат малко повече акъл от нашите и знаят че никога не трябва прекалено много да се обвързват с пазар като руския
243
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отлив на туристи от Черна Гора ще даде възможност на България да си върне част от загубените руски туристи. Но това нашите родоотстъпни американофили не могат да го разберат. Искат България да няма туризъм, да е бедна и изостанала, но послушна на американския ботуш.
242
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еххх, скоро рус...пардон сАветските хора ще могат да почиват само по крайбрежието на владивосток, на границата със вечния съюзник северна корея, по арктическото "крайбрежие" на мурманск или на Азорско море....опс те пък него го пресушиха :))))
241
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не дай си боже, стане война, вие атлантиците, ще тръгнете ли срещу Россия? Или тези в Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Украйна! Веднага ще станат навсякъде едни преврати че, евроатлантиците ще се издавят в Дунава! Не си мислете, че след като политиците казват, народа ще слуша!
240
6
 
2
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
До 261,Като им се опразнят хотелчетата ще видиш как ще им запука!
239
3
 
6
 
! Отговори
ясно е преди 6 години
В случая- изборът е между НАТО или Майдан..Е- президентът на Черна гора избрал НАТО..