Само в малки количества: Канабис за всички?

Особено строги са правилата в Япония и Филипините
77
Само в малки количества: Канабис за всички?
Снимка: архив, Ройтерс

В 26 щата на САЩ употребата на канабис за медицински нужди е законна. Калифорния, Колорадо, Аляска и още пет щата разрешават и притежаването на ограничени количества за лична употреба.

Количествени ограничения са въведени и в Ямайка, където всеки човек има право да отглежда най-много пет стръка канабис и да притежава за лична употреба около 50 грама от веществото.

Догодина и в Канада ще влезе в сила нов закон, разрешаващ притежаването на максимум 30 грама канабис. Законът предвижда и много по-тежки наказания за продажба на наркотика на непълнолетни. Консумацията на канабис в Канада е много висока, пише Дойче веле.

Само в малки количества

Мнозина ще бъдат изненадани, но в Холандия употребата на канабис не е разрешена. Въпреки това правоприлагащите органи допускат консумацията в малки количества. Това означава, че всеки гражданин на Кралство Нидерландия може да си купи до пет грама канабис за лична употреба, но само в тъй наречените "кофишопове".

В повечето холандски градове местните хора се легитимират със специален документ, за да си купят наркотика. В Амстердам обаче и чужденци могат да ползват тази "услуга" в кофишоповете. Тези специални кафенета бяха въведени още през 1970-те години с идеята да се отделят леките от твърдите наркотици. Вече от много години консумацията на канабис в Холандия статистически е в златната европейска среда.

На критика обаче са подложени правилата за засаждане на канабис в страната. Законът не предвижда наказание за хора, които отглеждат по-малко от пет стръка. Това ограничение важи и за собствениците на кофишоповете. Така излиза, че в тези кафенета "стоката" трябва да се набавя главно по нелегални пътища. Очаква се, че това положение скоро ще бъде променено.

Според един нов законопроект, държавата ще поеме контрола над засаждането и качеството на наркотика. Законопроектът вече мина на първо четене, сега за него трябва да гласува и Горната камара на парламента.

Особено строга е политиката по отношение на канабиса в страни като Япония и Филипините. Само притежанието на канабис в тези държави може до доведе до доживотен затвор.

Как е в Германия?

В Германия притежаването, отглеждането и продажбата на канабис са забранени. Но когато става дума за малки количества, деянието на практика не се преследва или наказва. В отделните провинции понятието "малки количества" се дефинира по различен начин: в Баден-Вюртемберг е 6 грама, в Берлин пък и с 15 грама може да ти се размине наказанието.

Отглеждането и употребата на канабис за медицински цели са уредени от закона на национално равнище. От началото на тази година лекарите имат право да предписват канабис на страдащи от болести като рак или множествена склероза, например.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: марихуанаканабис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
16
 
11
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Доход от 900 лева бруто не е над средното, наркоман, пак си прекалил с наркотците, шизофренията вече отключили ти се или още отказваш да си вземаш лекарствата и периодично те вкарват в психиатрията като получиш някоя криза?
9
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пуша над 20 години. Доходи над средното. Семеен. Щастлив и можещ. ЛЕГАЛиЗаЦия ВеДнаГа!
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво стана със сина на депутата от ГЕРБ Петрич който го хванаха с половин кило марихуана дерибейства ли още?
7
4
 
27
 
! Отговори
neo5 преди 6 години
До АнонименМомче, аз точно заради ракията/домашната/ не ми дават лекарите да пия капка алкохол повече до края на живота си, само тревицата ми остана, САМО тревица съм приемал, без никакви други силни наркотични субстанции.. За след работно време да опънеш 2-3 пъти от билката, колкото за успокоение си е велико. Слушам си музичка в момента и помпя малко / тренирам :) / , утре плажец... :P И после пак 6 дена яко бач за съжаление ......
6
41
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАНАБИСА МОЖЕ ДА ПРОЯВИ ДЕЙСТВИЯТА СИ И СЛЕД МЕСЕЦ ОТ УПОТРЕБАТА МУ!!!А СИ ПРЕДСТАВЕТЕ , ЧЕ КАРАТЕ КОЛА И ВИ СЕ ЗАМАЕ ГЛАВАТА!!!!КАТО ТОЛКОВА МНОГО ИСКАТЕ ДА СЕ УСПОКОЯВАТЕ ПОЛЗВАЙТЕ РАЙСКИ ГАЗ ТАМ НЕ СЪМ ПРОЧЕЛ ВРЕДНИ НЕЩА ЗА НЕГО!
5
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само като видях картинката на статията и веднага ми се прииска да изпуша едно скорпионче.
4
24
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като незнаете какво е ракия,тровете се с канабис!
3
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма лошо да си пушиш от време на време, но домашно и за релакс. Не навън и да правиш простотии.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
26 щата на САЩ употребата на канабис за медицински нужди е законна....тия си ги убиват вече открито ... естаствено за "медицински цели", а за какви още цели да са, като вече нелапат "като за последно", не дават вече на банките "обещания да работят двойно", знаят същността на системата - а значи тя няма нужда от тях, защото не носят печалба, а и стават опасни.
1
5
 
47
 
! Отговори
... преди 6 години
Минимум смъртна присъда, ако те хванат с едно фасче. Ако пушиш си опасен разбойник и най-добре да умреш.Така е в държавата на алкохолиците.