Съветът за сигурност на ООН наложи нови санкции на КНДР

Те ще ударят износа на страната
78
Съветът за сигурност на ООН наложи нови санкции на КНДР
Снимка: БТА

Съветът за сигурност на ООН прие с единодушие резолюция, значително засилваща санкциите срещу Северна Корея. Това става в отговор на извършените от Пхенян нови ракетни изпитания, съобщиха световните агенции.

Резолюцията предвижда забрана на износа от КНДР на въглища, желязо, желязна руда, олово, оловна руда и морски продукти. Това може да доведе до съкращаване с една трета на годишния износ на Пхенян, който сега възлиза на 3 милиарда долара.

Още по темата
В текста на проекторезолюцията се забранява на страните, в които работят севернокорейци, да увеличават техния брой. Забранява се също създаването на нови съвместни предприятия с КНДР и допълнителни инвестиции във вече съществуващите. Санкциите предвиждат също замразяване на авоарите и забрана за пътуване спрямо 13 физически лица и предприятия, свързани с ядрената и ракетната програми на Пхенян.

САЩ са изготвили първоначалния текст и са преговаряли по него с Китай в продължение на няколко седмици, отбелязва Асошиейтед прес.

В резолюцията се призовава за възобновяване на "шестстранните преговори" - международния форум за денуклеаризация на Корейския полуостров, с участието на двете Кореи, Китай, САЩ, Русия и Япония, предаде ДПА.

Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли заяви след гласуването, че новата резолюция "позволява да се изпрати силно послание на севернокорейския режим". "Не трябва да се заблуждаваме, че сме решили проблема. Ни най-малко. Севернокорейската заплаха продължава да тегне върху нас и бързо става все по-голяма", добави Хейли, цитирана от Ройтерс.

По думите на дипломата новите санкции ще засегнат една трета от икономиката на Северна Корея и ще станат най-строгите мерки, налагани напоследък.

Китайският посланик в ООН Лю Цзеи изтъкна след гласуването, че единодушното одобряване на резолюцията е показало "единството на позициите на страните по света по въпроса за постигане на мир на Корейския полуостров". В същото време представителят на Пекин изтъкна, че разполагането в Южна Корея на американските системи за противоракетна отбрана не помага за стабилността региона. "Разполагането на ТААД няма да доведе до решаване на севернокорейския проблем и няма да спре ракетните и ядрените изпитания на КНДР", заяви китайският дипломат.

За уреждането на кризата около КНДР са необходими нестандартни подходи, изолацията и натискът трябва да отстъпят място на диалога и преговорите, заяви от своя страна руският постоянен представител в ООН Василий Небензя.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства новите санкции срещу Северна Корея, които според него ще имат "много голямо финансово въздействие", предаде Асошиейтед прес.

"Съветът за сигурност на ООН току-що одобри с 15 гласа "за" и нито един "против" санкции срещу Северна Корея. Китай и Русия гласуваха с нас. Много голямо финансово въздействие", написа в Туитър Тръмп, който прекарва 17-дневната си ваканция в частния си голф клуб в щата Ню Джърси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
3
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Въпросът за човечеството /в момента/ ,мисля,че е следният : " Сами ли са щатите в желанието си да господстват ?" Парите са еквивалент ,но чрез тях се налага господството на едни народи над други ! Представете си ,че нормалните национални държави ,премахнат частните банки на тяхна територия /едновременно/ и доларът отиде на мястото си???Стойността на парите се изработва от хората -работищи всяка секунда !!! Но днес ,стойността им се определя субективно /мафиотски/ политически.
45
2
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен43 "При Тодор Живков и при социализма имаше само два вида салам, а сега имаме 40 вида салам."...............Само две уточнения. По,принцип си прав, но:1.Видовете салам бяха повече от 2.2.Бяха от месо.Тогава никой не бе чувал за палмово масло, соя и тебешир в сиренето, маргарин нямаше, а кравето масло бе натурално, и сепукаше, като го режеш настудено, а не с 20-30 % добавка на палмово масло ,растителнамазнина, както във всички масладнес, включително и вносните. Да, беше много зле
44
5
 
2
 
! Отговори
до бавния 49 преди 6 години
До Анонименвече има над милион българи в САЩ, малко ли са? А колко има в Расия др. путинофил?
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези санкции хубави са ги наложили, ама кой ще ги приложи...
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първият заместник-председател на Съвета на федерацията по отбрана и сигурност на Русия Франц Клинцевич заяви, че санкциите против Корейската народно-демократична република(КНДР) трябва да бъдат съчетани с политически диалог и добави, че едностранни решения по отношение на Пхенян са недопустими.
41
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия и Китай подкрепиха санкциите.Русофилите са в шок,
40
7
 
5
 
! Отговори
мухахахахаха преди 6 години
Нещастниците, които си мислят, че в С.Корея е по-добър животът от България, са свободни да си вземат еднопосочен билет до там. Ама що ли не им стиска? Защото самите те не вярват в това което пишат, а просто са добре платени ***, всички знаем от кого. Цъкайте ми минусчета сега с VPN-ите. :)
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хитлер искаше да създаде немска империя. Вместо това той разруши английската и френската империи (колониите станаха независими) и създаде Американската и Съветската империя. Съветската се разпадна защото тръгна от много ниска позиция с разрушения икономика и избито население. Американската империя завладя колонията Европа и създаде ЕС за да ги управлява лесно. От алчност си изнесоха производството в Китай и сега се раздират от вътрешни борби. Разпада на империята на САЩ ще доведе до 3та световна
38
3
 
7
 
! Отговори
До 41 преди 6 години
И със сигурност най-богатите, дори средно ниво руснаци няма и да си помислят за български курорти, а в момента са на Ривиерата, в Италия, Испания, Гърция, Турция и цялото средиземноморие.... Дори на Карибите изискват от персонала по хотелите да знаят руски език, а тук троловете за жълти центрове ни убеждават колко са "бедни" руснаците...
37
1
 
3
 
! Отговори
До Гърбетчия преди 6 години
Съвземи се бре ! Вземи се в ръце какви ги дрънкаш ? Ти ходил ли си в Русия ти познаваш ли руснаци ти наясно ли си какво говориш бе анадолски бараба в Германия ?
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето до какво доведе американската радост от унищожаването на Ирак и Либия. Страни които не успяха да си направят ядрена бомба бяха пометени а ръководителите им избити. Кимчо си е направил добре сметката. Няма атомна бомба и ракети, значи и него го няма. За това няма да се откаже каквито и санкции да му налагат. Колкото и да не ни харесва той за себе си е прав. Само страха че атомна бомба може да избухне в Щатите ги задържа да не го пометат. А и че няма какво да вземат от там.
35
1
 
8
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
Вярно е 35 .....бедните и мизерстващи руснаци страдат от немотия по българските курорти горките ! Кога ще стигнат българина с неговата огромна заплата се чудя ? Българина иначе е тръгнал да съди Русия и руснаците :) КАК МИЗЕРНО БИЛИ ЖИВЕЕЛИ АХАХАХААААААААААААААААААААААААААААААА за това ще сме на това дередже !
34
1
 
5
 
! Отговори
До 37 преди 6 години
Имаше банани, но по-рядко, защото бяха истински, а не като сегашното жълто ГМО по пазарите... Колкото до тоалетната хартия.... никой не е виновен на днешните "демократи", че родителите им преди 30-на години, като са се премествали от село в градовете са пренесли и традициите да си бършт дътата с нарязани вестници и днес ви лъжат, че не е имало тоалетна хартия по магазините...
33
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЪВ МОМЕНТА СЕВЕРНА КОРЕЯ ИМА 25 МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ И 40 МИЛИАРДА БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ!!!ДЕМОКРАТИЧНА РЕПУБЛИКА КОНГО Е СЪС 20 МИЛИАРДА БВП И 100 МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ!!-----------------АКО УСПЕЯТ ДА ИМ СКАПЯТ БРУТНИЯ ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ ДА ПАДНЕ НА 10 МИЛИАРДА ЩЕ СТАНАТ НАЙ-БЕДНАТА АЗИАТСКА СТРАНА ПО БЕДНА И ОТ НЕПАЛ !! В НЕПАЛ СА СКОТОВЕ И КАМИЛАРИ :D
32
2
 
10
 
! Отговори
До гурбетчия преди 6 години
Ти недей да ги мислиш руснаците! В момента са напълнили всички родни курорти от Каварна до Синеморец! Свидетел съм как в луксозния Оазис до Лозенец 90 процента от клиентите и собствениците на имоти са рускоговорящи, а българите само гледат умно и не могат да си позволят кафе и кола да си поръчат...
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРИТЕЖАВАНЕТО НА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ Е МНОГО СЕРИОЗНО НЕЩО!!!!!!!СА НЕКА ДА РАЗРЕШИМ ДА ВСЕКИ ГАНЬОВЕЦ ДА ИМА!! ЩО ИЗМИСЛЕНИ АВТОНОМНИ ОБЛАСТИ ИМА ! АЙДЕ ДА ИМ ДАДЕМ НА ВСИЧКИ!ДОРИ ДА БЪДЕ ИЗПОЛЗВАНО САМО СРЕЩУ ЮЖНА КОРЕЯ ТОВА ЩЕ ОТРОВИ ПОЧВАТА ВЪЗДУХА И ВОДАТА!! ФУКУШИМА ОТРОВИ ПОЧВАТА, ЗАЩОТО ГО ИНЖЕКТИРА НА ДЪЛБОЧИНА!!!-----------------СЕВЕРНА КОРЕЯ ПРОВЕЖДА ИЗБОРИ В КОИТО ИМА САМО О 1 КАНДИДАТ!! Е ЩО ЗА ИЗБОРИ СА ТОВА! ТУКА ПРИ НАС БАЙ ТОШО И ТОЙ ТАКА САМО 1 КАНДИДАТ ИЗБОР НЯМА :D
30
3
 
5
 
! Отговори
Интересно преди 6 години
А кога санкции срещу другите притежатели на ядрено оръжие - ФАЩ, Франция, Израел, Пакистан, Китай.... А първите дори са го използвали срещу мирно население!
29
0
 
2
 
! Отговори
несъмлибераст преди 6 години
Допълнение към постинг 14:Още повече, че световният хегемон днес предприема невероятни усилия да измести КНДР от ролята на мaймунa (мakaк) с грaнaтa.
28
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато и да изпържат този дебел извратеняк, все ще е късно!
27
2
 
5
 
! Отговори
Поп Грую преди 6 години
На кой му пука от резолюциите на оон?Те не струват и флашката, на която са записани...