Разширяването на ядрената централа в Пакш - от 2018-а

Путин разговаря за това с Орбан, Москва дава парите
Обновена: 28 авг 2017 21:41 | 28 авг 2017 21:37, Веселина Йорданова
52
Разширяването на ядрената централа в Пакш - от 2018-а
Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин разговаря с унгарския премиер Виктор Орбан и двамата обсъдиха въпроса за атомната централа Пакш и за двустранното сътрудничество в различни сфери, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Путин каза на Орбан, че работата по разширяването на централата в Пакш може да започне в началото на следващата година.

Той увери Орбан в пълното обезпечаване от руска страна на финансирането за това разширяване. Двамата лидери отбелязаха, че тази година има ръст на търговския обмен между Русия и Унгария, който до края на годината може да достигне 27 процента.

Путин допълни, че руски инвеститори продължават да проявяват интерес към Унгария и обемът на инвестициите възлиза на 1,5 милиарда долара. Той съобщи, че освен в енергетиката има и други съвместни проекти, в частност в сферата на фармацията. Путин допълни, че има и интерес от унгарски бизнесмени да инвестират в Русия.

В Будапеща Путин участва в церемонията по откриване на световния шампионат по джудо, който ще продължи до 3 септември.

Това е втора визита на Путин в Унгария от началото на годината. Унгарски опозиционни партии протестираха срещу посещението, опасявайки се, че Орбан се сближава прекалено много с руския лидер, отбелязва Асошиейтед прес.

Унгария разчита на внос на петрол и на природен газ от Русия, която строи нови реактори за унгарската ядрена централа в Пакш. Русия отпусна на Унгария заем за 10 милиарда евро (12 милиарда долара) за проекта за развитие на ядрената енергетика. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
до 29 номер2 преди 6 години
Къв си ти бе ?
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези 12 милиарда бяха за АЕЦ Белене. Честито унгарци.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е не, прекалиха вече! Не трябваше да им позволяват да се срещат! Къде е ЕС, защо нищо не правят?
25
1
 
10
 
! Отговори
Пиночет преди 6 години
Орбан е пример за това как един политик се грижи за благото на своята държава, а не на чуждите !!!Дали ще доживеем някога да го видим български политик да прави нещо не за себе си , а за България ?!?!?!
24
0
 
4
 
! Отговори
Венци преди 6 години
Веске-е-е-еее!? Наспа ли се вече? Айде пийни си едно кафе и смени снимката, защото това не е Орбан.
23
15
 
0
 
! Отговори
номер2 преди 6 години
До кога ще го търпим това нищожество, Орбан?
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оправете си снимката. Това не е Орбан а май е шефа на Росатом.
21
0
 
2
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY преди 6 години
Putin is Back...!!!
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Путин!
19
3
 
13
 
! Отговори
Орбан преди 6 години
Ае мене ако питаш и Орбан е в голяма степен популист , но истината е че е по-умен и си следва интереса на държавата далеч по-интелигентно и далновидно от нашия
18
1
 
10
 
! Отговори
Миро преди 6 години
Веске, това не е Орбан!
17
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахаха :))) Алооу 23...С тия фейк новини дето само Русия строила рекатори и държала 90% от пазара ходи се гръмни :))))) Мамаата ви простааа недоклатенааа ушанскаа :)))))))
16
3
 
22
 
! Отговори
истините преди 6 години
1956 - 2017 ето това е Унгарската истината: 10 милярда евро за един проект1878 - 2017 ето това е Българската истина: сасипани 10 проекта за 100 милярда евро
15
40
 
13
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 6 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
14
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавите в света, които могат да произвеждат собствени ядрени реактори се броят на пръсти. Уестингхаус (на САЩ компанията) фалира, Япония за сега спря да произвежда, Китай и Индия едва прохождат, а Франция бележи провал след провал. Русия обаче строи над 30 реактора по цял свят в момента и държи 90% от пазара.На нас уестингхаус някакъв реактор нещо щеше да ни довършва, за централа нещо беше, че от Русия да сме независими май беше, нещо как беше че забравих бе?
13
2
 
37
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Ауууу, какъв лош път са избрали тези унгарци .... хем в ЕС, отстояват си националните интереси, че и търгуват с Русия ..... леле мале колко зле са .... живи да ги ожалиш .... де да беше и при нас толкова зле .... аме не е ..... благодат при нас .... цветя и рози .....
12
35
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Унгария тръгва по много лош път. Полша знае ... Унгарския народ проспива идването на лявата власт...която ще доведе до катастрофа Унгария.
11
2
 
32
 
! Отговори
Шипка преди 6 години
Орбан е лидер-не се съобразява с чиновниците от ЕС и САЩ!
10
4
 
17
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Няма нито един български политик на хонорар от посолството на САЩ.На запада сме нужни слаби, зависими и наведени потребители.
9
6
 
35
 
! Отговори
Македонски преди 6 години
Прокуратурата трябва да се самосезира,и да бъдат съдени националните предатели, заради които имаме платен, готов ядрен реактор, но нямаме централа!Това е безстопанственост в особенно големи размери!А историята започва още със затварянето на 1-4 блок на АЕЦ "Козлодуй".И престъпниците не са един или двама!За "Южен поток" няма да споменавам- правителствата на ГЕРБ начело с Бистришкия Тигър до едно се доказахакато некомпетентни некадърници!