В Турция ще учат за джихада като за "любов към родината"

От учебниците по биология отпада Дарвин, бил много сложен
Обновена: 18 сеп 2017 06:28 | 17 сеп 2017 22:53, Анисия Иванова
133
В Турция ще учат за джихада като за "любов към родината"
Архив: Reuters

Учениците в Турция се връщат утре в училищата и ще са последното поколение, което ще изучава теорията на еволюцията в часовете по биология, предаде Асошиейтед прес. От следващата есен нито еволюцията, нито нейният теоретик Чарлз Дарвин ще бъдат изучавани, а в часовете по религиозно обучение ще се преподава за джихада като за "любов към родината".

Турските власти обявиха промени на над 170 теми в програмите за обучение, включително теорията за еволюцията в часовете по биология в средните училища.

Опозиционните партии и съюзи протестираха срещу промените и ги критикуваха като преобразуване на образованието в съответствие с консервативната и ислямски ориентираната официална линия на управляващите. Те настояха Турция да осигури научно, светско образование за учениците.

Министърът на образованието Исмет Йълмаз заяви, че темите в новата програма са опростени с оглед на "хармонизирането им с развитието на учениците" и че теорията за еволюцията, за която неговото министерство смята, че е прекалено сложна за средното училище, ще се преподава в университета.

Други оспорвани промени включват уроци за джихада в часовете по религиозно обучение като за "любов към родината", както и отделянето на по-малко внимание на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, уважаван от светските турци. Посочва се, че Ататюрк е отделил държавата от религията, но партията на президента Реджеп Тайип Ердоган оспори това стриктно разделение и въведе по-религиозен подход.

Учениците в Турция ще учат и за организациите, против които се бори страната - Кюрдската работническа партия /ПКК/, Ислямска държава и организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен /ФЕТО/. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
8
 
6
 
! Отговори
Потребител преди 6 години
Нашите управници трябва да спрат да си бъркат в гащите и да влязат в час. До края на годината да са закупили една ескадрила самолети, стотици ракети и да уредят 2-3 атомни бомби. С тези темпове на "развитие" може да се наложи скоро да ги ползваме, белким радиацията направи от животните на юг хора.
74
7
 
1
 
! Отговори
ази бре преди 6 години
Къде са сега бурните ръкопляскания на ушанките за авера на Путин? Ей така, по братски и славянски в строй да поръкопласкат на руските дружки.
73
5
 
11
 
! Отговори
до Ястреб Османлията преди 6 години
От р..я.за.ни файда йок, така че по-добре да. благодариш , че живееш в толерантна страна, иначе да си опандизен до сега по Ердоганов почин
72
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доскоро Турция беше полуцивилизована, а сега се връща в средновековието.Ще учат религия, по 9пъти се кланят и раб. им ден е минал.Много кукуригести са
71
3
 
8
 
! Отговори
констатация преди 6 години
От всички османлии на снимката, последният е "най-правоверния" Само го вижте, всеки момент ще се ак барне!!
70
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фактите говорят, че турците са мразени от самите им братя мюсюлмани. Има защо!
69
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ли им " образователната " програма? Е, затова не ги искат никъде в цивилизования свят! То работният им ден се състои само в клякане и виене.
68
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българския народ сикими народ стара поговорка
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ястребителят пак ли ви го е подкарал на масов сеанс :))
66
4
 
24
 
! Отговори
пфу преди 6 години
Туркопитека продъжава да деволюира. Не е ясно с какви още по-прости от обичайното турци ще си имаме работа след този диктатор.
65
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно е, че не си ориентиран нито за религията си, нито за произхода си, нито за сексуалната си ориентация. :-) Сам се излагаш като си го признаваш постоянно. Твоят Ердоган сам ще ти приложи вашите закони, затова си избягал от територията си.:-)
64
6
 
27
 
! Отговори
до Османлията преди 6 години
покажи благодарност - България те е направила от турчин - човекето това е еволюция !!!
63
3
 
5
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
А пък в Турция ОНЕЗИ ОПИТИ продължават. За съжалени развитата турска наука все още няма успехи в тази област!
62
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спри да обиждаш българите!!!Българите се доказват по цял свят със знания и умения във всички области на науката, изкуствата, спорта и т.н.
61
6
 
15
 
! Отговори
AF преди 6 години
Това което могат да научат учениците след "интелектуалната" реформа е следното:Мюсулманите са достигнали Апогея си в Еволюционно развитие и са изпълнили всички научни изследвания на разни *** учени, обясняващи прозхода на Човека от *** и сега Султана заповяда развитието им в обратна посока от *** към Маймуни.Те всъщност Човеци не бяха никога.Може би точно това обяснява незавършеният цикъл и с малкото мозък който имат са разбрали, че единственото решение е в пещерата
60
6
 
11
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
Ох, дано кюрдските бунтовници да свалят диктатора Ердоган! Срамувам се, че съм турчин! Добре, че отдавна си смених името и религията. Навсякъде в страната и чужбина се представям за ром или кюрдин. Турция е обречена държава!
59
3
 
18
 
! Отговори
НердеЯмболНердеСтамб преди 6 години
Само за егото на един авсрталопитек,ще страдат милиони.Още едно доказателство за Дарвиновата-Теорията на човешките видове,че сме произлезли от маймуните.
58
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Увредени са генетично, а след като се родят резултатите стават видни за целия свят....Става дума за религиозните, които учат по фалшивия коран. Ако знаеха кой го е писал, сами щяха да го забранят.
57
8
 
12
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Типични алахогъзници! И тукашните *** с български тескерета искат да ми обяснят колко е напреднала Пуйкия с нейните ислямопитеци! Върти, сучи ...Пуйкия си остава държава на алахогъзници - най примитивната религия в света! А и защо им е Дарвин...те си знаят, че са произлезли от козите. А успеят ли с изследванията си - мъж да забременее от мъж...или коза от мъж...Дарвин не им трябва!
56
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато религията си я считате за образование, ще бъдете каквито сте.Вземайте си килимчетата и право към камънаците и пустините.