В България, Хърватия и Унгария бият непълнолетни мигранти

Младежи са нападани и унижавани, твърдят от "Лекари без граници"
5 окт 2017 15:45, Елка Василева
86
В България, Хърватия и Унгария бият непълнолетни мигранти
Снимка: архив, Reuters

Организацията "Лекари без граници" отново обвини полициите на Хърватия, Унгария и България, че използват силови методи срещу мигранти, опитващи да влязат в Европейския съюз, включително към непълнолетни, предаде Франс прес.

"От една година нашите лекари и медицински сестри чуват едно и също, повтарящи се истории за младежи, които са нападани, унижавани и бити като кучета само защото отчаяно искат да продължат пътя си", заяви в комюнике Стефан Моасен, ръководител на мисията на хуманитарната организация в Сърбия.

През първите шест месеца на 2017 г. 92 процента от децата и младежите, отишли в мобилните диспансери на "Лекари без граници", са се оплакали от физическо насилие от хърватските, унгарските и българските гранични власти. Близо половината - 48 на сто, сочат с пръст българските власти, твърди хуманитарната организация.

"Срамно е страни членки на ЕС да използват умишлено насилие, за да попречат на тези деца и младежи да поискат убежище в ЕС", каза Моасен.

Стотици хиляди мигранти преминаха през Балканите на път за Западна Европа, преди да бъде затворен т.нар. Балкански маршрут през март 2016 г. В резултат на това няколко хиляди души останаха блокирани в Сърбия. Десетки обаче опитват всеки ден да продължат пътя си.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много моля да се прави разлика между бежанци и мигранти. Едните бягат от война, другите "бягат" за да я запалят. Нарушител на закона, нелегално преминал границата, трябва да бъде задържан, ако окаже съпротива и със силови средства, после екскортиран до границата и връщан обратно.
25
2
 
25
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Американците нямат сметка от силна Европа. Нали затова сенатора Маккейн се снима с Багдади - лидера на Даеш. Качих видео което е с моето семейство в Ютуб. Настроих го да бъде лично. Никой не може да гледа освен аз. На заден план се чува музика. След минута получих емаил за авторски права на песента. Но пропагандните клипове на Даеш Ютуб ги "вижда" след месец. Не ги трие веднага.
24
2
 
19
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
До ***"И още САЩ не е Европа.."Оооо да САЩ не е Европа...Европата е гъ.золизеца на САЩ...Лицемери, всичките са един дол дренки!
23
5
 
12
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"Западняците имат много грехове но не ми защитавай арабите които винаги са ни забивали нож в гърба. "Колега аз знам кой какво ни причини! Аз тук не защитавам всички бежанци...Аз се опитвам да кажа, че главните причинители на този КАОС не са те... Тук въпроса е КОИ причиниха това и защо не се търси сметка от тях...Колко хора изленаха да кажат "Света е по голям от пет"
22
1
 
28
 
! Отговори
Циник до Анадолския преди 6 години
Кога Меркел..Оланд...Саркози...Юнкер са се интересували какво мислят избирателите им???Кога бе??? Не бъркай шепа самозабравили се социопати с европейските народи!Сервилните гадо ве ни продадоха за "потупване по главата" от Обама - Лауреата на награда за мир!!!И още САЩ не е Европа...и шайката престъпници които ни управляват - не са !!!!Дано си разбрал!!!
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз мога да кажа мого неща, но колко от тях ще са истина? В този ред на мисли някой друг видял ли е, имат ли доказателства и т.н. Защото ако нямат, това си е клевета при това при очевадно нарушаване на законите.
20
3
 
27
 
! Отговори
Осман преди 6 години
до АнадолскиЗападняците имат много грехове но не ми защитавай арабите които винаги са ни забивали нож в гърба. Видях ги във Франция. Наркотици, бради, среднощни палежи на автомобили, общежития без пари от Държавата (Франция) докато аз плащах 400? за стая и баня без кухня. Почивах само в Неделя.
19
10
 
6
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
До ***"САЩ не пита никого!!!"Ааа виж сам си го казваш... Значи той няма да пита никой, имат право на това, а джеремето ще го понасят бежанците и ний! Що не търсете вие обединените европейци сметка от сащ, а търсите сметка от принудени хора да напуснат страната си заради ГАВНИЯ ВИНОВНИК ...не казвам, че всичките, които вленаха са истински бежанци има и ненужни ама...но реалното?
18
5
 
28
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Даяк Дженнетен Чъкмадър - Боят Произлиза от Рая - турска поговорка. Обиколил съм цяла Европа и Турция. Никой не ме е бил. Културния човек разбира от дума. Магарето от сопата разбира. Друг начин няма за съжаление.
17
24
 
12
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
До българка"НИЕ НЕ СМЕ ГИ КАНИЛИ И ТЕЗИ ХОРА СА НЕЖЕЛАНИ НАВСЯКЪДЕ В ЕВРОПА - МЯСТОТО ИМ НЕ Е ТУК !"Госпожо и великите сили НЕ бяха поканени от тях... И тяхното място не беше в тяхните държави! Що вленаха... Аааааа имало петролче там! Кои създадоха този хаос там? Те от самосебеси ли казаха чакай да ода у Европа?
16
1
 
39
 
! Отговори
Българина преди 6 години
На тия лекари им слагам граница, и това е нашата външна граница. Да не са стъпили тук че само с бой няма да минат... Откакто италия изкарта военните кораби се оттеглиха от този регион че стреляли вече... А тук първо бием после питаме и накрая трепем... На сорос изро дите да мълчат че идва разплата
15
3
 
37
 
! Отговори
Циник до Анадолския преди 6 години
Никой не е искал съгласието на европейците - за война в арабските koчини! Никой!!Идиотщини като твоя коментар - ги пишат гейове и либерасти!САЩ не пита никого!!!Защо следвоенна Европа цялата в руини - не се е юрнала за Африка и пустините - запретнали са ръкави...и са вдигнали държавите си на крака!!Алахогъзниците намериха лесното - да се окучват и да ядат чужди пари!
14
1
 
31
 
! Отговори
българка преди 6 години
Ами ОК - този Стефан Моасен да ги изчаква и да си ги прибира у дома, да ги издържа, да ги интегрира, те после ще го застрелят - ние нямаме нищо против. Ако не е доволен - да отиде да се оплаче в Рияд на главния имам или мюфтия или какъвто е там, да си ги приберат. НИЕ НЕ СМЕ ГИ КАНИЛИ И ТЕЗИ ХОРА СА НЕЖЕЛАНИ НАВСЯКЪДЕ В ЕВРОПА - МЯСТОТО ИМ НЕ Е ТУК !
13
1
 
42
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Ако бяха дошли при зрелия социализъм,щяха и да ги стрелят като зайци.
12
13
 
20
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"Като искат спокоен живот и да не ги бият да си стоят по родните места и да си оправят държавите!"А значи великите ми силички може да влизат в тяхните държави, да се из.*** там и после да си я оправят те.Ти знаеш ли какво е емпатия? Само те ли са виновни? Вярно, че влизат много ненужни и всякви ама на челото на някой да пише що за човек е? Ако великите "демократни" сили бяха направили безопасна зона...нямаше да сме на тоя хал!Всеки обвинява слабия.Що не изленете да държите сметка от другите
11
1
 
39
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
Когато си тръгнал да нарушаваш граници, закони и правила, трябва да си готов на всичко, нали?Ако бяха влезли през ГКПП-та, едва ли някой би ги бил.Освен това, ако питаме нашите служби ще кажат, че не са ги били, та на кого да вярваме?!p.s.А в Барселона какво ги правиха каталунците?
10
1
 
41
 
! Отговори
Циник преди 6 години
България...Сърбия....Унгария....Словения...Полша....последните "стражи на портите" .... дали Мароканеца размазал над 70 души в Ница се е родил възрастен....или е бил и непълнолетен?Българската класика - очертава случващото се най-добре - "....дорде е мъничка змията - със крак да и строшим главата!"Макарче опасявам се - вече е прекалено късно!
9
2
 
24
 
! Отговори
L. преди 6 години
Наистина се срамуваме от всичко това, но по-правилно действие досега не сме открили.
8
3
 
45
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Това лято група бежанци нападнаха туркини на плаж с ножове и викове "Аллах е Велик" в Анталия. Жените бяха спасени от жандармерията. Жандармерията е провела конструктивен диалог с бежанците. След едноседмичен престой в болница бежанците бяха транспортирани със самолет в Пакистан.
7
2
 
37
 
! Отговори
Смехурко преди 6 години
"В България, Хърватия и Унгария бият непълнолетни мигранти"Айде де! Бият и пълнолетни също.