Съдът в Страсбург: Русия да плати на братята Навални десетки хиляди евро

ЦИК: Алексей Навални може да се кандидатира за изборна длъжност след 2028 г.
17 окт 2017 17:52, Елка Василева
59
Съдът в Страсбург: Русия да плати на братята Навални десетки хиляди евро
Алексей Навални. Снимка: архив, Reuters

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) разпореди на правителството на Русия да изплати на опозиционния лидер Алексей Навални 55 хиляди евро, а на пребиваващия в затвора негов брат Олег над 20 хиляди евро, предаде ДПА.

Съдът в Страсбург присъди изплащането на компенсация на братята заради несправедливи присъди в Русия по обвинения в измама и присвояване на средства от руския клон на френската козметична фирма "Ив Роше".

Олег Навални излежава присъда след делото през 2014 г. и предстои да излезе на свобода догодина, а брат му бе осъден условно.

Съдебният състав на ЕСПЧ единодушно подкрепи жалбата на двамата Навални и реши, че в решенията на руския съд са нарушени членове 6 и 7 от Европейската конвенция за правата на човека - за "право на справедлив съд" и за "наказание въз основа на закон". Последното означава, че не може да бъде съден човек за деяния, които в момента на извършването не са били престъпления, посочи ТАСС.

Руската агенция цитира Леонид Слуцки, председател на комисията по външни работи към Държавната дума, според когото решението на съда в Страсбург е политически мотивирано. "Решението по делото на братя Навални, както и много други от последните присъди на ЕСПЧ във всички случаи носят политизиран характер", каза той.

На ищците е присъдено обезщетение на обща сума 75 971 евро и 460 хиляди рубли, по-малко от поисканото от вносителите на жалбата, уточни ТАСС.

ДПА отбеляза, че руските власти вероятно няма да платят нищо на Алексей и Олег Навални, защото от края на 2015 г . в Русия действа закон, който позволява да се пренебрегват присъди на международни съдилища, вкл. и на ЕСПЧ. Въпросният закон, който намалява ангажираността на Русия към международните споразумения, е смятан за средство, чрез което се предотвратява изплащането на милиарди евро по мащабен съдебен иск относно имуществото на бившата петролна компания "Юкос".

Междувременно председателката на ЦИК на Руската федерация Ела Памфилова заяви, че Алексей Навални ще може да се кандидатира за изборна длъжност след 2028 г., предаде ТАСС.

Съдебна присъда срещу Навални за финансови злоупотреби, която според него е политически мотивирана, му затваря по закон пътя към изборите напролет.

Опозиционерът обаче започна кампания с предизборни митинги в страната и по-рано този месец бе осъден на 20 дни затвор заради призиви към неразрешени протести.

"Г-н Навални е млад, перспективен политик, има всички шансове . . . и щом мине тоя срок от десет години, някъде през 2028 г. плюс още пет месеца, ще може да се кандидатира", каза Памфилова. "Нека доказва не чрез натиск на улицата, а с идеите си, че е достоен за президентския пост", добави тя.

Самият Навални обясни по-рано, че не вижда правни пречки да се кандидатира в президентските избори през март, тъй като руската конституция изрично забранява участието на хора, излежаващи присъди, а той е осъден условно. Той заяви, че ще обжалва забранителната законова норма пред Конституционния съд, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТАТи кога за последен път си бил в Русия? Бил ли си изобщо?
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смях на поразия, тръгнали тия безп0ловите да решават на независим държави какво трябва да е законодателството.
35
4
 
15
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Хага, Страсбург - измислени институции, които обслужват ония с демократичните бомби, тези, които разкъсаха Югославия, същите тези, на които им ядем *** двоен, че троен стандарт.. Тези, които финансират терористи по цял свят и решават съдбата на милиони, същите гaдове, които напълниха Европа с *** от районите, в които провеждат хуманитарни мисии..
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейския съд оправдава престъпници по политически причини. Защото са удобни. Наркобосът и убиец на цивилни Хашим Тачи и трафикантите Костов и Джуканович също са любимци на ЕС.
33
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Западната цивилизация" винаги залага на криминални опозиционери и откровени измамници, като алтернатива на законната власт. България, Румъния, Косово, Черна гора, Грузия, Молдова, Украйна и т.н. Да не говорим за подкрепата на Ислямска Държава и клоновете на Ал Кайда!
32
2
 
10
 
! Отговори
пак ли преди 6 години
Фейк Нюз
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жори,да та шкяпкам га нечиш!Са очеш ли душко?
30
14
 
1
 
! Отговори
РУССКАЯ УШАНКА преди 6 години
У МЕНЯ НЕТ ДЕНЬГИ И НЕ МОГУ КУПИТ УШАНКУ
29
4
 
21
 
! Отговори
без права преди 6 години
Какъв е този т.н. "Европейският съд за правата на човека", след като човеците в ЕС нямат човешки права. Мадридската фашистка хунта защитава ли човешките права в Каталуния? Немската полиция защитаваше ли човешките права на мирните демонстранти в Хамбург? С бой с палки, кучета, сълзлив газ и водомети?
28
15
 
4
 
! Отговори
РУССКАЯ МИЗЕРИЯ преди 6 години
YOUTUBE - ЖИЗНЬ В РОССИИ !
27
18
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
До *** Не само че ще платят,но в близките години всеки един *** ще се моли за украинско поданство за да е част от Европа.
26
8
 
3
 
! Отговори
жоро преди 6 години
До Али Кемал Квичите както прасе като усети,че ще го колят.Не пожелавам на никой да има вашто бъдеще-преброени няколко месеца или години.Също като дебелото късо в Северна Корея или *** в Иран.
25
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За еврейчето Навални по-важни са решенията на руския съд, защото те се изпълняват, а тези в Страсбург са без значение
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЖОРО, ЖОРО, МНОГО СИ ЗЛЕ!С ТОЗИ ОСКЪДЕН ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ПОТЕНЦИАЛ НЯМАШ КОЙ ЗНАЕ КАКВО БЪДЕЩЕ.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да се наслаждавам на трагедията на хората и у нас, и в Русия.Аз съм християнин и страдам, когато някой друг страда.
22
13
 
1
 
! Отговори
жоро преди 6 години
До Анонимен 5 ЕС си го напъха в задния отвор-*** Русия.
21
2
 
16
 
! Отговори
Осман преди 6 години
До ГурбетчияКазваш,че е зле в Русия. Може и да си прав. Но ти защо напусна евроатлантическа просперираща България?
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
К`ВО МЕ ИНТЕРЕСУВА ТРАГЕДИЯТА НА Русия. Виж по-добре трагедията в нашето здравеопазване, има днес подходящ материал за това.
19
6
 
0
 
! Отговори
жоро преди 6 години
До Я РУССКИЙ Това твойто ха.ха.ха е молба да не ви го .....до край.
18
18
 
6
 
! Отговори
YOUTUBE преди 6 години
ГЛЕДАЙТЕ КАКВА ТРАГЕТИЯ Е В РУСИЯ ! НА САЙТА НА YOUTUBE НАПИШЕТЕ - ЖИЗНЬ В РОССИИ ! ГЛЕДАЙТЕ ВСИЧКИ ПОЯВИЛИ СЕ КЛИПОВЕ И СЕ НАСЛАЖДАВАЙТЕ НА МИЗЕРИЯТА НА РУСКИТЕ АЛКОХОЛИЦИ ! ПОЗДРАВИ ОТ *** !