Севернокорейски войници стреляха по свой, избягал на Юг

Войникът дезертирал от граничен пост в с. Панминчжон
13 ное 2017 19:34, Анисия Иванова
81
Севернокорейски войници стреляха по свой, избягал на Юг
Снимка: Reuters, архив

Севернокорейски войници откриха огън по дезертьор в Панминчжон днес, но войникът успя да избяга, макар и ранен, съобщиха властите в Сеул, предаде Асошиейтед прес.

Южнокорейските войници не са отвърнали на огъня. Севернокорейски войници от време на време дезертират в Южна Корея през границата, но е рядък случай севернокорейски войник да избяга през строго охраняваната Съвместна зона за сигурност, където само метри делят военните от двете корейски държави, и при това своите да стрелят по него.

Войникът дезертирал от граничен пост в северната част на разделеното на две село и избягал в южната част. Той е ранен в рамото и лакътя и е настанен в южнокорейска болница. Не се съобщават подробности за състаянието и мотивите му.

Около 30 000 севернокорейци са избягали в Южна Корея след края на Корейската война /195-53/, но повечето през Китай. През 1998 г. севернокорейски войник успява да дезертира през Панминчжон. Селото в 4-километровата демилитаризирана зона, разделяща двете Кореи, е мястото, където навремето е подписано примирието.

Зоната, контролирана съвместно от Северна Корея и Командването на ООН, оглавявано от американците, се охранява от хиляди войници от двете страни в бойна готовност, заграждения от бодлива тел и ровове - капани за танкове. Смята се, че в зоната са заровени и над милион мини.

Около Панмичжон в миналото е имало кръвопролитни инциденти и опити за бягство на севернокорейци, но през последните години няма такива случаи, отбелязва АП. В Панминчжон севернокорейските войници, чиито ревери са окичени със значки с ликовете на севернокорейските лидери, имат навика да наблюдават с бинокли посетителите от Юга. Те стоят само на метри от южнокорейските войници, които носят авиаторски очила и са неподвижни като статуи.Това прави мястото любимо за любопитните туристи и от двете страни.

През 1984 г. войници и от двете страни откриха огън, след като съветски гражданин спринтира към южнокорейския сектор на селото. Тогава загинаха трима севернокорейски и един южнокорейски войник. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
12
 
6
 
! Отговори
Б преди 6 години
Винаги съм недоумявал от къв зор им беше ха комунистите да не ни пускат на западАко Живков позволяваше на хората да пътуват и да видят западния "рай" с очите си едва ли щеше да се случи това което се случи за сравнение Сърбия - там нямаха илюзии какво е запада и за това се наложи САЩ да ги бомбардира за да им разруши държавата
48
12
 
3
 
! Отговори
Б преди 6 години
Сноудън го чака смъртна присада в САЩ ако го гепят кво се опитвате да ни кажете, че в Южна Корея живеят добре !?или Севернокорейците бягат на тълпи защото са омаяни от хомосексуалните ценности на запада !?
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СУ-57 :В американската армия няма опция "оставка" русофилски ***.
46
20
 
3
 
! Отговори
Су-57 преди 6 години
Във великата армия на чичо Сам всеки ден има средно 15 самоубити ,защото те няма къде да избягат.
45
2
 
15
 
! Отговори
ХХ преди 6 години
Бях се притеснил че Джони краваря ( Су-57) не се е включил, ама ето: изакал се е по въпроса. Обяснява колко страшни били руснаците. Особено със самолетоносачът си работещ на дърва и въглища.
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
44 Поне верваш ли си като пишеш тези глупости сухойче
43
2
 
19
 
! Отговори
Bolt Thrower преди 6 години
Войникът отишъл в Южна Корея за да ги светне че в Северна се намира земният рай, управляван от свети Ким Чен Ун. Ама другите севернокорейци искали да го застрелят за да не издаде тайната и милиони южнокорейци да емигрират на север. :)))))
42
21
 
4
 
! Отговори
Су-57 преди 6 години
Над краварските гемии, когато прелетяха изтребителите 8 високопоставени военни подадоха оставки. Ако започнат реални бойни действия краварите ще се принудени да избият половината си армия, защото те ще дезертират. Либералите от САЩ не употребяват сила срещу техните дезертьори в САЩ дезертьорите, предателите и страхливците заемат най-високи постове
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КолевА защо шефа на Самсунг е в затвора ?
40
0
 
15
 
! Отговори
До 37 преди 6 години
Ами нашите от90 до 92ра какви ги бяха надробили че 500,000души ,,драснаха през граница.Явно си малък не знаеш какво е това,,зрял социализъм"
39
0
 
4
 
! Отговори
Циник до 40 преди 6 години
Взе ми думите от устата!Шеметаците се роят!
38
0
 
18
 
! Отговори
ДО обективен преди 6 години
Абе ,,обективен",как можа така да го,, осучеш" та от С.Корея да го докараш до Бойко Борисов.Вие т.р.о.л.о.вете вече и прогнозата за времето ще я вържете с Бойко.
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МИШКИТЕ НАПУСКАТ ПЪРВИ ПОТЪВАЩИЯ КОРАБ :D КАК НЯМА ДА БЯГА КАТО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ЩЕ Е ВЕЧЕ НА ТРЪМПЗИЛА! :D
36
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Южна Корея стреля по дезертьори, това как ще се коментира из либералните медии?
35
25
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами разбира се че ще стрелят. А и той е наясно, че ще стрелят, кой знае какви ги е надробил, че ми се налага да бяга.
34
1
 
21
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
35 Все пак не беше както в Корея или поне след 1970 със сигурност . Азиатски военен комунизъм събран заедно с кланов авторитаризъм е нещо наистина страшно
33
1
 
25
 
! Отговори
Колев преди 6 години
И защо да бягат южняците бе, анономния?Посетих ги преди месец. На светлинни години напред са от ост. свят и то в положителен смисъл. Ай, ай какъв си и.....
32
2
 
34
 
! Отговори
Taka беше и преди 6 години
в България 1945-1989: избягаш ли( ако не те убият на границата свои.., то ще бъдат ПРЕСЛЕДВАНИ останалите в България от семейството ти: уволнени от работа, изселени, на младите ще се правят пречки да следват: всичко зависеше от БКП!!!!!Та живяли сме ТОЧНО по севрнокоорейски начин, но младите НЕ ЗНАЯТ, в училище не се пише в учебниците, а се ПЕЯТ приспивни и възторжени "песни" за "вечната дружба" и колко е бил хубав социализма- като че сме в Русия или СК...И се пледира за "снемане на санкциите "
31
1
 
29
 
! Отговори
Помним преди 6 години
Предполагам някои си спомнят как и у нас ако някой искаше да бяга от България към Гърция или Турция по него се стреляше с намерението да бъде убит. Граничарите бяха поставени в тежко положение. Ако убият 10 дни отпуск, ако пуснат дисцип. Зверско нали. Това само комунизма може да сътвори. Да си играе с живота и психиката на хората. И дори и да не искаш заради собственото си самосъхранение трябваше да станеш убиец. Гадно и отвратително като системата.
30
3
 
24
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
А кога ли някой южнокореец ще избяга на север, при Кимчо в Северна Корея, това е все едно някой западно-германец от времето на студената война, да е искал да избяга в Източна Германия / Бившето ГДР /. Светът винаги е следвал своите закономерности, по силата на които съвеЦкия блок се разпадна, поради своята несъстоятелност, както са несъстоятелни и сърбежите на нашенските *** и поддръжници на Ким Чен Грух .... !!!