ЕС да смени НАТО с нова отбрана? Столтенберг не вярва

Украйна и Грузия не са готови да станат членове на Алианса, смята той
Обновена: 18 ное 2017 07:32 | 18 ное 2017 07:30, Красимир Ангелов
73
ЕС да смени НАТО с нова отбрана? Столтенберг не вярва
Снимка: Reuters

Програмата за Постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната няма да може да замени НАТО за страните от ЕС, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Още по темата
"Приветствам програмата за ПСС, защото искам да засиля отбранителните способности на Европа", подчерта генералният секретар по време на Международния форум по въпросите на сигурността в канадския град Халифакс, предаде ТАСС. Той отбеляза, че програмата би могла да представлява опасност за НАТО, ако си поставяше за цел да се конкурира с пакта.

"Но тя не си поставя такава цел. Евросъюзът няма да може да замени НАТО като организация, гарантираща колективната сигурност на страните членки", уверен е Столтенберг.

Той добави, че засега Украйна и Грузия не са готови да станат членове на НАТО, но Алиансът им помага в подготовката на необходимите реформи. "Те трябва да модернизират отбранителните институции, да се преборят с корупцията и да укрепят демократичните институции", подчерта Столтенберг.

"Вратите на НАТО са отворени и най-доброто доказателство за това е, че от края на Студената война броят на членовете на Алианса нарасна почти двойно", отбеляза той.

Столтенберг подчерта, че НАТО няма намерение да повишава напрежението заради нарастващото военно присъствие на Русия в Арктика. Алиансът ще отговори на засилването на руското военно присъствие в региона по такъв начин, че да запази баланс между отговора и запазването на ниското напрежение в Арктика, посочва БТА.

Канадският министър на националната отбрана Харджит Саджан подчерта на форума в Халифакс, че страните членки на НАТО са готови за диалог с Русия. "Демонстрацията на единство и решителност от страните от НАТО е много важна", заяви той.

"Но ние трябва да сме уверени, че вратите за диалог са отворени", добави министърът, подчертавайки, че крайната цел е постигане на понижаване на напрежението между Москва и Алианса, за да може пактът да фокусира вниманието си върху други заплахи по цял свят, включително тероризма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: НАТОЙенс Столтенберг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
15
 
1
 
! Отговори
европа преди 6 години
Какво всъщност представлява русофила.Това е човек който мрази всичко освен Русия и Ислямските държави Иран,Сирия ,Ирак и Либия.Както радикалния ислямист мрази Запада,так и русофила.Русофила мрази християнския ЕС и харесва Евроазийския съюз в който повечето държави са ислямски.Русофила мрази християнско НАТО ,защото демократизира и бомби ислямските Ирак,Сирия,Иран и Либия.Русофила не иска ислямските държави да се демократизират.Русофила е ислямист.Факт.
33
1
 
17
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Какво всъщност представлява НАТО?Организация изцяло обслужваща американският интерес и създаваща повече несигурност за Европа.Няма как иначе да бъде,след като САЩ разглеждат европейците като жив щит срещу Русия и смятат да ги пожертват с лека ръка,стига това да им помогне.В тоя контекст европейска армия е жизнено нужна на ЕС,друг е въпросът дали има потенциал за това-съмнително.То ЕС не може да се опази от ислямското нашествие(невъоръжено засега),та камо ли от нещо друго....
32
1
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
До deХи-хи-хи, Пекин е в ........ Лондон бе !
31
3
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
До Анонимен 28Верно е "Просията" държи 49% от Арктика, а всички останали взети заедо 51 %. Имат повече ! Хо-хо-хо, мери крисмас !
30
0
 
5
 
! Отговори
de преди 6 години
това Пекин във Виетнам ли е?
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По публикацията работи: ***''посочва БТА''Какво си работил , всичко си копирал и поставил , целия ви сайт само копирани Новини!!!
28
1
 
2
 
! Отговори
веве преди 6 години
не вярвал! прави се нова структура уж без щатите и ни хвърлят срещу русия!! повод ще направим!! просто приказва каквото иска да чуят руснаците!!
27
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 26 толкова ли искаш кръстоносен поход към москва бе раши та ревеш за евро армия паднии на колене и лижи обувкитена САЩ 4е ви спасява от това
26
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТНАТО ще гледа Арктика през крив макарон !---------------Канада, САЩ, Дания и Норвегия имат повече Арктика от ***.
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО са терористична организациа със женски генерали
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До чъкиЧъки, какви съзници са ти НАТО бе шемет? За тях ти си пушечно месо. Комунизма отдавна мина, стига връща ролката. Говорим какво се случва СЕГА. НАТО е инструмент на САЩ за контрол над Европа. Европейците трябва да си имаме собствена европейска армия. Това е
23
13
 
4
 
! Отговори
чъки преди 6 години
По време на комунизма,когато България беше част от СССР,ако някой само си позволеше да недоволства от вождовете в Кремал,взимаха го с една ладичка и изчезваше.Сега България е част от НАТО,и така наречените русофили обиждат съюзниците ни,ръководството на държавата,армията ни,но никой не ги закача.Преди години всички от форума които са писали днес тук против НАТО и ГЕРБ,щяха да са в лагера до вечерта.Но демокрацията е свобода,всеки се изразява,хубаво нещо е свободата.
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е по темата, но:Тръмп си замина от Азия, а китайците вече пратиха делегация в Пхенян за засилване на помощта си. А Тръмп си мислеше че ще скара Пекин и Пхенян. Наивник
21
0
 
8
 
! Отговори
манго преди 6 години
А парата трябва да се движи , за да не мухляса! Прав е професора за *** но това се отнася за по-голяма маса не само в БГ. Най-голямата спекула е със страха и здравето на хората ,тези са и най-печеливши сектори от икономиката. !
20
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
30 няма нищо такова . едва 10% от операциите на Русия в Сирия са насочени срещу ИД
19
5
 
18
 
! Отговори
До 28 преди 6 години
И с компютри и без тях, истинският победител в Сирия е Русия. Докато не се намеси там, ИД щяха да стигнат до нас. Нищо че сме член на нато, една безполезна организция.
18
1
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
искам мир не искам воина с русия не се напьваите напразно и не харчете парите на хората не желая да умирам заради печалбите на впк на сащ спрете конфликтите посвета и изтеглете ам воиски от всички точки нямат никаква работа в арабския регион
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
27 Хем лъже на поразия . ползват кадри от комп игри хахахахахахахахахахахах
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин ще си налее една голяма водка, гледайки как ттъпанарите от Нато и Песко ще се избият за парите на европейците. А вижте само Шойгу каква мацка си е избрал за прес секретар. Хем умна, хем красива, бивша телевизионна водеща.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
25 Обединени въоръжени сили не се изграждат за един ден освен ако няма война тогава ще се спешат на бърза ръка