Руска военноморска база в Судан? Ще има ли полза Москва?

"Московский комсомолец": Кремъл засега не реагира на предложението
27 ное 2017 10:00, Елка Василева
74
Руска военноморска база в Судан? Ще има ли полза Москва?
Снимка: архив, Reuters

Какво ще рискува Русия, ако изгради военноморска база в Африка, пита в заглавие "Московский комсомолец".

Судан предложи на Русия да създаде такава база в Червено море. Това се разбра на 23 ноември след срещата в Сочи между суданския президент Омар Башир и руския му колега Владимир Путин, а Башир разказа, че е обсъдил тази възможност и с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, пише вестникът.

Официален Кремъл засега не реагира на изненадващото предложение. Мнозина руски политици и експерти обаче го коментираха. С основното послание, че сближаване със Судан може да укрепи взаимодействието на Русия с мюсюлманския свят, базата може да стане гарант на стабилността в този район, да повлияе и върху плановете на САЩ да доминират в региона. Освен това създаването на такава база може да подпомогне и борбата срещу сомалийските пирати.

Минусите също не са малко. Първо, строежът на база е много скъпо начинание и не се знае откъде ще дойдат парите. Второ, Международният наказателен съд е издал заповед за арест на суданския президент, обвинен в геноцид и престъпления срещу човечеството, и ако Русия работи с Омар Башир, рискува нов международен скандал, се казва в статията.

Москва тепърва ще проучва предложението "под лупа" и ще претегля всички "за" и "против", но военноморска база в Червено море ще й позволи да контролира региона и ако Русия наистина се е върнала в Близкия изток, такава база й е необходима, коментира военният експерт Иван Коновалов.

Всички приказки, че база на руския военноморски флот в Судан ще позволи на Москва да контролира проливите и да засили влиянието си в района, са популизъм. Това заявява пред вестника друг военен експерт - Руслан Пухов. Според него Русия вероятно "ще постигне само едно - за пореден път да се изпокара с големите играчи от региона".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин обича всички военнопрестъпници и най-вече ислямските. А и те го обичат. Любов от пръв поглед!
30
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди руснаците да направят база, от Судан ще остане това, което остана от Сирия и Либия.
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиТоест, искат да направят база, за да спрат износа на петрол на Саудитска Арабия?Военни катери да потопяват танкери?И ти това го намираш за нормално?
28
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Напишете в Ютуб Миг 41 хиперсоник" ... баце откъде ви изравят такива войнолюбци и те.ме.рути . Рашките идват във Варна и Бургас лятото и си правят зъбите, идват и поръчват диоптрични очила. Смятай за какви елементарни здравни услуги идват в БГ. Кво ми ги хвалиш ... един свестен хладилник и готварска печка не могат да сглобят... Да не сме служили в армията разбирам, ама сме служили, и на съветска техника сме се нагледали...
27
6
 
9
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Ползата от комбинирана Военоморска/Военовъздушна база е ОЧЕВИДНА. Натиск срещу Саудитска Арабия.Кораби - Дори леките нови Руски корвети имат на борда Калибри а основния износ на САрабия е с кораби от Червено море. Танкера както показа войната Иран-Ирак е тлъста мишена дори и за допотопните ракети от 70 години на миналия век камо ли за съвременни ракети.Самолети - САрабия трябва да "Блокира" контингент самолети за възпрепятстване на евентуални руски действия - още много разходи за САрабия
26
8
 
12
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
МиГ-41 е прекрасна 3Д анимация, скоро ще излезе бета-версия на играта.
25
6
 
12
 
! Отговори
Агджата преди 6 години
Шлепът "Кузя" там ли ще го довлачат?
24
5
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
а какво прави сащ в нигер последно убиха 4 ам воиници не сте забравили нали
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 17На кои християни да помогне ? На тия ли дето са се навели срещу сащ и запада ?---------------Че какво?Дори да са се навели, не са ли християни?
22
6
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
До Анонимен16МиГ-41 ще бъде построен в следващите няколко десетилетия се казва във видеото. Както и новата Волга и Су-57, всичко е на картинка или анимация. Русия и технологии?! Няма как да стане.
21
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 17Да си чувал нещо за кланетата, които Омар, приятелят на Путин извършва срещу християните, русофилче? Твоят путин да не би вече да е станал мюсли и да са го обрязали? Толкова е грижовен към мюсюлманите а води война срещу целия християнски свят. това ли ви е православието?
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мда...нямат пари за една единствена база, а имали МиГ-41...И ще лети в орбита...Нещо като лъжат не мислят.
19
8
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 6 години
На кои християни да помогне ? На тия ли дето са се навели срещу сащ и запада ?
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо, строежът на база е много скъпо начинание и не се знае откъде ще дойдат парите.---------------Не може да бъде!Фашиска *** ли да няма излишни пари!Ами да им съберем малко помощи, а?
17
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Православния чекист Путин подкрепя всички ислямски режими, коинто избиват населението си. Вместо да подпомогне християните, великият християнин Путин ще помага на ислямиста Омаер Башир да ги избива. Да живее православна Русия, пазителка на традиционните християнски ценности!
16
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напишете в Ютуб Миг 41 хиперсоник инжектор на английски и глейте красота от краварника се носи мирис на мръсен памперс 3 пъти ура за Вовата сите кравари на върбе.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то Китай вече направи база в Джибути, та... почва голямото мерене. Продължава милитаризацията на региона. Щатите имат бази и присъствие из цяла Африка.
14
7
 
8
 
! Отговори
ПОЛЗАТА Е ГОЛЯМА преди 6 години
Ония "бедняци" от Саудитска Арабия, които свято тачат човешките права и се прегръщат с американците вече няма да си държат парите в долари и няма да купуват УСА оръжия за 100 Млрд
13
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
База ха-ха-ха боже мой Русия стартира 6-то и 7-мо поколение изтребители тоест първите изтербетели в света които ще летят и в орбита Базите и всичко скоро ще е отживелица докато мигнеш и МиГ-41 ти светва две ракетки със мини ядрена глава в задния двор. Бхахаха нека янките правят бази и да мааат бетон с лопатите.
12
7
 
8
 
! Отговори
ЕДИН МАЛЪК КОРАБ преди 6 години
с водоизместимост 800 тона с 8 КАЛИБЪРА да акустира във ВАРНА и току виж цялата БОСТАНСКА ГОВОРИЛНЯ се юрнала да хване УСА военните самолети към АРИЗОНА