Медии: Вървим ли към война между САЩ и КНДР?

Пхенян вярва, че разполага с достатъчен за възпиране ядрен арсенал
30 ное 2017 09:52, Елка Василева
98
Медии: Вървим ли към война между САЩ и КНДР?
Снимка: Reuters

Вървим ли към война между САЩ и Северна Корея (КНДР), пита френският в. "Журнал дю диманш". Изстрелването на севернокорейската междуконтинентална балистична ракета притеснява международната общност, но едно е сигурно: Пхенян вече може да нанесе ракетен удар по Вашингтон или Париж, отбелязва вестникът.

Не е ясно дали изявлението на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, че страната му е постигнала историческата си цел да стане ядрена сила, означава край на ракетните или ядрените опити. Но то показва ясно, че Пхенян вярва, че разполага с ядрен арсенал, който е достатъчен, за да служи за възпиране, пише френското издание.

Крайната цел на Северна Корея винаги е била да може да отправи реална заплаха за ядрен удар срещу САЩ. Изявленията обаче показват, че режимът в Пхенян ще възприеме международната доктрина за ядрените оръжия и ще се държи като "отговорна ядрена сила", която няма да представлява заплаха за трети страни, докато не бъде заплашена, отбелязва "Журнал дю диманш", добавяйки, че не е ясно дали техническите възможности на САЩ са достатъчни, за да се защитят от евентуален удар.

Още по темата

Някои страни може да сметнат промяната в ситуацията за възможност за дипломация. Всички гледат към Китай, но стратегическият интерес на Пекин е да избегне разпадането на севернокорейския режим, което би означавало да се окаже съсед на обединена Корея, съюзник на САЩ, отбелязва френското издание.

Пекин иска "двоен мораториум": замразяване на съвместните американско-южнокорейски военни учения в замяна на замразяване на севернокорейските военни програми, припомня в. "Монд". САЩ отхвърлят тази възможност, но след ракетното изпитание Китай не пропусна да повтори предложението си за компромис и да призове Вашингтон и Пхенян към диалог.

Достигналата рекордна височина ракета, изстреляна от Северна Корея, е провал за президента на САЩ Доналд Тръмп, който наскоро увери, че КНДР няма да може да разработи подобни технологии, отбелязва френският в. "Фигаро".

Повечето наблюдатели се съмняваха, че нови санкции на ООН ще спрат ракетната и ядрената програма на Северна Корея, но предсказаха, че режимът може да е готов да преговаря, след като реши, че е усъвършенствал достатъчно оръжията си, отбелязва британският в. "Гардиън".

Ракетното изпитание е ясен знак, че Северна Корея продължава да се стреми към обявената си цел да получи възможността да нанася удари по територията на САЩ и не се огъва пред стратегията на Тръмп за прилагане на максимален натиск, отбелязва в. "Вашингтон пост". Президентът на САЩ неведнъж е казвал, че военните варианти за справяне със Северна Корея не са изключени и че времето за постигане на дипломатическо решение е изтекло. Все повече лидери във Вашингтон призовават да бъде обмислена сериозно възможността за военни действия срещу Пхенян, въпреки съпротивата на Южна Корея, чиято столица е в обхвата на севернокорейската артилерия. Сеул има население от 25 милиона души, припомня изданието.

Макар че това вероятно не е голямо утешение, Северна Корея вероятно все още не е способна да достави ядрена бойна глава до територията на САЩ. Смята се, че тя все още не е овладяла технологията за повторно навлизане в атмосферата на Земята, без бойната глава да бъде унищожена. Пхенян обаче напредва бързо към постигането на тази цел, отбелязва в. "Вашингтон пост".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 20Аз не мога да разбера как може да сте толкова наивни да си мислите, че Ким бил излязал победител??? Наистина ли си мислите, че една ракета ще уплаши или спре САЩ която има 1000? Да не говорим, че ако САЩ решат ще сложат край на Северна Корея без войник да стъпи там. Дори няма да им се налага да използват ядрено оръжие. Вземете се субедете малко. Едно време дори СССР не успя да им се опълчи камо ли някаква смешна дръжавичка като СК.
21
4
 
7
 
! Отговори
До 20 преди 6 години
Разбира се, че не сте от една планета. Той живее реално на земята но изглежда ти живееш на евроатланъически Марс.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напредва друг път. Просто някой от бедните държавите разполагащи с такова оръжие и ракети му продава информацията. Маймунаа вчера се събуди и измисли ядрено оръжие сигурно. ....
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДАние с вас май не живеем на една планета а?
18
9
 
12
 
! Отговори
ДА преди 6 години
САЩ нападат само слаби държави който не могат да се защитят от агресията,а КНДР не са такива,теса смел и горд народ който вече един път е наритал САЩ през 1953г.
17
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 17Толкова сте наивни :)
16
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казано с други думи - Ким победи и си извоюва правото на свобода и независимост! Евала!
15
4
 
7
 
! Отговори
това е преди 6 години
САЩ имат изгода от напрежението с С Корея за да си продава старото и некачествено оръжие в региона.
14
6
 
8
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
А бе тВа ш.о.рошите вЕрно сте много умни! Нали имало пълно информационно затъмнение в СК, никой не се допуска без контрол, а пък знаете какво се случва, и че който не се усмихвал достатъчно широко го убивали...И да ревете, както се казва-късно е чадо! Ракетите на Ким могат да ударят където той реши, а предполагам, че усъвършенстването ще продължи. Та нали си чувал израза безсилна злоба?
13
4
 
13
 
! Отговори
факт преди 6 години
Какво прави КНДР,тя си изпробва оръжия за защита на собствена или неутрална територия,както правят много други страни!?къде тука има заплаха?САЩ заплашват не КНДР.
12
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво да прави дебелото Жълтурче, освен да се зъби и плаши, с надеждата, че Тръмп ще омекне и приеме СК като нормална държава. СК е еманацията на дивия Комунизъм, един вожд, една партия, един народ. Гладни, болни, уплашени, изолирани, тотално контролирани, лъгани, че САЩ им е враг. А кой напада ЮК през 50те, Ким Ир Сен. Когато глада стане страшен, Дебелачето може да провокира война, да отклони вниманието. Стар трик в политиката. И от него и страната му няма да остане и прах. Проблема е замърсява
11
2
 
24
 
! Отговори
Тиквич Тъпий преди 6 години
Не, ние не вървим, ние летим към Саудитска Арабия през Симитли и Ирак за по-пряко.
10
4
 
21
 
! Отговори
Прост факт преди 6 години
Светът може чудесно да си живее без САЩ(и Господаря им Израел),ама те не могат да живеят без Света!Все пак трябва да цоцат отнякъде....
9
4
 
8
 
! Отговори
Хайде стига преди 6 години
Хайде стига с тези глупости от Студената война. Още вярвате на пропагандата за ядрените оръжия. Не мога да повярвам какъв дебилизъм ви тресе. За да се поддържа военно-промишения комплекс трябва пропаганда. И ето, че има кой да се връзва.
8
3
 
20
 
! Отговори
Разбра се, преди 6 години
че западняците като видяха дебелия тръгват към мирни преговори. Не е като да бомбардираш Сърбия. Уж сме 21 век, но не е по-различно от Средновековието. Уважава се САМО силата!
7
4
 
14
 
! Отговори
Факт преди 6 години
САЩ твърдо държат на световното си господство и смъртта на милиони(че и милиарди) не е нещо,което ще ги спре!Политиката им в последните години го потвърждава-сеят безогледно смърт навсякъде!Спирачка е само нещо,което би довело до загубата на сегашният им статус.Дали С.Корея разполага с такова?Едва ли,но гаранция няма,хи-хи...
6
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeusАми ако се дразниш от това, че не правим ракети, но имаме всичко за ядене, ходим където си искаме и не ни убиват, ако не се усмихваме достатъчно широко, може винаги да избереш напредналия, справедлив и високохуманен строй в севрна корея, венецуела или мадъраша.Айде пст, пст!
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На...по-скоро До Коледа ще се случат чудеса!
4
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите да си ходят в СССР. Тук не сте желани
3
8
 
12
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Пуцай, Киме!