Нова Зеландия почете загиналите в Крайстчърч

Хиляди хора се събраха на церемонията
Обновена: 29 мар 2019 08:20 | 29 мар 2019 08:20,
16
Нова Зеландия почете загиналите в Крайстчърч
Снимка: Reuters

Хиляди хора, сред които и правителствени представители от 59 страни, се събраха на церемония в памет на жертвите на атентата срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Още по темата

Церемонията започна с маорска жалейна песен в присъствието на новозеландската министър-председателка Джасинда Ардърн и австралийския й колега Скот Морисън. На 15 март 50 богомолци бяха застреляни от австралийският екстремист Брентън Тарант в две джамии в Крайстчърч.

Церемонията, на която бяха произнесени имената на убитите, се състоя в Хагли парк, близо до джамията "Нур", където бяха застреляни над 40 от жертвите, пише БТА.

"Тази атака беше насочена срещу всички ни. Породен от омразата, този акт целеше да ни разедини и скара. Вместо това обаче, той ни сплоти в състраданието и обичта, която изпитваме едни към други, независимо къде сме родени", заяви кметицата на Крайстчърч Лиан Далзиел.

Предизвикателството пред нас сега е да превърнем най-доброто, на което сме способни, в ежедневие. Не сме имунизирани срещу вирусите на омразата, на страха от другия. Никога не сме били. Можем обаче да бъдем страната, открила лекарството. Така че сега всички ние имаме работа за вършене, заяви Джасинда Ардърн, загърната в традиционно маорско наметало.

Светът трябва да сложи край на порочния кръг от екстремизъм и за това е нужно глобално усилие. Отговорът се съдържа в едно просто схващане, което не е затворено в граници, не се основава на етнос, власт или форми на управление и това е нашата човечност, подчерта тя.

Фарид Ахмед, чиято съпруга Хусна е сред убитите, каза пред множеството, че като вярващ човек е простил на убиеца на жена си. "Защото не искам сърцето му да ври като вулкан, а да е изпълнено с любов, със загриженост и милосърдие", заяви той.

В церемонията участва и много популярния през 70-те години на миналия век британски певец Кет Стивънс, който прие исляма и сега носи името Юсуф Ислам. Той изпя песента си Peace Train.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в Нова Зеландия разбраха истинското лице на християнистите.
15
3
 
6
 
! Отговори
смешен плач преди 5 години
Много бързат австралийците да плачат. Оставете ги да толерастват. Ще заплачат истински, когато мюсюлманите почнат да изнасилват жените им и децата им и когато почнат да колят мъжете им. Защото всяка история с мюсюлмани завършва така. Нова Зеландия още не е изпищяла от ислямистки терористи. Но и то ще стане, както са я подкарали.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На снимката комунисти
13
5
 
11
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Били са поставени пред джамията малки плюшени мечета с фесчета, тюрбанчета, хиджабчета и бомбени коланчета...
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема на политиците е,че всички без изключение се мислят за големи тарикати!И като объркат нещата хукват друг да им плаща сметките!
11
4
 
18
 
! Отговори
тя преди 5 години
Айде да не преиграваме , че ставаме смешни с тия сълзи !
10
5
 
13
 
! Отговори
тя преди 5 години
"Каквото повикало ,такова се обадило " На убитите християни , кой ще почете смъртта им ?Едно мюсюлманско семейство има по 6- 7 деца , а християните 1- 2, къде е разликата !
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снимката която сложихте не от това събитие
8
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свобода за Тарант!Той е герой!
7
2
 
9
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Омразата е винаги в пъти по силна от любовта. Юдеите никога няма да успеят да превърнат хората в овци и ще бъдат изстрити от съществуване както янките изтребиха цялото индианско население в Северна Америка - над 50 милиона. 3та Световна Война ЩЕ има, въпрос на време е и целия театър и планове на западняците ще изчезнат завинаги. Човечеството ще оцелее и никога няма да направи грешките допуснати досега. Евреите ще бъдат само в книгите по история като индианците...... кофти ама ко да прайш.. съдба
6
1
 
7
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 5 години
То по тая част на света не е точно като в ЕС...Социал много много няма, а и да има не може да живееш на него.А бежанците ги държат на островите и не ги пускат поне в Австралия, докато не ги проверят на 100% и им дадат статут някакъв, но после им дават малко безплатни курсове и временен наем или добавка за наем и да се оправят.Баницата е с пари при старите британци.
5
2
 
12
 
! Отговори
пецата преди 5 години
И там има ранобудни студенти като в бг , за 20$ ще сменят религията и майките си ще продадат
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видяхте ли че всичко е постановка на самите мюсюлмани може би подкрепяни от правителствоти.Джасида вече редовно ходи на джамия и само не е приела официално ислямът.Така нареченият "враг на човечеството" оня глупав харпун фитнес маниакът.С 1000 патрона успява да убие 30 и да рани 18.Не уцелва човек от 2 метра дори оня стреля по него.След атентатът цял свят се изрежда да съжалява и оплаква мюсюлманите.Сега ще приемат пет пъти повече клошари на социал.Всичко беше театър на тия.Като с бежанците.
3
5
 
18
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Хич да не се коркат. Сега ония от ИД като им пратят някое надъхано камикадзе да се взриви в някоя църква, ще им мине мерака да ги харесват и пак ще плачат
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е за кво циврят?Ще им докарат нови бежанци на социал.
1
2
 
24
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
За 1 месец има тройно повече желаещи за емиграция в Нова Зеландия - и всички са от тази религия- Когато станат повече от вас - тогава наистина ще пла..чете само че никой няма да ви обърне внимание - нареждайте плюшени мечета на площада ,,,