Брюксел: САЩ не са готови за търговски преговори с нас

За Вашингтон приоритет е Китай, заяви Малмстрьом
23 май 2019 15:31, Бойчо Попов
5
Брюксел: САЩ не са готови за търговски преговори с нас
снимка: Ройтерс

 Американската администрация, която е ангажирана с продължаващия си търговски конфликт с Китай, както и с продължаването на диалога с други свой партньори като Япония, Мексико и Канада, може да се окаже неподготвена за начало на преговори с Европейския съюз за търговска сделка, съобщава Bloomberg.

„Ние сме готови от страна на ЕС да започнем (преговори – бел. ред.) и имаме мандат“, заяви еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом пред репортери в Париж. „Но не мисля, че САЩ са готови да започнат митническите преговори“, допълни още тя. 

Еврокомисарят също така посочи, че в момента дискусиите с Китай са „основният фокус“ на Вашингтон.

Малмстрьом заяви, че е провела среща с американския търговски представител Робърт Лайтайзър по-рано в сряда, което е първата им среща очи в очи след като Европейската комисия даде зелена светлина за начало на диалога преди повече от месец.

Американският президент Доналд Тръмп и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер постигнаха политическо споразумение през юли миналата година, което задава рамката за бъдещо споразумение, което ще намали търговските мита между Вашингтон и Брюксел и ще премахне заплахата на САЩ за налагане на по-високи налози върху вноса на европейски автомобили и автомобилни части.

Макар миналата седмица Тръмп да реши да не налага засега допълнителни налози върху вноса на коли, той заяви, че европейският сектор представлява заплаха за националната сигурност на САЩ, както и че вносът от континента може да се наложи да бъде драстично намален.

Малмстрьом изрази надежда, че ако преговорите започнат скоро, сделка може да бъде постигната още в рамките на мандата на настоящата комисия, който изтича в края на октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брюксел тотално се е объркал. Пиндостан не се готви за търговски преговори с никой. Той го играе мутра, рекетьор и убиец.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще си караме евразийските возила. Щатите се превръщат в Съветски американски щати и новия Съветски съюз, който се самозатваря и самоограничава. Ще чакат някой Горбачов, който да ги отвори.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щатите казват - "Скачай"!!!!От Брюксел питат - "Колко високо, сър"!?
2
1
 
16
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
САЩ имат много сериозни "аргументи", затова само Русия и Китай могат да преговарят с тях, а напоследък и Северна Корея.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брюксел кога пък е преговарял със САЩ?Брюксел може само да изпълнява това, което му наредят САЩ, защото ЕС е васал на САЩ.