От момче до лидер: Как в Грузия продават образа на Сталин?

Туристически шеф: Да го продаваме на китайците така, както Израел продава Христос
Обновена: 2 юли 2019 22:51 | 2 юли 2019 20:22,
81

Снимка: Reuters


Йосиф Сталин е бил добър певец. Писал е поеми и по време на управлението му са били стартирани 9 000 държавни предприятия. Това са част от забавните факти, които очакват посетителите на музея на съветския лидер в Гори - малкото грузинско градче, където Сталин е роден.

Любопитните туристи научават още, че внучката му днес е управител на магазин в Портланд, Орегон.

По време на управлението си той получавал много подаръци от любящите граждани, разказват още в музея. Сред ценните подаръци било и луксозно кожено палто, което днес е изложено в музея.

"Палтото е било подарък за Сталин от московска компания за облекла", обяснява пред "New york times" с тежкия си грузински акцент жена на средна възраст, с лилави кичури в косата. Тя е гид в музея и закачливо допълва, че Сталин не носил палтото, защото не му било в стила.

Музея на Сталин отваря врати едва 4 г. след смъртта му. Еманация на съветския класически стил, сградата е пълна с картини, снимки и лични вещи на лидера. Колекцията е толкова богата, че в самото начало на музея се намира дори и вагонът, с който Сталин е пътувал до Потсдамската конференция през лятото на 1945 г.

За историята Сталин е спорна личност, лидер, отговорен за смъртта на десетки хиляди. В Гори картината е малко по-различна. Музеят тук рисува възхитителен и вдъхновяващ разказ за малкото бедно момче, което успява въпреки няколкото си пребивавания в царистки затвори и се издига до най-високия етаж на властта.

Липсващите части от историята

Сгушена между Русия и Турция, Грузия е известна с малко неща. Освен красивия пейзаж и вкусната кухня, страната привлича и с факта, че именно тук е роден Иосеб Бесарионис дзе Джугашвили. Синът на обущар, превърнал се в един от най-строгите лидери на ХХ век.

За грузинските туристически служби това представлява известно главоболие. В крайна сметка, как да рекламираш страната, дала на света Сталин?

Отговорът на това се крие в онова, което всъщност липсва в музея на Сталин. Тук думичката "Гулаг" не се среща. Затворите са мит. Няма дори и намек за Голямата чистка от 30-те години на ХХ век.

Колективизацията на стопанствата обаче няма как да бъде избегната. Въпреки това "Голодомора", или големият глад, заради който през 30-те години измират милиони украинци, е удобно пропуснат.

"Много грешки бяха направени в Съветския съюз по време на колективизацията", признава все пак гидът. "Но така или иначе, кооперативите бяха създадени", продължава спокойно обиколката на музея.

Как да продадеш Сталин на света?

Главоблъсканиците на Грузия за това какво да прави с наследството на Сталин понякога създават доста конфузни ситуации. През 2013 г. шефът на Националната туристическа администрация Гиорги Сигуа предложи страната да се рекламира на китайците по същия начин, по който Израел привлича християните.

"Можем да продаваме Сталин като туристически продукт на китайския пазар", предложи Сигуа. "Точно както израелците продават Исус Христос".  Дали заради това изказване, дали поради други причини, но през 2014 г. Сигуа е уволнен.

Въпреки че Грузия официално не се рекламира като "родината на Сталин", неговата личност остава като притегателна сила за десетки туристи, особено сред китайците и руснаците.

Според една служителка в музея на Сталин, само през миналата година 162 000 туристи са се поинтересували от бившия съветски лидер. "Това са повече посетители отколкото в който и да е музей в страната", казва служителката с гордост.

Дали това е вярно обаче няма как да се провери, защото властите отказват да отговарят на въпроси, свързани с туристическите обекти за Сталин.

Тази чувствителност е доста разбираема в родината му. В родния му Гори, към Сталин много хора изпитват благоговение, особено по-възрастните, за които той е епохална фигура, построила империята, победила нацистката армия.

"Той е бил обикновен човек, който е пораснал и е станал лидер на велика държава", обяснява 70-годишния пенсионер Мера Бхатадзе. Гиви Лурсманашвили кима в съгласие: Той беше гений!

За младите грузинци просталинистки възгледи като тези са едновременно смущаващи и безочливи. Без сантимент за родината си, Сталин се смята за отговорен за депортирането на 400 000 грузинци, хиляди от които - застреляни. В Гори обаче на повечето хора не им пука. Може би фактът, че личността на Сталин носи доста лари - грузинската валута.

Тук ликът на Сталин може да бъде закупен върху всичко - тениски, чанти, чаши за чай, миниатюрни бюстове, папиемашета, химикали, лули, запалки, та дори и чаши за шотове.

Освен финансовите облаги, има и още един фактор. Привържениците на теориите на конспирацията твърдо вярват, че Сталин само се е преструвал на комунист. Тайно всъщност бил грузински националист.

"Много хора, с които говорим, твърдят, че той е държал кръст в апартамента си, което значи че е бил християнин", обяснява Нутца Батиашвили, професор в Свободния университет в Тбилиси.

Образът на Сталин понякога създава напрежение между Гори и властите в Тбилиси. През 2010 г. правителството премахва статуя, която дълго време е стояла в центъра на града. През миналия май, когато се отбелязват 74 г. от победата във Втората световна война местни, активисти искат статуята да бъде върната на мястото си. Искането им е игнорирано.

По подобен начин Гори игнорира призивите на правителството да се смекчи идолизирането на Сталин. През 2012 г. културният министър съобщи, че експозицията ще бъде преработена така, че да отдава уважение на жертвите на съветския лидер.

Това обаче така и не се случва. Вместо това в музея се появява стая с маса, на която са изтръгвани самопризнания от арестанти. Турът удобно пропуска тази стая.

За някои европейци всичко това е едновременно любопитно и непонятно. "Та той е герой тук!", казва Йохен Дикман, германски турист. "Имат толкова известни грузински автори, от които всички се гордеят. Сякаш не разбират, че Сталин ги е изпратил в гулаг и ги е убил", клати глава германецът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И чичко Сталин, и чичко Димитров, и другарят Живков, всички бяха готини! И ние бяхме готини, но одъртяхме.Да му мислят младите!
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех таз окупация 44г. А защо се забравя Владая 1918г. Баварската съветска република 1919г.. А септември 1923г. Историята не започва с Сталин, нито 1917г. Крушата си има опашка. И тя е далеч и дълбоко в причините, чиито следствия се опитват да ни втълпят за начало.
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знаех, че в книжките от преди 30г., са спестявали истината за "зверствата" на армията под "фашиското" правителство, в съседна вече социалистическа държава.Нещо съвсем се обърка.Или просто четеш новата вълна, която трябва да овърти нещата, щото логика няма, ама е модерно и най вече политкоректно.Народ, който забравя историята си, е обречен да повтаря едни и същи грешки.
40
3
 
7
 
! Отговори
РККА преди 4 години
До До Че кога Македония е била българска след руско/турската война и всеки път ни клатат и то западните ни приятели а ти се радвай че в Добруджа влезе трети украински фронт а не ингилизите на Мондгомъри .Че можеше тогава в Петрич да тропат сиртаки,а в Брезник да муат сръбски плескавици...
39
8
 
7
 
! Отговори
Кой ни окупира 1944г преди 4 години
Запада или СССР.И кой избива интелигенцията тогава и превръща авиозавод във фабрика за колелета.Добре , че главния разработчик успява да се спаси в САЩ и създава реактивните самолети на Боинг
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има достатъчно материали в нета, не е като преди 30 години - да излиза една книжка с истината. Има факти, документи, снимки. Първо Хитлер ги е изпочупил от бой, поле нашите със свежи сили са ги газили три години, та от Сърбия и Гърция са били останали само огризки. Не, че е повод за гордост, щото в крайна сметка сме оставили всичко спечелено без бой и сме плащали репарации само заради предателството на комунистите и глупо стта на англофилите.
37
1
 
6
 
! Отговори
Икономика преди 4 години
Всяка година ние имаме рекордно голям търговски дефицит с Русия.Едно към сто в тяхна полза , това се нарича-пладнежки обир и безочие.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво значение имат армиите, на политическа конференция?Тито, през коминтерна защитава идеята за обединение на Южните славяни под свое ръководство. Дори и името Сърбия не съществува, в новия политически проект, така добре идейно познат от разработките на Австро-унгарската политика.Дори Димитров се кара със Сталин, заставайки зад общата позиция на Коминтерна. Но на прагматичния Генералисимус, претенциите на празни ланкачи без реална власт, му идват в повече и къса връзката.
35
6
 
4
 
! Отговори
До ркка преди 4 години
Сталин бил предложил , ама всъщност Македония ни откъснал.Айде стига с лъжите , че вече и децата ви гъбаркат , смешни русофили
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В продължение на 3 години българската, немската и италианската армия газят Сърбия и Гърция. Били са напълно разоръжени, само с полицейски части, а от партизаните сме избили всичко, което е представлявало организирана съпротива. В Сърбия са избити за половин година 40 000 партизани, останалите разпръснати и криещи се по пещерите.
33
1
 
5
 
! Отговори
Сата Н. преди 4 години
***, Тито е имал една парцалива армия от 2-3000 човека, а гърците и толкова са нямали. България финишира с над 250 000 армия, с танкове, авиация и артилерия, почти непокътнати. Фантазиите на Кремъл поне малко ги съгласувайте с фактите.
32
3
 
7
 
! Отговори
РККА преди 4 години
На конференцията в Подсдам 1945 год Италия е призната за съвоюваща Сталин предлага същия статут и за България нашите западни приятели отказват.Сталин озапти Тито да се откаже от териториалните претенции след ВСВ,а на гърците направо се изсмя, това ни спаси от трета нац.катастрофа следствие недалновидна политика на Кобурга.
31
0
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Грузинците продавали тениски и лули с лика на Сталин. Ами в този материален свят всеки продава каквото има. Когато преди години посетих Фатима се стъписах: около т.нар.светилище имаше безброй магазини и магазинчета продаващи предмети с лика на Богородица. Даже и върху бирени чаши! А когато бях в манастирите в Метеора още по-голяма изненада: цял супермаркет!
30
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Животът на руснаците по времето на Сталин е бил ад - хем са бедни, хем са умирали от страх да не ги пратят в ГУЛАГ. Да е останал жив още 20-тина години и е щал да изчисти света от руснаци, ама не сме имали късмет.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЖоАми то сега никой народ не е отправял искане до демократизаторите зад океана за внос на демокрация, но те с пропаганда, пали и " со много кютек" я внасят. Е напоследък не им се получава много, ама те са настоятелни.
28
6
 
8
 
! Отговори
Той е преди 4 години
Отмъщението на грузинците към Русия.Няма друг на света , който да е избил повече руснаци.Даже Хитлер му завижда , а Мао го копира.Македонизма е негово творение , но тука има предатели , които го харесват
27
8
 
11
 
! Отговори
полковник Иванов преди 4 години
Сталин не е бил комунист,марксист или злодей както някои се опитват да го изкарат... Диктатор може да е бил но в положителния смисъл. Иначе как се управлява такава огромна страна в тогавашното и състояние!? Сталин е бил националист т.е. най правилния начин да бъдеш полезен на своя народ!!!
26
3
 
8
 
! Отговори
До 24 Жо, преди 4 години
Жо грешиш!Тезите за световна революция не са на само на Русия, а и на Коминтерна. Има първи коминтерн, когато Русия е още царска. Има и втори коминтерн, където вече Русия е СССР, но скоро след това и писва да се занимава с представители на партии от почти 52 страни, голяма част от които, даже на са легитимни в собствените си държави, но очакват да ги храни, единствената към този момент държава на Съветите. А първата реализация на Съвети, е Баварската република. Много преди СССР.
25
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хихи, либерастите надигат вой - колко репресирани, колко угнетени ... А в същото време - колко десетки милиони са извадени от нищетата и направени достойни хора. Четете, но не пропаганда.
24
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Драги чеда на пропагандата - би било добре да прочетете малко повече от пропагандните лъжи за тази личност, особено някои негови книги, както и малко статистическа информация, за да разберете защо толкова много хора го харесват.А щом не сте прочели и толкова - би било добре да мълчите, а да не давате оценки, чиято обективност не можете да защитите с точни факти.