Човешката намеса - отговорна за промените в екосистемите

Хората вече въздействат негативно върху 72% от сушата
13 авг 2019 20:50, Екип на Bloomberg
17
Човешката намеса - отговорна за промените в екосистемите
Снимка: Pixabay

Междуправителственият панел по изменението на климата (IPCC), част от структурата на ООН, публикува специален доклад за връзката между използването на земята и изменението на климата.

Последният от поредицата доклади на Междуправителствения панел по изменението на климата, които излизат веднъж на 7 години и обхващат сушата на земята и всички останали екосистеми, твърди, че човечеството вече въздейства негативно върху 72% от сушата, непокрита с лед, съобщи Георги Стефанов, ръководител практика „Климат и Енергия“, WWF България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Човешката намеса води до промяна в естествените цикли на екосистемите. Измервайки тези промени във въглеродни емисии, забелязваме, че повече от 1/3-та от глобалните въглеродни емисии са надхвърлени.

Като негативни фактори гостът посочи не само енергетиката и транспорта, а и промяната в земното покритие в екосистемите на сушата. Тези практики произтичат и от подхода, по който произвеждаме храните си. Отделно ние разхищаваме около 1-3-та от произведената продукция. Делът от 30% неизконсумирана храна е доста висок, обясни Стефанов.

Проблемните земеделски практики

"В основата на проблемите стои индустриализацията на земеделския сектор у нас - фосилните горива за машините, например. На второ място, използваме много пестициди, торове и химикали. Третата причина е, че храните почти изцяло са пакетирани. Съхранението също е от съществено значение".

Орането на земята дава отражение върху емисиите, посочи още Георги Стефанов. "Естественото състояние на земята е да има покритие от зеленина. Когато орем непрекъснато, спираме естествения процес на съхранение на въглерод в почвата, и той се отделя. Когато спрем да орем, земното покритие започва да абсорбира този въглерод. Така над 37% от глобалните емисии възникват от обезлесяване, производство на храни и т.н. В случая месото има малък дял от този проблем", допълни той.

Отказът от консумацията на месо в помощ на климатичните промени?

"Докладът отчита, че 800 000 млн. страдат от недохранване, докато 2 млрд. души "преяждат", за което месото е голям фактор. Социалният елемент на преразпределение на консумация в случая би довел до оптимизиране на производството на месо. Огромни земеделски площи се използват за производството за различни видове фураж. Ако намалим консумацията на месо и съответно площта на този тип земеделие, това ще допринесе за ограничаване на тези емисии и това ще доведе до промяна в хранителните навици".

Георги Стефанов отбеляза още, че докладът посочва, че епидемии като африканската чума по свинете са свързани с покачването на температурите с 1,6 градуса напоследък.

"В момента с интензивните земеделски практики ние увреждаме с около 100 пъти повече образуването на хумуса, което е намалило с 50% производителността на почвите в последния половин век. Затова използваме и повече торове. Забравили сме естествените процеси - отлагането на биомасата и нейното преработване от микроорганизмите и превръщането ѝ в хумус". 

Вижте още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
Човекът е единственото животно, което активно се грижи за опазване на околната среда. На другите животни не им пука!
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15И какво очаквате да постигнете, като заклеймите човечеството? Всеки един вид потенциално е склонен да причини екологична катастрофа при прекомерно размножаване. Само че човекът е "разумен" и е особено преуспял в това отношение. "Разумен" глиган или скакалец би причинил същото, при това по-бързо, заради по-високите темпове на размножаване.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аскет с каскетМне викаш хората не са виновни. Те животните хвърлят всякакви пластмаси и химии в океаните, и пак животните обезлесяват огромни територии. Пак животните тровят атмосверата с въглероден диоксид и пак животните са виновни за изчезването на животински и растителни видове. Прав си. Хората не са виновни.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12Не всички са били гори. Високопланинските, над горната граница на гората, не са, например. Не можете сериозно да очаквате да възстановите горите навсякъде, където някога е имало. Добре е да бъде спряно обезлесяването, а вече обезлесените площи да се използват рационално, с полза и за природата, и за човека.
13
0
 
1
 
! Отговори
месоядец преди 4 години
Демек искат да правят хората вегани.Ще ни карат да пасем директно трева, вместо да я даваме на животни.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Преди да се използват за паша, въпросните площи в България са били гори.Човекът ги е изсекъл и изгорил, за да се получат пасища.Освен това, добитъкът не иска само трева.
11
1
 
4
 
! Отговори
11 преди 4 години
Пълни глупости.
10
6
 
0
 
! Отговори
Stevenunevy преди 4 години
22 августа стартует второй поток очного курса "Стабильный интернет-маркетинг" Level 1. Это обучение проходит в Москве всего 2 раза в год! Курс разработан по авторской технологии Кирилла Шишлова. Не упустите свой шанс! Кому подойдт данный курс? 1. Действующим предпринимателям. 2. Сотрудникам компаний. 3. Всем, кто начинает свой путь в интернет-продажах. Подробнее о мероприятии, отзывы и программу курса смотрите на: https://tomschool.timepad.ru/event/1024731/ https://tom.school/ Телефон для связи +7 495 41 43 413
9
1
 
6
 
! Отговори
аскет с каскет преди 4 години
Не ни лъжете - хората не са виновни !Виновни са ненаядените монополисти от цял свят,които за пари са готови и майка си да продадат !А те , както знаем , не са хора !
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До stamen (продължение)И също не става ясно, какво отношение има този доклад към нас. Докладът е правен за планетата като цяло, а в България има специфика, както знаем. В момента големи площи, които в миналото са използвани за паша, стоят безстопанствени и буренясват. Това не са естествени екосистеми, и ако се използват отново за паша, или като източник на фураж, според мен няма да има проблем. Тоест България не би следвало да има проблеми с животновъдството във връзка с доклада.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До stamenАме не е много смислена. Хем във връзка със земеделските практики "месото има малък дял от този проблем", хем месото е "фактор за преяждането", хем трябва да се оптимизира производството на месо. Всъщност, проблемът с животновъдството е в това, че голяма част от площите се използват за фуражи, а не за прякото изхранване на хората, и затова обработваемите площи са много повече, отколкото биха могли да бъдат. И това уврежда екосистемите. Това не е казано, а всъщност това е основното.
6
1
 
2
 
! Отговори
Пореден преди 4 години
Айде бе верно ли?!?
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е относително.
4
5
 
5
 
! Отговори
stamen преди 4 години
Смислена статия. Да поздравим автора!
3
5
 
2
 
! Отговори
V преди 4 години
Без торове не може да се мине. Има технология разработена в Русия която води до наторяване само на културите ,не и на плевелите.Тази технология може да реши и проблема с липсата на зимна влага . А защот не се работи по тази технология незнам .Обаче някой има интерес да ни продава торове и пестициди .Тази технология ще промени пазарни ниши .Големи губещи ще са германски руски и американски компании ;)Някой няма интерес да се развият нещата .А земеделието далеч не е най големия проблем.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бре, зачудих се кои са тези ентелегенти, къде направили този пробив в наукато, но стигнах само до О-о не
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не важи за нас българина се грижи за природата.