Таен план на Джонсън пак срина паунда

Нов ход може да затрудни приемането на закон срещу твърд Brexit
28 авг 2019 16:00, Бойчо Попов
17
Таен план на Джонсън пак срина паунда
снимка: Ройтерс

Британската лира поевтиня с над 1 процент днес, след като правителството обяви, че предвижда да удължи до 14 октомври периода, в който парламентът обикновено не заседава, с цел да попречи на депутатите да осуетят Брекзит без споразумение на 31 октомври, предаде Bloomberg.

Лирата изгуби 0,94 процента от стойността си спрямо еврото и долара до съответно 91,09 пенса за един долар и 1,2179 долара за една лира.

Акциите на британските компании също поевтиняват на фона на новото напрежение и очакването за Brexit без сделка, след като британското правителство се опитва да спре дейността на парламента, докато по-слабият паунд подсилва експортния индекс FTSE 100.

FTSE 100, който се движи противоположно на валутата през последните години, се покачва леко с 0,3% в Лондон, докато по-фокусираният към Великобритания индекс FTSE 250 губи 0,7%.

И докато паундът спадна с 1,1%, най-големите двигатели за ръста на FTSE 100 са производителите на лекарства AstraZeneca Plc, Reckitt Benckiser Group Plc и GlaxoSmithKline Plc, които генерират значителна част от приходите извън Обединеното кралство. Индексът спечели и от акциите на петролните компании на фона на по-високите цени на суровината. Строителите на къщи като Taylor Wimpey Plc и Barratt Developments Plc отчитат понижения.
„Не сме много сигурни какви биха могли да бъдат следващите стъпки, както от страна на правителството, така и от парламента, но сигурно е, че това значително повишава нивото на несигурност - това, което пазарите не харесват най-много“, коментира пред Bloomberg Стефан Барбие де ла Сере, макро стратег в Makor Capital Markets.

Планира се парламентарната сесия да се възобнови с реч на кралицата на 14 октомври. Тази реч се изготвя от правителството и в нея се очертава законодателният дневен ред за предстоящата година. Този ход, за който съобщиха редица медии, прави слабо вероятно депутатите, които са против излизане на страната от ЕС без споразумение, да успеят да прокарат закони за блокиране на такъв сценарий до 31 октомври.

Продължението на анализа четете в Investor.bg!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
питам преди 4 години
ами китай нарочно държи нисък курс на юана и печели от това - в случая с англия - тя ще има ли печалба от спадането на курса или журн..алят...а само се чудят какво лошо да предизвикат и напишат?
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеално: лира - левче!
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Британците ще купуват долари срещу инфлацията. Вече ще купуват боб, ориз и долари за спасяване от инфлацията и обедняването.
11
5
 
4
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
Пич...лекувай се.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия ше засмукат тиня и ше се гътнат. Бог има и гледа. Бог бави ала не забравя. По лошо наказание от божието никой нее измислил. И Краварите и Тия наркомани ще си получат божието възмездие за избитите хора в Бг през ВСВ когато загиват от бомбите им хиляди невинни хора сред които пеленачета и деца на по пет до десет годинки. Мислят ли че ще им се размине наказанието за варварството което са извършили. Нееее за всичко се плща.
9
1
 
9
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Малко му беше на света Тръмп,та трябваше и Джонсън да се яви.....
8
8
 
1
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
А слабата рубла нещо не може да стимулира руския износ. Газът и петролът се търгуват в долари.
7
1
 
2
 
! Отговори
Ф преди 4 години
Е кво че усетиш вие сте френска колония.Глей те да са добре че..
6
1
 
4
 
! Отговори
55019 преди 4 години
Снощният тел разговор с международника дава резултат. Все пак еднокнижника има опит с блокиране на парламент и хвърляне на пешкир, разбира се само за да се завърне слд това на белия кон на Винету.
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е, че великата рубла наближава стотака за лош долар.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приказки..без край . И без значение за БГ.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До От АнглияВажното е да го не усетиш в нощта на Хелоуин, а че и после! Иначе днеската и цел ден да гледаш, се не брои.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
циркът продължава с пълна сила! чакаме Тръмпела да приеме Наглобритания за щат и да се приключва с това ходене по мъките!
1
4
 
8
 
! Отговори
От Англия преди 4 години
А напрежение и криза нито виждам нито усещам ама нейсе край да върви....