България сред първенците по заетост в селското стопанство

Процентът е три пъти по-висок от средния за ЕС
17 сеп 2019 21:51, Нели Христова
9
България сред първенците по заетост в селското стопанство
Снимки: Reuters

България, Гърция, Полша и Румъния имат най-висок дял от населението, заето в селското стопанство. Това показват данни от Европейската статистическа служба, цитирани от румънския специализиран портал Stiripesurse.ro, цитиран от БТА.

В селското, горското стопанство и рибарството, сред източните и южните държави в Европейския съюз, 27 различни региона отчитат през 2016 г. процент на заетите поне три пъти по-висок от средния за ЕС - 4,5%. Това са пет от шест от регионите в България, осем от 13 в Гърция, шест региона в Полша и пет от осем региона в Румъния, показват данните, публикувани от Евростат.

През 2016 г. в Европейския съюз бяха заети 232 милиона души в следните шест икономически сектора: селско стопанство, горско стопанство и риболов (10,4 милиона заети лица; 4,5% от общия брой на ЕС); промишленост (35,6 милиона; 15,3 процента); строителство (14,7 милиона; 6,3 процента); услуги за търговия на дребно и на едро, хранителни услуги и настаняване, комуникации и информация (64,4 милиона; 27,7%), финансови и застрахователни услуги, недвижими имоти, научни и технически, административни и спомагателни услуги (38,1 милиона; 16,4%); и публична администрация - отбрана; социално подпомагане; образование; здравеопазване и други дейности: изкуство, развлечения и свободно време (69,1 милиона; 29,7%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 4 години
напълно е възможно с това ниво на автоматизация и инвестиции в селското стопанство. Тази заетост ако не сте разбрали, не е за хвалене, а е СРАМ!!! Да не мислите че в западна европа бабите берат малини на поляната и ги продават в кофички на улицата? Не ,няма да видите такова чудо! Там има МАШИНИ, повтарям машини за бране на малини, 1 работник с подобна машина убира толкова декари малини за 1 ден колкото 100 български бабички в селата не могат да уберат на ръка. Те така, и от там идва статистиката
8
0
 
9
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Хи, хи, колко сме били заети? Те селата ни изчезват, и хората също, пък статистиката......
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С много жени по магистралата по Европа,може но със селско стопанство не!
6
0
 
1
 
! Отговори
инконито преди 4 години
аз мога да управя държавата за 24 часа.даите ми власти,себеси да управя ми трябва повече враме,факт.....
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахаха нови вицове
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във Франция, фермерите карат моторетки и трактори, нашите, джипове и шииииибббббааааааттттт мутреси
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Майтап бе, по, кражби на евро пари
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че в България има ли вече селско стопанство? Всичкият ни зеленчук внос, плодовете също, месото също. Жените работат като бели робини в Гърция на памука и гледане на възрастни хора. Младите на запад. Селско стопанско производство нема, нема и износ на селско стопанска продукция. Да ама имаме администрация в излишък за 10 Българии.
1
2
 
13
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Явно са сравнявани с....Намибия...Да, тях ги бием....хаха....