Ердоган шантажира Европа, ползва бежанците за натиск

Когато трябва да поучи пари спазва споразумението
Обновена: 20 сеп 2019 22:12 | 20 сеп 2019 21:44,
36

Турският президент Реджеп Ердоган отново отправи заплаха към евролидерите. Той обясни, че Турция има нужда от по-голяма финансова подкрепа за милионите приютени бежанци на територията ѝ.

Ердоган заяви, че до 3 милиона сирийски бежанци могат да бъдат върнати в "безопасната зона", която той се стреми да установи в Северна Сирия. 

"Вижда се, че това е един вид шантаж. Той се  опитва да постигне нещо, което среща трудности с неговото изпълнение от страна на САЩ и Москва. Това е буферна зона, която иска да установи в североизточната част на страната и да промени етническия състав на тези райони, защото те са населени основно с кюрди и това е проблемът на неговата политика", коментира експертът по международна сигурност Димитър Гърдев

По думите му когато Ердоган трябва да получи пари, спазва споразумението, а когато траншовете се забавят, започва да заплашва.

"Той използва бежанците като форма на натиск върху ЕС", изтъкна Гърдев.

Експертът отбеляза, че турският президент не би изпълнил заплахите си, тъй като това би означавало да загуби всичко друго и уточни, че Турция не се намира в цветущо икономическо положение.

"Санкционен режим или забавяне на финансирането от европейска страна ще се отразят много негативно", каза още Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

Според него най-засегната при евентуално такова преселване на бежанци ще бъде Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
21
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Кой да му се сърди?Когато насреща му са амеби като Меркел и Макарон.. Не е луд - този - дето яде баницата...