"Догодина ще е още по-зле": Гърция най-потърпевша от фалита на "Томас Кук"

За гърците станалото е масивен удар
29 сеп 2019 10:03, Красимир Ангелов
84
"Догодина ще е още по-зле": Гърция най-потърпевша от фалита на "Томас Кук"
Снимка: Reuters

Британските туристи в Гърция са сигурни, че все някак ще се върнат у дома. За гърците обаче, които се издържат от туризма, след фалита на "Томас Кук" става още по-несигурно. Ударът е масивен, а догодина може да е още по-зле, пише в свой анализ DW.

Сряда следобед, на второто по големина летище в Гърция - Ираклион. Обикновено тук ще видите огромни опашки пред гишетата и множество хора, които чакат за регистрация и за проверка. Сравнително спокойно е. Нещо ново във фоайетата за регистрация са цивилните служители с жълти жилетки - те са специално изпратени от британското правителство в помощ на пътниците, които трябва да летят за Великобритания. Служители на летището също им оказват помощ.

Британска невъзмутимост

Хората, чакащи на опашките, изглеждат удивително спокойни и на въпроса как приемат съобщението за фалита на туроператора "Томас Кук", реагират с британска невъзмутимост. "Каква полза да се тревожим, това няма да ни помогне. Все някак ще се приберем у дома, сигурни сме", споделя една дама от Бърмингам. Тя и нейните спътници непрекъснато проверяват на смартфоните си дали имат връзка с интернет, защото в такава ситуация е много важно да си в течение на нещата. 

Още по темата
Пред екип на DW две британски дами, заклещени на летището в Ираклион, споделят възторга си от това, че германското правителство отпуска на "Кондор" - дъщерната фирма на "Томас Кук" в Германия - мостов кредит в размер на 375 милиона евро. Същевременно се оплакват, че британското правителство не е направило същото за фалиралия туроператор. Британският премиер Борис Джонсън е заявил, че неговото правителство няма да измъква "Томас Кук" от трудностите; това щяло да представлява, според него, "морален риск", защото в бъдеще и други фирми щели да очакват подобна помощ. Двете дами подчертават, че не са привърженички на Брекзита. Според тях, тъкмо Брекзитът е най-същественият фактор за фалита на "Томас Кук".

Надежди за догодина?

На остров Крит най-вече хотелите понасят трудностите, произтичащи от фалита на "Томас Кук". Според оценка на Никос Халкиадакис, който е председател на Сдружението на хотелиерите на остров Крит, в следващите дни 26 хотела на остров Крит и 48 хотела в цяла Гърция ще бъдат закрити. Всички до един са луксозни хотели, обслужващи главно клиенти на "Томас Кук". "Това е страхотен удар - също като финансовата криза преди години", посочва той.

Надеждата, че катастрофата може да се предотврати, не се е оправдала. От 15 юни насам британският туроператор не плаща за нито един от хотелите, в които по договор настанява свои клиенти. Дори хотелите все пак да успеят да запълнят незаетите стаи, като ги предоставят за продажба на друг туроператор, загубите все пак ще са огромни.

54-годишният Халкиадакис държи пет хотела в курортното селище Сталида, разположено на северното крайбрежие на остров Крит, на около 25 км от Ираклион. "Последиците за моята фирма ще са значителни, защото "Томас Кук" ми дължи близо 650 000 евро. Боя се, че никога няма да видя тези пари", споделя той.

Надеждата на хотелиерите сега е в гръцкото правителство. За да им помогне в създалата се кризисна ситуация, то би могло да ги разтовари от някои данъци и социални услуги - и по този начин да спаси работни места.

Щастие в нещастието: сезонът приключва

Недалеч от хотела на Халкиадакис е плажът. На пръв поглед тук всичко е както преди, хората се радват на почивката си. В малкото си магазинче Стефанос предлага излети с корабче и оферти за параглайдинг. Оборотът засега не е пострадал: "За щастие сезонът приключва, печалбата ми не е лоша. Догодина може да е по-зле, ако няма много туристи." Кризата ще се усети другаде по-скоро.

"Ако трябва хотелите да се закрият, цялата инфраструктура ще пострада. Производителите на хранителни продукти, фермите, пералните и службите по чистотата - навсякъде ще се наложи да се съкращават работници", изтъква Халкиадакис.

Поразходи ли се в Сталида, човек веднага забелязва, че малкото курортно селище се издържа от туризма. Баровете и ресторантите по крайбрежната алея очакват клиенти. Те обслужват главно германски и британски курортисти. Например Rober's Return Pub - британският пъб, чиито съдържатели са Костас и жена му.

"Британските туристи явно оредяват. Догодина май ще трябва да помисля за нещо друго", казва замислено Костас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 48Бвп На Гърция е под 200 милиарда евро, а не 320. По глава от населението тяхното е 20 000$ нашто 10 000$. Бъди коректен, нищо други не твърдя.
50
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До HeinrichHimmlerНа бузлуджански *** като тебе все ГЕРБ им е виновен.
49
8
 
33
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Не знам за гърците, но нашият туризъм е на изчезване... мутрите от ГЕРБ унищожиха и разграбиха всичко, което можеше да се открадне или присвои! Честито, чакаме фалита на държавата !
48
1
 
26
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
След празниците се оказа че повечето от половината колеги са били в Гърция. Ако дъщерята не беше на практика в Несебър (тя учи в НУИИ "Илия Петров" и ходят да рисуват два пъти годишно по седмица някъде в България) и ние щяхме да сме там. Харесали сме си едни къщи точно преди първият ръкав в Халкидики и ходим там редовно - 370км от врата до врата. Всяка година все повече българи ходят в Гърция.
47
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ангелкова ли плати за тази статия. Подготвя терена че и догодина ще е пусто на морето ...Гърците не ги гледайте, те имат и закони и инфраструктура и петсонал, ще се оправят даже няма да забележат. А ние? Ние ще чистим пайжините по бетономорието ...Държавата цирк
46
7
 
5
 
! Отговори
Реалноста преди 4 години
За бсп ще е още по зле още от тая никой никаде няма да ги избере а и Субсидията трябва да връщат ...
45
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 19Митовете за "българи" и "пенсионери", ровещи по кофите за ***, са единствено в комунистическата ти кратуна отпреди десетина години.Остави десетина бутилки до кофата, и ще видиш, че няма кой да ги прибере и след три дни; остави на парапета на оградата в съдчета останки от снощното рагу или пилешка супа, и ще си стоят там дни наред; единствените, които ще бъркат в кофите за *** и в зад..те си са трольовците като теб - какво да се прави, Цецо Васильов и *** спират парата.
44
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Василев 12Какви "къщички за гости" бре, "василевсе" комуноиден трольо? Забрави ли Тошо за какво беше подсъдим - тъкмо за раздаване на "къщенца" на "заслужили другари и артистки" в Зона Б-5, Дианабад и къде ли не още?Дори не си струва да споменавам имотите по "Дондуков" и идеалния център, които твоите църву...овци прилапаха още през 1945 г. и интернираха собствениците там, откъдето се навлякоха като *** в София.
43
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БВП на гърците е около 320млрд евро.Нашия е около 55млрд!Виждаш ли разликата?Частта от туризма варира между 8-12%. Спрете да пишете глупости и се заинтересувайте каква е истината, а не да повтаряте като папагали лъжите на псевдобизнесмените!
42
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Гърция цялата им икономика се крепи на туризма. От 1980 г. са в ЕС. Никакво едро производство нямат. Осланят се на туристи и на износ на маслини портокали и зехтин. Поне някакво машиностроене да бяха подхванали. Ама мързела ни оре ни копа. По цял ден лежат под сенките пият узо маат кюфтаци и ягнища и викат Зле сме много сме зле давайте евро че измрееме. Най лошото е че лежат на чужда слава. Въпреки че нямат нищо общо с Византииците. Те са Африканци но се имат за Византиици.
41
0
 
23
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
В статията няма информация колко са британските туристи в Гърция, колко са дошли с въпросната компания, какъв е размера на парите, които гръцките хотелиери ще изгубят? За какво изобщо сте я писали?
40
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Липсата на Английски туристи ще бъде компенсирано от български. Като се съберат 3 почивни дни и цяла София се мести в Гърция. Напоследък дори се появиха еи еднодневни екскурзии-тръгваш от София в 6 сутринта, в 12 си в Аспровалта, 3 часа плаж, и в 16 часа-обратно.
39
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен ако Грета Тунберг не успее да ги убеди, че е вредно да се лети със самолет.
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Природата празно място не търпи,така е и в бизнеса .Тая ниша просто ще я запълнят други фирми Все пак става въпрос за много пари
37
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бабини деветини. На Балканите сме тарикати, нищо особено не се случва заради фалиралата великобританска компания, обаче се вдига врява умишлено, за да може да има спекула с цените. "Ама толкова милиона сме изгубили", "Ама толкова ще изгубим другата година", ама толкова ще спечелят и изгубят пра-пра-пра-внуците ни... Нямам думи... А иначе уж разказвахте, че Европа се борила с картелите и изкуствения монополизъм. А каква стана тя...
36
1
 
38
 
! Отговори
Очите преди 4 години
Догодина два пъти ще отида при комшиите да ги спасявам от фалит.
35
8
 
19
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Името Томас Кук си е чисто пиратско и издава,че тия наглосаксонци ще прецакат нормалните.
34
9
 
56
 
! Отговори
TooMuchCooking преди 4 години
Минимална в Гърция 800 евро , зле са , минимална заплата в Полша 500 евро на месец пак са зле , мин. заплата България около 250 евро на месец , стабилни в ЕС ....
33
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати държавите да се осланят на една фирма да ги храни. Все едно аз да се надявам на майка ми и баща ми цял живот да ме хранят. Ами рано или късно те ще си заминат от този свят и аз пак ли ще чакам. Тези от Кук да не би да са вечни. Ето че дойде момента да фалират а покрай тях и милиони други. Капитализъм Другари най доброто което било измислено, щото друго нямало по добро. Ай сиктир бе.
32
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пукоа ни за Гърция, важно е в Боколандия как са нещата