Берлин се бори със свръхпопулация от сладководни раци

Те са типични за южната част на САЩ и Северно Мексико
Обновена: 13 окт 2019 16:01 | 13 окт 2019 15:53, Анисия Иванова
16
Берлин се бори със свръхпопулация от сладководни раци
Снимка: Pixabay

Инициативата на властите в Берлин да намалят свръхпопулацията на сладководни раци чрез улов и консумация изглежда успешна, съобщава агенция ДПА.

От началото на сезона - от април до края на септември, са били уловени 22 000 от тези членестоноги. Този брой е наполовина по-малък, в сравнение със същия период от миналата година, констатира Дерк Елерт от екологичната администрация на града. Което означава, че популацията намалява, но тя все още е значима и усилията на експертите ще продължат и през 2020 година.

Не е известно дали германската столица ще успее да се справи с тази напаст, тъй като сладководните раци бързо се възпроизвеждат. Те са червени на цвят и могат да достигнат до 15 сантиметра дължина. Животните са типични за южната част на САЩ и Северно Мексико. Те са се разпространили в Берлин след като някои от животните, отглеждани в аквариуми, са били изоставени в природата.

През 2018 година риболовците получиха разрешение да ги ловят в берлинския парк Тиргартен, като техният улов достигна 38 хиляди бройки. Раците бяха продадени за консумация като местен деликатес. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Берлинраципопулация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
Е, в нашите реки няма нито раци, нито риба. Изтече ми билета на 23.9 и не си го поднових. Няма смисъл. Докато си седиш с въдица минават 20 човека с мрежи, "парашути" и какво ли не още. Не съм виждал жив инспектор от години по реките.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страхотно мезе за бира!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2"а сладководните раци в реките в българия защо изчезнаха напълно?"Е чак пък съвсем да са изчезнали, не са. Но намаляха. Обичат чиста вода, тъй че си правете изводите... И ги и ловят - я за мезе, я за забавление. На Витоша в рекичката на Железница имаше раци преди години. Дори и децата на туристите ги ловяха и разнасяха. Сега няма.
10
0
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Добре, че вместо раци не са изхвърлили крокодили в Берлин!
9
3
 
29
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Абе със сигурност свръхпопулацията е проблема на Берлин, Германия и Западния свят, но не тази на раците, а една друга. На *** бежанци изповядващи религията на мира и любовта!
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странна статия ?!?!38 хиляди за една година хич не са много,те как са ги броили?А колко хиляди риби са изяли? Дали си броят броя на кюфтетата или стековете.Пълна глупост.
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами, при такава свръх популация на речните раци в Германия, решението е... - варени раци, биричка и пържени картофки!-)))))))
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това да си пуснеш екзотичния домашен любимец от аквариума/клетката в неестествена среда е нещо като малък тест за интелигентност.
5
2
 
19
 
! Отговори
Сенсей Ага преди 4 години
Ние в парламенто имаме 120 алигатора и 120 кракодила
4
2
 
12
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Да продължават в същите темпове с приема на емигранти и ще видят къде зимуват раците...или може би и тях ще ги разрешат за лов?
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
38 000 бройки, защото някой си пуснал тези от аквариума в реката? Леле мале.
2
3
 
24
 
! Отговори
do 2 преди 4 години
в бг скоро и хората ще изчезнат.....
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво господине!