9 страни се обединиха за по-ниски цени на лекарствата

България не е сред държавите, които ще преговарят с фармацевтичните компании
29 окт 2019 13:18,
16
9 страни се обединиха за по-ниски цени на лекарствата
Снимка: архив, Reuters

Девет европейски държави обявиха, че ще преговарят заедно с производителите на лекарства, за да договарят по-ниски цени на новите медикаменти.

Здравните министри на Белгия, Люксембург, Холандия, Ирландия, Дания, Португалия, Литва, както Норвегия и Швейцария лансираха в понеделник в Брюксел Международна инициатива за сканиране на хоризонта. Чрез нея ще се събира информация за различни проблеми. Данните от нея ще могат да се използват и за общо договаряне с фармацевтичните компании, за да ограничат цените на излизащите на пазара нови лекарства.

“Пациентите ще имат по-бърз достъп до иновативни, качествени лекарства на достъпни цени “, коментира пред белгийския вестник “Льо Соар” здравният министър Маги Де Блок.

Според вестника обединяването на силите е от основно значение в международната фармацевтична индустрия.

Белгия, Холандия, Люксембург и Австрия са инициатори на сдружаването.

През септември белгийските граждани събраха с текстови съобщения 2 милиона евро за купуването на една доза от най-скъпото лекарство в света. То беше необходимо за лечението на рядко генетично заболяване на дете. Медикаментът беше купен и според родителите то реагира много добре на иновативното лечение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: цени на лекарствата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За българските правителства високите цени на лекарствата не са проблем. Това е проблем на народа който тъне в безпаричие. Властта спи зимния си сън целогодишно и се оправдава със особеностите на капиталистическия пазар. А народа намалява с по 40 000 /четиридесет хиляди човека/ годишно. 100 000 умират, 50 000 се раждат. Цените на лекарствата хвърчат в небесата. Просто БЪЛГАРИЯ!!!
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как ще стане това у нас,след като един от водещите производители и търговци на медикаменти си имат собствен министър?
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те много добре знаят управляващите защо не са сред групата. Защото в най-бедната страна от ЕС, някои лекарства за онкоболни са от 3 до 5 пъти по-скъпи отколкото в съседните страни. И то не заместители , а абсолютно същите. Аз купувах с рецепта лекарствата от Букурещ и с транспорта и таксите, ми излизаше 2 пъти по-евтино. ЗАЩО ЛИ?
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"България не е сред държавите"България не е само сред държавите,ами тук усилено се работи по въпроса да се осигуряване здравно в една"група"и същата тая" група" да ни продава медикаментите!Ха да познаем коя е тя!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е ГЕРБ да вдигне ДДС-то на лекарствата и храните от 20% на 100%.
10
0
 
5
 
! Отговори
Тук преди 4 години
Въпросът се реши генерално.С постановление на МС се забрани вноса на иновативни терапии.Внай-добрия случай,ще се внасят,когато са внесени поЗК в 7 държави от ЕС.Не се отчита факта,че то може да се внася от страни в ЕС,които нямат ЗК. При това го направиха тихомълком и без обществено обсъждане.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално режима Герб има норми за намаляване на населението ,които трябва да се спазват,даже биха увеличили още лекарствата!
8
0
 
16
 
! Отговори
Спасявам се в Турция преди 4 години
Производител турска фирма /да не правя реклама/. Лекарствата им се продават и у нас. Тук цените са силно завишени - къде двойно, къде и тройно. И хр.добавки същата работа. Масло от черен кимион тяхно производство 250 мл. там 24 т.л., което е 8 лв., у нас същото е 39лв.Имам база за сравнение и на цените в Англия, където пак са много по ниски /при техните доходи/но да не досаждам повече пък и да не ми се вдига кръвното
7
0
 
17
 
! Отговори
бачо преди 4 години
що да преговарят! няма нужда! тук сме цъфнали и вързали, във всяко едно отношение!
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е защо да преговарят за намаление цените на лекарствата. Да не са луди да спаднат цените и Пенсионерите в БГ да купуват евтини лекарства и да доживеят до 90 години.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, дано се случат нещата. Напоследък в този ЕС има доста смислени инициативи за разлика от предните години, когато въвеждахме 14 пол и урелигулирахме формата на краставиците.
4
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2След като Борисов изгради газовите магистрали ще имаме най-евтиния газ в света.
3
0
 
14
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Пука му на Винету за лекарствата нали ние сме ОК според него какво значи няколко стотин заминали си.
2
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те са бедни държави и затова искат по-ниски цени на лекарствата, а според ГЕРБ България е богата държава и трябва да плаща по-скъпо за лекарства, за F-16, за нефт и газ, ... По-скъпи стоки, по-голяма комисионна за ГЕРБ.
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези 9 страни са комунистически и антипазарни.