Експерт: Контингентът на САЩ в Европа е минимален

Зоната на отговорност на НАТО се поема от армиите на Европа
28 ное 2019 22:20, Анисия Иванова
13

Страните членки на НАТО постигнаха споразумение, което ще позволи на САЩ да внасят по-малка вноска в бюджета на алианса.

По силата му САЩ ще намалят вноската си до 16,35 процента от бюджета на НАТО. Германия ще плаща същия процент, а останалите страни членки, с изключение на Франция, ще плащат по-големи вноски.

"Още на първата среща този въпрос за вноските в алианса беше поставен от Доналд Тръмп на германската канцлерка. Тези сметки са нараснали до драстични цифри", коментира експертът по международна сигурност Димитър Гърдев в "Денят ON AIR".

Според него в разумен срок от няколко години Германия би могла да се справи с внасянето на по-високи вноски. Той коментира, че от 29-те държави в организацията, само две държави не са европейски - Канада, САЩ.

"Зоната на отговорност на НАТО се поема от армиите на европейските държави. Контингентът на САЩ е минимален", заяви експертът.

Гърдев коментира изказването на френския президент Еманюел Макрон, че НАТО е в мозъчна смърт.

"Това е просто медиен израз, не може да се говори конкретно. Защо го направи Макрон? Защото войските му, които се намираха под егидата и защитата на американския контингент в Сирия бяха изненадани, без никой да ги уведоми, американците се изтеглиха, което ги постави в неловко положение и опасност", обясни той пред Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Казуар преди 4 години
До КОНСТАНТИНОВТи като че ли имаш амнезия, Русия вече нападна няколко съседни държави, или пишеш по инерция.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай ганюОт какъв зор?Поради измислената "руская заплаха",да даваме излишни пари за нещо,което не ни е необходимо,нито се яде,нито се пие?Ние от руснаци нямаме абсолютно никакъв страх и никога не сме имали,че ние бяхме и по-свободни и по-богати и по-образовани,когато СССР беше на власт.И нямаше нито един руски войник в България.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какво излиза?Че големите и по-богати държави ще плащат по-малко от малките държави,които ще плащат повече,това вече мина червената линия на безобразието!Ние равноправни членове ли сме или сме колонии?Къде ни са дълговете,които имахме да вземаме от Либия,там си откраднахте сметки, злато и петрол от Либия,а за България един голям *** и дори дълговете които имаше Либия към България не се изплатиха! Ай сектир!
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не им харесва да напуснат Европа с окупационният си корпус . Не мисля , че са добре дошли в Германия . Руснаците се изтеглиха , крайно време е и те да напуснат .
5
6
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
без съмнение много страни се налага да увеличат вноските си и да се балансират спрямо другитеосвен това половината армии в алианса особенно от източния блок имат супер нужда от огромна модернизация
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе, като е минимален, тоз експертин що не каже бройката на базите и военните на САЩ в Европа. Може и само в Германия.Благодаря.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кат' са малко, не са достатъчно. т.е. не са ефективни....когато в частния бизнис нещо не е ефективно, то се закрива.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
само като го чух с коментарите завоенноморска база Варна и ми стана че хич не е в час милия, познанията му са от списание Океан за ВМС. България има така наречена флотилия бойни и спомагателни кораби които почти 50/50 са във Варна и Атия(Бургас)ама то не е тайна пише го явно във интернет, но кой да чете....
1
3
 
15
 
! Отговори
факт преди 4 години
Европа е окопирана от САЩ,а този"експерт"лъже много...не безплатно.