Турска преса: Вече определяме играта в Средиземно море

Източното Средиземноморие - арена на борба за енергия
3 дек 2019 11:30, Елка Василева
21
Турска преса: Вече определяме играта в Средиземно море
Снимка: архив, Reuters

"Уравнението се промени" (в. "Милят"), "Решение в Средиземноморието е невъзможно без Турция" (в. "Йени акит"), "Вече определяме играта" (в. "Стар") - това са някои от заглавията в турския печат, който днес продължава да разисква последиците от договореното с Либия споразумение за делимитиране на морските граници в Средиземно море между двете страни.

"Турция вече има право на дума в енергийната геополитика", пише в. "Стар", цитирайки мненията на експерти. Според проф. Октай Танръсевер с хода си Турция е декларирала пред света "своята позиция в защита на собствените си законни права и правата на кипърските турци върху енергийните източници в региона".

Илхан Сагсен от университета в Болу смята, че подписването на споразумението с Либия е ход, който може да промени коренно геополитиката в Източното Средиземноморие. "Картите ще бъдат отново преместени от гледна точка на международното право. Турция не може да бъде изключена от средиземноморското уравнение", изтъква той.

Сходен анализ прави и в. "Йени акит", който посочва, че споразумението с Либия "ще принуди страните от региона на Източното Средиземноморие, превърнал се във важна арена на борби за енергия, да седнат на масата за сътрудничество".

Още по темата

"Турция развали играта", пише още вестникът, като отбелязва, че с меморандума Турция е попречила на Гърция, Египет, кипърските гърци и Израел да подпишат сходно споразумение с Либия против интересите на Турция. Вестникът твърди, че Либия също печели от сделката с Турция, тъй като получава по-голямо морско пространство от "това, което Гърция едностранно й определя".

"Милят" цитира коментари в гръцкия печат по темата. В. "Димократия" определя споразумението на Турция с Либия като "шах и мат" от страна на Турция, а "Етнос" пише, че "Атина е била хваната, докато спи".

"Атина преследва невъзможното", пише в. "Йени шафак". Според изданието "Гърция, чиито усилия да създаде свършен факт в Източното Средиземноморие са претърпели провал, сега иска да си го върне (на Турция) чрез остров Кастелоризо". Атина обсъжда подписване с Египет на споразумение за изключителна икономическа зона, за което отправна точка следва да бъде о. Кастелоризо, пише "Йени шафак". Вестникът отбелязва обаче, че прилагането на изключителни икономически зони посредством острови противоречи на международното право.

Междувременно Турция публикува карта, на която е отбелязана собствената й изключителна икономическа зона, определена въз основа на споразумение от 2011 г. с кипърските турци и споразумението с Либия от миналата седмица. На картата е разчертана и границата в Средиземно море между континенталните части на Турция и Египет, посочва "Йени шафак". Картата е споделена в Тwitter от Чагатай Ерджийес, директор на отдела за двустранни политически въпроси и мореплаване, въздухоплаване и граници на министерството на външните работи на Турция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
6
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Важно беше за нашите евроатлантици да не получаваме аз директно от Русия газ... Абе стига с вашето мурзилажко мислене!Не ние, а Гърция е най - ощетена в случая.Кой е виновен, че руските мохамедани, искат да са монополист?
18
11
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Географски Гърция се намира на два пъти по - късо разстояние до Либия отколкото Турция. Ако ставаше така всеки би си присвоявал територии. За сега това прави Русия и то незаконно. Не може за територия отдадена преди сто години (дори и да са по-малко) да се предявяват претенции!
17
3
 
7
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Важно беше за нашите евроатлантици да не получаваме аз директно от Русия. Затова няма Южен поток, а има Турски поток, След като минава и през Турция, вече всичко е наред.
16
3
 
9
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Благодарение преди всичко на г-дата Иван Костов,Бойко Борисов/и др./,на СДС ,ГЕРБ/ и др./Турция вече е важен и незаобиколим център в енергетиката!А като добавим и военната и икономическата мощ -просто фактор,с който трябва да се съобразяват държави много по-големи и силни от България!Дали това е добре за България-не знам,аз разбирам нашата значимост вече като разменна монета при конфликти!?
15
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е началото на края за туркия. Кюрдистан и Анатолия са някои от новите държави *** мястото й.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Turk2500години са малко. Запиши 25000.
13
5
 
7
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА СЕ РАЗПОРЕЖДА В МЕЖДУНАРОДНИ ВОДИ!!Нердене Турция Нердене Либия!?
12
0
 
9
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Какво определят Незнам но ми мирише на изгорЕла четина!
11
22
 
4
 
! Отговори
Ген. Тошев преди 4 години
България трябва да започва усилено да се готви за война с Турция. Хубавото е че този път съюзниците ни са многобройни и няма да се налага да изнасяме цялата война на плещите си. Трябва да обърнем цялото си внимание върху неоосманската пета колона в страната си и да я ликвидираме решително, безпомощно и окончателно.
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туй е договор за лимит,както го наричат делимитация за ползване,но пространството си е очертано как свободна морска международна зона как за транспорт-корабоплаване и икономическа щот транспорта е включен в икономиката как неразделна част,подобни свободни водни пространства-зони за движение на транспорт и с икономически цели има в океаните,които никой не може да си присвои по двустранни споразумения понеж противоречи на международните права и никак не ги допълва за съседни и противолежащи страни
9
8
 
6
 
! Отговори
Turk преди 4 години
Ot 2500 godini imame doverenie v armiqta ni!
8
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Вече почти нямаме армия, всеки по-силен може да ни нагъзи както си иска."Щото по-слабите не ни дупят, нали? По-лошото е, че най-много ни дупят съюзниците. То с такива съюзници, даже да нямаш врагове и си пълен аут...
7
21
 
14
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Когато утре кажат същото от Кърджали Пловдив до Варна, ЕК само ще потвърдят промяната. Русия е гаранта за нас, но герб ги наритаха по заповед накозяпю
6
1
 
9
 
! Отговори
Исти преди 4 години
Вие сте само актьори- режисьорите са други
5
6
 
29
 
! Отговори
факт преди 4 години
Така е, силната войска е незаобиколим фактор в международната политика. Примери: САЩ, Русия, Турция. Беззъбият ЕС само гледа отстрани. България е имала силна войска допреди 30 години. Вече почти нямаме армия, всеки по-силен може да ни нагъзи както си иска.
4
18
 
16
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
На края тия чалмари ще предизвикат другите страни и ще се видят какъв кирлив фактор са!
3
9
 
46
 
! Отговори
+- преди 4 години
Турция е фактор на Балканите и Близкият ИЗТОК -харесва ли това ,не ви ли харесва -но трябва да си признаем .Турция е регионален фактор в днешно време .Това е Истината ... .
2
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Определяте играта на пазара на рахат локум и булки в Димитровград!
1
13
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
И в Черно море е същото. Да не забравяме спорната морска граница в Черно море, която признахме в интерес на Турция.