Петиции в три държави – не искат да пускат китайци

Мерки, които се взимат по света заради новия коронавирус
29 яну 2020 16:09, Елка Василева
20
Петиции в три държави – не искат да пускат китайци
Снимка: архив, БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин заяви, че предотвратяването и възпирането на разпространението на новия коронавирус си остава комплексна и неотменима задача, предаде Ройтерс. 132 души са починали от новия вирус, а близо 6000 са се заразили по последни данни на китайските власти.

Същевременно стотици хиляди хора в Южна Корея, Малайзия и Франция се подписаха под онлайн петиции за забрана на китайски пътници да влизат в техните страни, предаде ДПА.

В Южна Корея под петицията са се подписали 578 000 души. Тя беше качена в сайта на президентството миналата седмица и в нея се призовава за временна забрана на достъпа на китайци до страната, за да се попречи на разпространението на коронавируса. Южна Корея планира да евакуира 700 свои граждани от китайския град Ухан.

В Малайзия под сходна петиция са се подписали 400 000 души. В документа китайците са набедени, че водят нехигиеничен начин на живот, който е предизвикал разпространението на болестта. Малайзия регистрира 7 случаи на зараза с коронавируса.

Още по темата

Не се съобщава колко души са се подписали под сходна петиция във Франция, но жители от азиатско потекло се оплакват от дискриминация, откакто избухна епидемията. Франция миналата седмица стана първата европейска страна, в която бяха регистрирани случаи на зараза с новия коронавирус.

Днес стана ясно, че британците, които са евакуирани от Ухан, ще останат 14 дни в изолация като предпазна мярка, предадоха световните агенции, като се позоваха на британското правителство.

В САЩ пък самолет, евакуирал 201 американски граждани от Ухан, получи разрешение да продължи към крайната си дестинация - Южна Калифория, след като преди това пътниците бяха подложени на медицински тестове в Анкоридж в Аляска, където машината спря за презареждане, предаде Асошиейтед прес. Самолетът сега ще кацне във военновъздушната база Марч в Ривърсайд в Калифорния вместо на международното летище в Онтарио, както беше по разписание. До момента на кацането пътниците ще бъдат подлагани на още изследвания.

Италия подготвя полет за евакуиране на своите граждани от Ухан, предаде Ройтерс, като се позова на италианското външно министерство. Представител на ведомството каза, че има около 50 италианци в Ухан, които са изолирани там в опит да се предотврати разпространението на вируса.

Германия в скоро време ще започне евакуацията на своите граждани от Ухан, допълва Ройтерс. Очаква се те да бъдат превозени от Ухан до Франкфурт, след като властите на провинция Хесен дадат съгласие за това, заяви германският министър на здравеопазването Йенс Шпан. Планира се завърналите се да бъдат поставени под карантина.

Днес Обединените арабски емирства потвърдиха първи случаи на зараза с новия вирус, предаде АП. Лекарите полагат грижи за четири души от едно и също китайско семейство, които са пристигнали от Ухан.

Кувейт днес призова гражданите си да не пътуват до китайския град Шанхай заради коронавируса, предаде Ройтерс.

В Австралия китайският национален отбор по футбол доброволно се съгласи да бъде поставен под карантина в хотел в град Бризбейн, тъй като е транзитирал през Ухан, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Отборът е в Австралия за квалификационна елиминация за Олимпийските игри.

Компанията ИКЕА обяви, че затваря половината от 30-те си магазина в Китай, за да избегне разпространението на вируса, предаде Ройтерс.

В Русия президентът Владимир Путин обсъди на специално съвещаниe ситуацията с новия коронавирус и мерките за предотвратяване на неговото проникване в страната, предаде ТАСС. На срещата вицепремиерът Татяна Голикова каза, че засега случаи на зараза в Русия няма, но риск от проникване има. Под наблюдение са били 139 души, но у нито един от тях не е бил открит новият коронавирус. Путин пък поръча да се сведат до минимум човешките загуби от разпространението на пневмонията, предизвиквана от новия коронавирус.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: Китайкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
6
 
! Отговори
Апокалипсис преди 4 години
Този който е заразен с вируса няма как да разбере като симптомите се появяват след 15 или 20 дена. А на летищата ги проверяват само с термо камери който е над 30 градуса го слагат пос карантина. В Българив може дс има заразени и в половин свят също. Именно ще се разбере след 10 15 дена. Първи случай на вируса е регистриран преди 9 дена!
18
1
 
5
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
Нека да бъдем добри хора, нека ги пуснем всичките в Союза и ги посрещнем в Брюксел с тържествена церемония!
17
5
 
3
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Забранено за китайци и кучета
16
1
 
10
 
! Отговори
опасно ли е или да преди 4 години
Много ме ядоса някаква бг професорка Михайлова, която по една телевизия безгрижно кяазваше как се преувеличавало за коронавируса, преобладаващата част от умрелите били хора със съпътстващи заболявания - диабетици, сърдечни болести... А ***, мадам, на диабетиците и на хората със сърдечно-съдови заболявания не им ли се живее? Защо ги отписваш?
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз грам не проумявам, защо трябва държавите да евакуират потенциално заразени свои граждани, уж били здрави ама то симптомите до 14тия ден, самички да си вкараме заразата... Ако има някой по вещ да ми обясни моля логиката на "Да в Китай има наши сънародници в заразените райони, евакуираме ги!", нямам нищо против хората, дано са добре, но общественото здраве е по-висша ценнос...
14
1
 
5
 
! Отговори
затова преди 4 години
Кой се е заразил първи? Заразил се е жител пна Ухан, който си купил от пазара прилеп, сготвил и изял прилепа. Вирусът се предава и по змии. А както знаете, китайците са всеядни. Лошото е, че вирусът постъпва към хората през живетните, но се предава и от човек на човек по въздушно-капков път. Тоест, човек може да се заразди и в автобуса. Докато не бъдат излекувани всички болни от новата болест, трябва изолация. Все още няма лекарство!
13
1
 
6
 
! Отговори
кой преди 4 години
Китайското правителство и Бил Гейтс са дали милиони пари за разработка на ваксина и парите са за Института по вирусология в Ухан. Поне нека в най-скоро време да има лечение на болиестта. Бил Гейтс е превел пари и в Африка, за превенция в случай, че вирусът бъде пренесен в бедна държава, която не може да вземе нужните мерки. Но защо се чака само от Китай да открие лекарството против новия вирус? Кой ще бъде пръв в излекуването на хората?
12
3
 
14
 
! Отговори
факт преди 4 години
Всички смятат епицентъра на заразата Ухан за малък провинциален град. Но "малкият" град има 12 милиона жители. Повече от България! В този град се намира Институт по вирусология, където се правят експерименти. Дали коронавирусът "случайно" е излязъл от пределите на лабораторията, дали по друг начин, но е факт, че спокойно може да се нарече биологично оръжие. И все още няма ваксина и лечение.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евала.
10
1
 
6
 
! Отговори
??? преди 4 години
Вярно ли е, че за последните 3-4 месеца в САЩ от някакъв щам на грип са заболяли 17 милиона човека, от които почти 7000 за починали по официални съобщения на техните здравни власти?
9
1
 
8
 
! Отговори
Неграмотност преди 4 години
Цифри или числа? Цифрите са 10 на брой в десетичната бройна система. Какво означава "Ако цифрите са верни"?
8
6
 
5
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Ако цифрите са верни,те показват,че взетите мерки,макар и закъснели с няколко дни заради бюрократични причини действат и ситуацията започва давлиза под контрол.Ако сравним с други вирусни епидемии през последните 100 г този път няма лавинообразно нарастване на заразените и заболелите и имаме хиляди,а не милиони от тях за същия период от време.Явно прогнозите за катастрофална епидемия като тази от 1918-20 г убила над 120 милиона човека по целия свят няма да се сбъднат.
7
2
 
8
 
! Отговори
Леле до 6 преди 4 години
Не й давай идеи, па, ти!.. малко й трябва хаха
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Меркел как още не ги е поканила в Европа да им помагаме и да ги лекуваме.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Aliexpres ще спре ли доставките?
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвсем нормално е да не искат да допускат китайци като има този вирус.
3
7
 
11
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Звучи доста плашещо. Ако изолацията на Китай продължи месеци - ще има сериозни последствия на международните борси/пазари и ще се отрази негативно на всички.
2
4
 
19
 
! Отговори
123 преди 4 години
Станаха много силна икономика.С този вирус им е,,ха мамата.За пари всичко е позволено,пък и едни наши далечни братя имат интереси по целия свят.
1
7
 
12
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Сега е момента Ангелакова да направи решаващ пробив в туризма като покани неколко миленона Уханци на родното Черноморие