Хората, които са в дъното на социалната стълбица

Те нямат права, живеят като роби
13 сеп 2020 13:45, Петя Славова
70
Хората, които са в дъното на социалната стълбица
Снимка: БГНЕС

Те са в дъното на социалната стълбица и нямат почти никакви права: близо 4 милиона души в Африка на юг от Сахара живеят като роби. Официално робството там е забранено, но само на хартия. Един пример от Мавритания:

Матала Оулд Мбойрик е израснал като роб. Днес той живее в покрайнините на Нуакшот, столицата на Мавритания. След 30 години зависимост от своя "господар", Матала днес е свободен човек. Но е беден и продължава всеки ден да се бори за физическото си оцеляване. Спомня си с ужас годините на робството: "Грижех се за камилите и кравите, носех вода за господаря. Биеха сестра ми и майка ми, които пред очите ми бяха сексуално насилвани".

Кошмарът приключил през 2003 година, когато служители на местна неправителствена организация убедили "господаря" да освободи Мбойрик.

Но той не е изключение – по данни на правозащитници, все още няколко хиляди души в Мавритания живеят в робство, съобщава "Дойче Веле". Повечето са чернокожи маври и представители на малцинствената група харатин.

Робските отношения се изкореняват трудно

Робството има дълга история в Мавритания. Тя е последната държава, която го забранява – чак през 1981 година. "От поколения по-тъмнокожите са държани в плен от светлокожите мавританци и дори са възприели езика им. Децата и внуците им автоматично стават собственост на семействата", обяснява Сара Матюсън, която работи за организацията Anti-Slavery International, чието седалище е в Лондон. Сара живее и работи в Сенегал.

"Много роби се еманципираха от своите господари, особено през последните 40 години", казва Матюсън. Но в своята работа тя продължава да се натъква на случаи, при които собствениците на роби упражняват контрол върху хора ежедневно и ги принуждават да работят без заплащане. Според Матюсън, приетите през последните години закони не се прилагат.

Натурализация на робството

Робството има вековна история в много африкански страни, разказва Матюсън. "Виждаме проблеми с етническите групи в зоната Сахел, в страни като Чад, Судан, Мали и Нигер. Исторически по-скоро светлокожите туареги от северните райони са поробили тъмнокожото население на южните райони." В много африкански етнически групи подобна йерархия се е превърнала в традиция. Международната организация на труда към ООН говори за 3,7 милиона души в Африка на юг от Сахара, които живеят в условия, подобни на робство, вкл. в Нигер.

Под натиска на правозащитната организация "Тимидриа", през 2003 година правителството на страната класифицира робството като самостоятелен състав на престъпление, разказва Мохамед Могазе пред ДВ. Но то почти не се преследва, допълва представителят на неправителствената организация. “Робите стоят на най-ниското стъпало на социалната стълбица. Те нямат право на собственост", обяснява той.

Могазе си сътрудничи с властите, за да осигури достъп до образование и работа на хората, които живеят в условия, близки до робството. Той работи и с Министерството на правосъдието за законова реформа и се надява, че ще се намери политическа воля.

Възникват нови форми на робство

Сара Матюсън предупреждава за нови форми на робство, като например принуждаването на деца да просят. "Момчетата винаги са били изпращани в религиозни училища, за да учат Корана наизуст. Преди обаче общността ги е подкрепяла с храна. В днешно време те често просят пари", казва Матюсън.

Принудителният труд в домакинствата на богати семейства също е проблем. Матюсън обаче не иска да прави разлика между традиционните и съвременните форми на робство: "Когато става дума за собственост над индивид, това винаги е робство", казва тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: АфрикаООНробство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои хора сравняват България с най-кофти африканските държави... Истината е, че страната ни е в топ 50 на света като качество на живот. Да, има корупция, има нередности, има несправедливост, но това е неизбежно. Не само у нас. Въпросът е да се ограничи на минимум. Хората не сме перфектни, така че е утопично да се очаква повече. Животът е постоянна борба, някои просто са с манталитет на победители и не се отказват да преследват целите си, а други са "жертви" с манталитет на губещи.
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като демокрацията е толкова убава, защо Ганко милее по соца вече 30 години убава демокрация и западно партньорство.
28
1
 
11
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
До Анонимен 17Че те от борсата идват. За такова заплащане - такива "джърнълисти". Известно време работих като копирайтър на профилирани сайтове (не новинарски). Заплащането беше прилично, но се говореше, че тия от новинарските получават по 2 лева на статия и имат таргет за ден. Навярно това е причината да преписват зверски един от друг и да са неграмотни - просто грамотните не са съгласни на тия условия.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поразгледайте в нета туарегите ми те са същите клошари като тия-живеят в палатки направени от пръчки и парцали,ровят се по бунищата,притежаването на готварска печка на дърва се счита за хипер-лукс.Обикновено копаят дупки предпалатките за да палят огън ..И тва са баровците които притежават роби?Освен тва са си с доста наситен шоколадов цвят.Странното е че някои са синеоки а други с европейски и азиатски черти най-вероятно някои пътешественици са се отбелязвали в миналото с местнуте труженички..
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато Ганко милее по соца няма да се оправи неговото мислене и грешно програмирано от тогава да крада крада крада крада крада ,тариктщина, далаверки ,тарикатлъчец , крада, крада от работно време и продукти от работа крада крада лъжа лъжа, изгледайте филмите Кит, На Инат, Покрив, Баш майстора и много други и ще разберете истината , а любимата им песен е и за крадец не ставаш сине,лафа беше ние ги лъжем че работим те ни лъжат че ни плащат истинските българи и генерали бяха преди 1945 сега останах
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Роби,роби колко да са роби? По ден спят,ядат и правят деца.Ама не можеши да пътуват по цял свят на круйзни кораби като богатите европейски и американски пенсионери.За сметка на това пък сексът и отглеждането на деца са им супер евтини и заради това имат по 3-4 жени и 20 деца.Понякога и повече гледах за някакъв тъмнокафявичък пак от там-каза че има към 30 жени и момичета на възраст между 13 и 40 год.Дъртите чанти на нивата а младите за разплод.А той горкият бос и с един гол **й в гащите.Мъка..
24
5
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
ДО 31 -Аз пък се въхищавам на Елементарното Говорене на Борисов с което Той дълги години успя да направи елементарни хора да гласуват за него -Само че вече се изчерпа -КАКТО СЕ КАЗВА -СЛЕСКИТЕ ХИТРЕЦИ РАНО ИЛИ КЪСНО ЯДАТ ПО ЕДИН БОЙ В СЕЛСКАТА КРЪЧМА!---ВЛЕЗЕ В КРЪЧМАТА И-- ПОРЪЧА СИ МЕЗЕ- И, ЯДЕ "МИШЕ" ---АЙ ЧЕСТИТУ!дано си ме разбрал -обяснявам ти го елементарно))
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възхищавам се на елементарната логика на ***, това са щастливи хора. Колкото по-глупав, толкова по-щастлив, защото не разбира комплексността на нещата...ехххххх. Как се гради държава с такива хора, обяснете ми?!?
22
1
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
ако на един комунист -му кажеш че докато е Министър и го хванат в кражба -Животът му ще свърши на оръдието дулото отпред(Северна Корея) То той никога НЯМА ДА МИСЛИ ЗА ДЖОБОВЕТЕ СИ - НЯМА ЗНАЧЕНИЕ -КОМУНИСТ ДЕМОКРАТ- ИМА ЛИ СТРАХ -ЩЕ ИМА И ЧЕСТНОСТ-НЯМА ЛИ НАКАЗУЕМОСТ КАКТО В БГ 32 Г -НЯМА ОСЪДЕН КРАДЕЦ - ВИНАГИ ЩЕ СЕ КРАДЕ- БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ СИН ЗЕЛЕН БЯЛ ЧЕРВЕН -ВСЕ ЕДНО ДА СТЕ ДИРЕКТОР НА БАНКА - И ДА ВИ КАЖАТ ЧЕ НЕ НОСИТЕ ОТГОВОРНОСТ ЗА ПАРИТЕ В СЕЙФА -НО ИМАТЕ КЛЮЧ) РАНО ИЛИ КЪСНО -ЩЕ ГО ОБЕРЕТЕ
21
3
 
6
 
! Отговори
Д.Виготура преди 3 години
в африката нямат грижа за нищо - само едене пиене и сех. затова се размножават като животни. либииския подполковник ги сдържаше ама му намериха цаката и сега рев . само да не ги пускат в европа че европата ше отиде у ряката.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно е сигурно...момчето от снимката ще напише по-грамотна статия!
19
4
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
ДЕМОКРАЦИЯ -не се "раздава' Демокрация се втълпява- и ако народът не разбере че трябва да живее Демократично -се Напада с армия и се "освобождава' от Тиранина ! После идва истинската Демокрация -ЛИПСА НА ВОДА ХРАНА И ПАРИ- САМО ЧЕ 'ТИРАНИНА' Е ОБЕСЕН)!- (ЛИБИЯ ИРАК ) ДЕМОКРАЦИЯ В КОЯТО ИМА САМО МОРКОВИ -НЕ Е ЖЕЛАТЕЛНО ДА СЕ ПРОПОВЯДВА -(НАМИБИЯ И РАЗНИ ПЯСЪЧНИ ДЪРЖАВИ БЕЗ ПЕТРОЛ) В БЪЛГАРИЯ ПЕТРОЛ НЯМА -ИМА МОРКОВИ САМО -НО Е БЛИЗКО ДО ГОЛЕМИЯТ ВРАГ -КОМУНИСТИТЕ НА КИТАЙ И РУСИЯ))
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че България да не би да е изкачила стълбицата и да е вече на Терасата на блаженството :)))))
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
:))))) Ами нека САЩ да им '' подарят Демокрация '' , нека първо във Африка , а след това Беларус :)))) ама във Африка нЕма Файда и няма граници със Русия :))))))
16
1
 
2
 
! Отговори
до цървула преди 3 години
Името ти подсказва какъв си бако
15
4
 
0
 
! Отговори
до 14 преди 3 години
до 14,главата ти е почти съвършена развалина, не създавай поколения, пажалуста.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие сте в дъното на стълбицата по грамотност...Ако бех шеф там вече ще сте на трудовата борса, неуки жорнализи
13
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименГлупости,през соца 100% от хората бяха задоволени,ако нямаш,държавата ти даваше, получаваш жилище срещу договор за работа,а не срещу заеми,които ще плащате поколения! Напълно безплатно медицинско обслужване и образование и т.н.Соца беше един почти съвършен строй.
12
6
 
4
 
! Отговори
До цървула преди 3 години
И те са ти много за подпиране цял ден на оградата без да правиш нищо !
11
1
 
5
 
! Отговори
Ямболски Цървул преди 3 години
до ЧукундурЖената и майка бачкат за минималната,която е 610 лв. Аз съм военен с 16 г. стаж и взимам малко на 1000