223 души са загинали при сраженията в Нагорни Карабах

Азербайджан призова за включване на Турция в мирния процес
5 окт 2020 23:00, Анисия Иванова
80
223 души са загинали при сраженията в Нагорни Карабах
Снимка: БГНЕС

Представители на етническите арменци в азербайджанската сепаратистка област Нагорни Карабах заявиха днес, че още 21 военнослужещи са били убити при сражения с Азербайджан, предаде Ройтерс. Така общият брой на военните жертви на отцепниците е достигнал 223 от началото на боевете преди осем дни.

Азербайджан отново подложи на обстрел Нагорни Карабах, а представител на сепаратистките власти каза, че цивилните жертви от началото на сраженията са нараснали на 18.

Азербайджан не разкрива своите военни загуби, но твърди, че е загубил 25 цивилни. Двама цивилни са убити на арменска територия. Армения и Азербайджан взаимно се обвиниха за атакуване на области с мирно население.
Нагорни Карабах заяви, че азербайджанските въоръжени сили са нанесли ракетни удари срещу главния град в района Степанакерт.

Продължават да се водят интензивни боеве, каза говорител на арменското министерство на отбраната.
Азербайджан заяви, че Армения е обстрелвала с ракети гъстонаселени области и гражданска инфраструктура на негова територия.

"Не е вярно и е пълна дезинформация, че Армения е обстрелвала азерски крепости", отговори служител на арменското министерство на отбраната. Азербайджанският президент Илхам Алиев призова за включване на Турция в мирния процес за Нагорни Карабах, предаде Ройтерс.

Русия осъществява постоянен диалог с Азербайджан и Турция на високо ниво във връзка със ситуацията в Нагорни Карабах, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той направи изявлението в отговор на журналистически въпрос защо от началото на изострянето на конфликта в Нагорни Карабах руският президент Владимир Путин е провел няколко телефонни разговора с арменския министър-председател Никол Пашинян и нито един с колегите си от Азербайджан и Турция.

Според Песков "това зависи от работния график на президента и целесъобразността". "Това въобще не означава, че руската страна изпитва недостиг на работни контакти. Напротив, външният министър на Русия (Сергей) Лавров поддържа постоянен контакт с колегите си от Азербайджан и Турция. Руско-турският и руско-азербайджанският диалог, както и руско-арменският диалог във връзка с карабахския конфликт, се осъществяват на високо ниво и на постоянна основа", каза той.

Говорителят на Кремъл не изключи възможността при необходимост Путин да разговаря по телефона с президентите на Азербайджан и Турция, Илхам Алиев и Реджеп Тайип Ердоган, за обсъждане на ситуацията в Нагорни Карабах. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голема ти е кашица в главата каква Антанта какви два лева.
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Азербайджанските авиолинии днес изпратиха уведомление до всички големи въздушни превозвачи да отклонят маршрута си във въздушното пространство на Азе поради неизбежна ракетна заплаха на Армения. След преднамереното ракетно нападение на Армения към големите градове на Азербайджан можем да очакваме всяка провокация срещу гражданската авиация.
16
5
 
7
 
! Отговори
Безпартиен преди 3 години
Корените на проблемът са изцяло от Съветско Време и то от гражданската война В Русия 1917-22. Тогава Сталин забива клин между нациите за да реши проблема с Турция, да не се присъедини към Антантанта иначе би оставил Карабах под Арменски Контрол към арменската ССР, а не като Автономен регион към Азербайджанската ССР. Подобно със ситуацията в Накичеван, които се присъединяват към Азербайджан след разпада на СССР. В Азербайджан има 6 различни нации. Въобще е сложно
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И.АлиевАко Франция иска самоопределение на Нагорни Карабах, нека да дадат град Марсилия, което е наполовина по-малко от това, направено от арменците, и нека да обявят Република Нагорни Карабах и да им дадат независимост. (Първоначално преведено)
14
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И.АлиевIf France want self determination of Nagorno-Karabagh,let them give city of Marseille which is half it have it did by Armenians and let them announce Nagorno-Karabagh Republic and let them give independence. ( Originally translated )
13
4
 
9
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
За алахите.... Над вас трябва изгрее второто слънце, за да мирясате....И то ще дойде... Има го в библията...
12
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Азербайджанските земи са окупирани руски територии от Османската империя.Държава Азербайджан няма!Това туморно турско образование трябва да бъде изрязано от картата.
11
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Аз 11Азербейджан викаш нападна Карабах ...???? Защо ли си мисля че Карабах е азербейджанска територия под арменска окупация? Както и 20% от територията на Азербейджан??
10
9
 
17
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Хората си живееха мирно. За какво му трябваше на азербейджанския президент да напада Нагорни Карабах. Най-много народите страдат от пcихопатите които ги управляват.
9
14
 
10
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
До 5Остави гръцката армия а кажи какво стана с франсетата. Защо Макарон подви опашка?Виж сега. Турция помага с техника но не участва физически. Дроновете са турски и израелски. Азербайджан е 5 пъти по силна от Армения. Няма нужда да й се помага. В Армения няма азери в но в Азербайджан има арменци. Снощи арменците са бомбардирали отново цивилни. Сред ранените има арменци. Арменци граждани на Азербайджан.
8
20
 
12
 
! Отговори
Yavuz Selim преди 3 години
Азери и турци са един народ - две държави. Националистите и в двете страни искат една държава, един Туран за всички тюркски народи. А вие трайте, защото Осман е настръхнал и се бие на 4 фронта - северен Ирак, Сирия, Либия и сега Карабах. Разберете едно - има народи с топки и такива без. Тук не играе НАТО, или Русия, а топки. Русия да пуснат декларация, но може да побързат да не падне Карабах докато я измислят. Полячовци. Който им е съюзник, да знае какво да очаква. Пак ще им падат самальотите.
7
15
 
11
 
! Отговори
EL TURQO преди 3 години
Положението на арменците, гърците, българите е като в поговорката-" гладна кокошка просо сънува".
6
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Слава УкранА вы русский только что это забыли !
5
13
 
14
 
! Отговори
ХРИСТОФОР КОЛУМВОС преди 3 години
ИДВА КРАЯ НА АЗЕР БАЙДЖАМ И НА ТУРЦИЯ--КАТО НЕЗАКОНННИ ДЕРЗАВИ..ГЛЯДАЙТЕ КАКВО ЩЕ СТОРИ РОСИЯ - ЩЕ ИЗБОМБИ БАКУ . А ГРЪЦКАТА АРМИЯ Е СЪЩО В ГОТОВНОСТ ДА БОМБИ ТУРЦИ И АЗАРИ .
4
8
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
200 ДУШИ БИЛИ ЗАГИНАЛИ И СЕ ВДИГА ВРЯВА ДО НЕБЕСАТА!!!!НИЩО ЧУДНО ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ДА СА ГО ОРГАНИЗИРАЛИ ЗА ДА ОТКЛОНЯТ ВНИМАНИЕТО ОТ СРИВА НА ИКОНОМИКИТЕ ИМ!!!
3
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арменският народ е в правото си да защитава тази своя свещенна земя !!!
2
12
 
9
 
! Отговори
Слава Україні преди 3 години
Богу душу нашу вддамо дину,За нашую землю Священну Украну!
1
15
 
28
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Мечтаната бърза победа май се изплъзна на чи*таците...Браво братя арменци!