СЗО: Няма доказателства заразата да е тръгнала от лаборатория

Експертите призовават да се изследват пещерите
4 фев 2021 19:32, Нели Христова
43
СЗО: Няма доказателства заразата да е тръгнала от лаборатория
Снимка: БГНЕС

Член на екипа на Световната здравна организация (СЗО), който издирва произхода на Ковид-19 в китайския град Ухан заяви, че трябва да се търсят генетичните елементи на коронавируса в пещерите с прилепи в Китай, предаде Ройтерс.

Зоологът и експерт по животните Питър Дашак изтъкна, че екипът в Ухан е получил нова информация как вирусът, за пръв път идентифициран в Ухан в края на 2019 година, е предизвикал пандемията. По неговите думи нямало доказателства за това, че заразата е тръгнала от лаборатория. Подобни обвинения за произхода на коронавируса силно се политизираха най-вече в САЩ.

Вашингтон обвини Пекин в липса на прозрачност в ранните етапи при овладяването на разпространението на заразата. Пекин от своя страна лансира идеята, че вирусът е дошъл от друго място.

Питър Дашак беше включен в изследванията, свързани с произхода на ТОРС - тежкия остър респираторен синдром през 2002 -2003 година. Той го свърза с прилепите, обитаващи пещера в югозападната провинция Юнан. "Подобно проучване трябва да бъде направено и в тукашните пещери, за да проследим истинския естествен произход на Ковид-19", изтъкна Дашак. Той е председател на Асоциацията за екологично здраве със седалище в Ню Йорк.

"Много е важно да бъде установен възможният първоизточник, свързан с прилепите. Ако той бъде идентифициран, връзката с тези смъртоносни вируси може да бъде прекъсната с преустановяването на контактите с тези животни", изтъкна Дашак в интервю пред агенцията.

В момента не е известно дали Китай изследва многобройните си пещери с прилепи, но вируси, подобни на SARS-CoV-2, бяха откривани в югозападната провинция Юнан. Специалистът изтъкна, че в Ухан постъпва нова информация за това как вирусът е предизвикал пандемията, без да даде повече подробности по темата.

"Мисля, че картината вече се изяснява и някои сценарии стават по правдоподобни, отколкото преди", добави Дашак.

Той изтъкна, че групата на СЗО не е получавала никакви спънки от страна на китайската страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
9
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Ще Ви кажа какво следва, горките прилепчета ще се окажат невинни, а на прицел ще са климатичните промени. Следва извънредно климатично положение! Докато сте с маска по-малко въглероден диоксид. Ако може и да си стоите вкъщи. Никакви пътувания, никакви бизнеси! Я сега си представете, че всички настоящи мерки бяха наложени за да спасим планетата от самите себе си? Щеше да има революция, нали? А сега всички са се и з п о н а * а л и от "страшния вирус и слушкат...
19
0
 
17
 
! Отговори
Праведен преди 3 години
И, изобщо няма никакви доказателства, разбрахте ли !
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1 година по-късно какви доказателства очаква да намери?
17
0
 
10
 
! Отговори
Mangal'orian преди 3 години
Като знам методите на китайците, прилепите като нищо ще дадат фира, барабар с пещерите.Очаквам в най-скоро време, компактно подразделение от няколко милиона войници на китайската армия да щурмува де що пещера има в Поднебесната империя.По-добре е Батман да се скрие в родният си град Прилеп в Северна Македония...
16
1
 
9
 
! Отговори
Изследовател-пещери преди 3 години
пълни глупости
15
0
 
8
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
И да има...риби сме...СЗО...
14
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този вирус е не само изкуствено създаден,но и продължава да се модифицира в лабораторни условия и дистрибутира по предварително планирана схема по света!Елементарно доказателство за това е,че са му пришити характеристики за всеобхватност -заразява навсякъде и всички,нещо непознато в Природата за милиони години!Забележете,всички други вируси имат стеснен обхват на въздействие върху отделни органи,само този разрушава всичко и повсеместно,нещо което е създадено от извратения "човешки" "ум"!
13
1
 
19
 
! Отговори
o/o преди 3 години
Ще повярвам на тея от сзо ,че прилепите са виновни когато докажат, че щъркелите донасят бебетата.Тея вече си помислиха че сме тотално изглупели и са ни зомбирали.И-ди-о -ти.
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази планета отдавна е един психодиспансер за душевно болни..
11
0
 
20
 
! Отговори
СРАМ И ПОЗОР преди 3 години
Подигравката с интелекта на всеки човек на планетата е безжалостна и колосална.
10
1
 
31
 
! Отговори
Umbrella corp. преди 3 години
"Заразата" тръгна от СЗО и големите фармацевтични компании, чиито печалби напоследък бяха спаднали драстично.
9
6
 
8
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
Дадохме 1 година на Другарите Комунисти от Пекин да прикрият следите и сега нямало доказателства! Дано някога се роди велик Лидер, който да изравни Комунистически Китай с морското равнище!!
8
2
 
24
 
! Отговори
ТОШО преди 3 години
Дрън, дрън...кой им вярва, то от години имат пазари за диви животни , имат ги и сега, ядат всакакви гадинки , ноооо Ковид тръгна точно от Ухан, точно там е една от 5 те в света свърх модерни лаборатории , изследващи биологични оръжия - вируси ! Много съвпадения .....въобще не се сещаме какво е станало....като СПИН както някога го изпуснаха в Африка....жалки са СЗО
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сиреч този вирус си го има от много време, но глобалистите ни проглушиха ушите с цел да имат по-голям контрол над м=населението.
6
1
 
31
 
! Отговори
ОСА преди 3 години
Ха ха ха, никакви данни няма да има след 1г, да бяха търсили и след 2 г ???? Цирк за милиарди...жалко за починалите с Ковид ...2 милиона народ и за над 100 милиона болни с последствия - съсипано здраве !!! СЗО мафиотска структора, която размахва пръст и контролира света, прав беше Тръм, че ги отряза от финанси !
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това оня с вид на гласуващ за герб, ли го каза.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЗО Ко става бря ..къде е вируса в Танзания )
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за какво има?Ако я нямаше Тръмп печелеше втори мандат!
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След целия панаир е напълно възможно да е от лаборатория
1
0
 
20
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Не бе, ей сега китайците всичко ще си признаят!Гнyсни подкупени мошеници!