На 94 години почина Лу Отенс - изобретателят на аудиокасетите

Изобретението му променя начина, по който хората слушат музика
11 мар 2021 13:32, Ния Христова
16
На 94 години почина Лу Отенс - изобретателят на аудиокасетите
Снимка: Pixabay
Нидерландският инженер Лу Отенс, който е изобретил аудиокасетите, почина на 94 години, съобщи Би Би Си.
 
Около 100 милиарда касети са продадени в световен мащаб, откакто са въведени през 60-те години на миналия век. Изобретението на Отенс напълно променя начина, по който хората слушат музика.
 
Отенс е начело на дирекцията на "Филипс" за разработване на продукти през 60-те години на миналия век. Той и екипът му изобретяват аудиокасетата. През 1963 г. тя е представена на изложението за радиоелектроника в Берлин. Малко след това става популярна в цял свят. Отенс сключва договори с "Филипс" и "Сони" и получава патент за модела си, след като няколко японски компании възпроизвеждат подобни касети в различни размери.
 
За 50-ата годишнина от създаването на аудиокасетата Отенс казва пред сп."Тайм", че тя е "сензация" от самото начало.
 
Отенс взима участие и в разработването на компактдиска. От него са продадени повече от 200 милиарда по света.
 
Напоследък интересът към касетите започва да се възражда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
У преди 3 години
Лека му пръст!Интересното е, че бяха супер-дуракоустойчиви а изглеждат кекави на пръв поглед. Аз имам оригинална заводска музика в един стар Опел и 2-3касети в жабката. Есента другата бричка нямаше винетка и ходихме с тази до Сливен. Наложи се да пробваме касетите, защото забравихме кабел за телефон/МП3, а в Балкана има само радио Хр Ботев. Ииии, чудо касетофончето работи и касетите също. Стоят там от поне 10години, в студ, пек....е малко провлачват, ама за половин час
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодарим му на човека, благодарение на него имахме запомнящо се детство - да си запишеш песен от радиото, да си купиш касета еееееех спомени! Сигурно е много яко да участваш в нещо, което да даде на хората по целия свят радост! Поклон!
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 7 Nakamichi я няма вече! Това което евентуално се продава под това име е търговско име, закупено от някакви азиатски конгломерати, т.е. fake! Имам един LX5 и един 680ZX - всички mp3 газ да пи..ят!
13
3
 
7
 
! Отговори
. преди 3 години
Само като си помисля, че навремето наред с всичко друго правихме и магнитени глави за касетофони... А сега??? Нищо и половина :(
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като Видео Драгор нямаше втори.
11
4
 
12
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Тоя е станал свидел на раждането и погребението на своето изобретение .
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Не и в смисъл на "ще си оставя Spotify-я и ще съм walkman-a", а по-скоро при ентусиастите.
9
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
60-те години , а ние ,без "богоизбраните" разбира се , до 1980г - на ролковите магнетчета ,че и тях тук-там някой по- паралия ги имаше,грамофонни плочи - музика западни групи ,закупени в Югославия, вървяха по 25-30 лева едната..ей каква убава държава с развит социализъм бехме...ц.ц.цц изпуснахме келепира
8
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И бяха съвместими с шестостенните моливи - докато слушаш една касетка, можеше да превърташ друга.
7
2
 
14
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
Всъщност, има възраждане. Фирми като Nakamichi (много, много стара фирма), TEAC, Pyle и други произвеждат нови декове именно заради възобновеното търсене. Същото беше и с грамофоните, въпреки възхода на компакт дисковете, в края на 90-те грамофоните започнаха да се възраждат. Днес има много хора, които търсят качествени грамофони и си слушат плочите.
6
0
 
42
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Скъпите аудио касетки, върховите модели триглави декове, красивите индикатори, които пулсираха на дясно, в такт с музиката, носеха емоционалност и магия, която днес липсва в цифровите дакове. Браво на инженер Лу Отенс...
5
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най качествени бяха с Хром-диоксидно покритие, след това метал-диоксид и после обикновннните бяха най евтини. Но захапе ли ти веднъж летата да я сдъвче, повече не ставаше да се слуша качествен запис и на това място почти винаги пак захапваше.
4
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Напоследък интересът към касетите започва да се възражда."Това пък от къде го измъдрихте? Къде видяхте нови модели касетофони?
3
0
 
49
 
! Отговори
от 1 преди 3 години
Но иначе, поклон пред Отенс, трудът му действително заслужава похвала. Аз лично израснах в с магнетофонни ролки и появата на аудиокасетите (бях на 6-7 години) беше наистина жестоко преживяване. После се появи и уокмена, откачаха ми се ръцете да въртя аудиокасети на молив. В днешно време това звучи смешно, но тогава това беше върха на технологията.
2
3
 
2
 
! Отговори
Ваня преди 3 години
До АнонименА най-качествените бяха --ЕЛ-касет!!! Но бяха много скъпи касетофоните за тях!
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност, има няколко различни формата на аудиокасети, разработени по едно и също време от различни фирми в различни държави и със сходни размери и характеристики. Касетата, разработена от Отенс за Филипс успява да се наложи на пазара и да прегази конкуренцията. Но Отенс и Филипс не са единствените изобретатели, създали касетата, просто тяхната се е наложила.